Επιστημονικά Νέα

Αλτσχάιμερ: Σημαντικό βήμα για τη θεραπεία της νόσου

Αλτσχάιμερ: Σημαντικό βήμα για τη θεραπεία της νόσου

Αλτσχάιμερ: Μια σημαντική ανακάλυψη στην κατανόησή μας για τη νόσο του Αλτσχάιμερ αποκάλυψε αλλαγές στα αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο, παρουσιάζοντας πιθανώς μια πορεία για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων που θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση της νόσου, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Η νόσος του Αλτσχάιμερ θεωρείται παραδοσιακά ως μια ασθένεια των εγκεφαλικών κυττάρων όπου μια πρωτεΐνη που ονομάζεται αμυλοειδές-βήτα (Αβ) συσσωρεύεται και σχηματίζει πλάκες. Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η παροχή αίματος στον εγκέφαλο επηρεάζεται επίσης, ωστόσο, το πώς συμβαίνει αυτό είναι άγνωστο. Τώρα, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ ανακάλυψαν ότι μια μικρότερη έκδοση της πρωτεΐνης – που ονομάζεται Amyloid-β 1-40 (Aβ 1-40) – συσσωρεύεται στα τοιχώματα των μικρών αρτηριών και μειώνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Η επιφάνεια του εγκεφάλου καλύπτεται με μικρές αρτηρίες, που ονομάζονται πτερύγια, οι οποίες ελέγχουν την παροχή αίματος και οξυγόνου του εγκεφάλου. Εάν αυτές οι αρτηρίες στενέψουν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, ο εγκέφαλος δεν μπορεί να λάβει αρκετά θρεπτικά συστατικά. Αυτή είναι μια από τις αιτίες απώλειας μνήμης που παρατηρείται σε άτομα με τη νόσο.

Όταν η ομάδα εξέτασε τις αρτηρίες των ηλικιωμένων ποντικών με Αλτσχάιμερ που παρήγαγαν πάρα πολύ Aβ1-40, διαπίστωσε ότι οι αρτηρίες ήταν στενότερες σε σύγκριση με αυτές των υγιών ποντικών. Αυτή η στένωση προκαλείται από το Aβ 1-40 που απενεργοποιεί μια πρωτεΐνη που ονομάζεται BK στα κύτταρα που επενδύουν τα αιμοφόρα αγγεία. Όταν λειτουργεί κανονικά, το BK στέλνει ένα σήμα που προκαλεί διεύρυνση των αρτηριών. Για να επιβεβαιώσουν ότι το Αβ 1-40 εμπόδισε τη σωστή λειτουργία του ΒΚ, εισήγαγαν στις υγιείς αρτηρίες το Αβ 1-40 και μέτρησαν τα σήματα που στέλνει η πρωτεΐνη ΒΚ μετά από μία ώρα. Το Αβ 1-40 αποδυνάμωσε αυτά τα σήματα, γεγονός που προκάλεσε στένωση των αρτηριών.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν τώρα να διερευνήσουν ποιο μέρος του Αβ 1-40 μπλοκάρει την πρωτεΐνη ΒΚ, έτσι ώστε να μπορούν να αναπτυχθούν και να δοκιμαστούν φάρμακα για να σταματήσει αυτή η πορεία ως μια πολύ αναγκαία θεραπεία για την πρόληψη της εξέλιξης της νόσου του Αλτσχάιμερ, ευελπιστώντας να δώσουν έναν τέλος στην απώλεια μνήμης. Δρ Ο Άνταμ Γκρίνσταϊν, επικεφαλής ερευνητής και Κλινικός Λέκτορας Καρδιαγγειακών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, δήλωσε: «Μέχρι σήμερα, πάνω από 500 φάρμακα έχουν δοκιμαστεί ως θεραπεία για τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Όλα στοχεύουν τα νεύρα του εγκεφάλου και κανένα από αυτά δεν δείχνει ακριβώς πώς η νόσος του Αλτσχάιμερ επηρεάζει τα μικρά αιμοφόρα αγγεία, ανοίξαμε την πόρτα σε νέους δρόμους έρευνας για την εύρεση μιας αποτελεσματικής θεραπείας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Απλή σάρωση εγκεφάλου διαγιγνώσκει τη νόσο Αλτσχάιμερ

Νόσος Αλτσχάιμερ: Πιο επιρρεπείς σε απάτη ή οικονομική εκμετάλλευση

Η κοινωνική απομόνωση προκαλεί φτωχότερη γνωστική ικανότητα

Ποιοι είναι οι παράγοντες που δημιουργούν την άνοια;

Στα αστροκύτταρα εγκεφάλου στρέφεται η έρευνα για τη θεραπεία νευρολογικών παθήσεων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα άσχημα όνειρα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι για τη νόσο Πάρκινσον

Νόσος Πάρκινσον: Μελέτες δείχνουν ότι μεταξύ 17% και 78% των ατόμων με Πάρκινσον έχουν εφιάλτες κάθε εβδομάδα. ενώ η εμφάνιση συχνών άσχημων ονείρων σε μεγαλύτερη ηλικία θα μπορούσε να είναι ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι επικείμενης νόσου του Πάρκινσον σε κατά τα άλλα υγιή άτομα.

Νέα δεδομένα για τον καρκίνο ήπατος που σχετίζεται με το NASH

Μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα: Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά αποδυναμώνουν τη λειτουργία του εντερικού φραγμού, με αποτέλεσμα τη μετανάστευση και τη συσσώρευση λιποτεϊχοϊκού οξέος στο ήπαρ. Το συσσωρευμένο λιποτεϊχοϊκό οξύ διεγείρει τη διάσπαση της πρωτεΐνης γαδερμίνης D, σχηματίζοντας πόρους της κυτταρικής μεμβράνης, όπου οι παράγοντες SASP IL-1β και IL-33 απελευθερώνονται από τα ηπατικά αστερικά κύτταρα. Η IL-33 ενεργοποιεί τα ρυθμιστικά Τ κύτταρα που καταστέλλουν την ανοσολογική απόκριση, επιταχύνοντας την ανάπτυξη καρκίνου.

Οι πολιτικοί ζουν περισσότερα χρόνια από τον γενικό πληθυσμό

Νέα μελέτη: Μεγάλο το χάσμα στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ ομάδων ελίτ και γενικού πληθυσμού. Νέα μελέτη, διαπιστώνει ότι από τον 20ο αιώνα, οι πολιτικοί έχουν αυξανόμενο πλεονέκτημα επιβίωσης συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό. Για παράδειγμα, στη γειτονική Ιταλία ο μέσος πολίτης είχε 2,2 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνει μέσα στον επόμενο χρόνο από ό,τι ένας πολιτικός της ίδιας ηλικίας και φύλου.

Η μέτρηση γλυκόζης συμβάλλει στην ανίχνευση των αντισωμάτων του κορωνοϊού

Covid-19: Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο προσδιορισμός πρωτεΐνης αντισώματος-ινβερτάσης που βασίζεται σε μετρητή γλυκόζης θα μπορούσε να ανιχνεύσει με ακρίβεια τα αντισώματα IgG κατά του SARS-CoV-2 και η απόδοσή του ήταν συγκρίσιμη με τα εμπορικά διαθέσιμα ELISA.

Ουσιαστικός ο ρόλος του λίπους στην ανάπτυξη καρκινικού όγκου

Καρκίνος: Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια και του MIT αποκαλύπτουν γιατί τα καρκινικά κύτταρα συχνά αναγκάζονται να εισαγάγουν λίπος για να αναπτυχθούν. Το εύρημά τους θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης του όγκου.

Ποιες είναι οι αιτίες της υπομελάγχρωσης;

Υπομελάγχρωση: . Η υπομελάγχρωση μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα όλων των φυλών, αλλά μπορεί να είναι πιο αισθητή σε άτομα με πιο σκούρο δέρμα λόγω της αντίθεσης μεταξύ του φυσικού χρώματος του δέρματος και των λευκών κηλίδων.

Εξέταση αίματος θα μπορούσε να διαγνώσει το Πάρκινσον

Νόσος του Πάρκινσον: Μια ερευνητική ομάδα από την Ιατρική Σχολής του Πανεπιστημίου του Κιέλου ανέπτυξε μια μέθοδο που εντοπίζει αξιόπιστα τις πρωτεϊνικές αλλαγές στο αίμα που είναι χαρακτηριστικές της νόσου του Πάρκινσον.