Επιστημονικά Νέα

Αλκοόλ: Πώς επηρεάζει την οδήγηση;

Αλκοόλ: Πώς επηρεάζει την οδήγηση;

Αυτές τις μέρες που η κατανάλωση αλκοόλ είναι σχεδόν δεδομένη, δεν είναι λίγοι εκείνοι που ρισκάρουν τη ζωή τους αλλά και τη ζωή όσων βρεθούν στο δρόμο του, με το να οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ. Ας μάθουμε πως επηρεάζει το αλκοόλ την οδήγηση και ας απολαύσουμε υπεύθυνα φροντίζοντας για την ασφάλεια όλων!

Το αλκοόλ επηρεάζει τον έλεγχο του σώματός μας ο οποίος έλεγχος πραγματοποιείται από τον εγκέφαλο. Όταν κάποιος είναι μεθυσμένος και οδηγεί, χάνει “τη δύναμη” των αισθήσεων και του ελέγχου.

Το αλκοόλ μειώνει την ικανότητα του οδηγού στο να κάνει πολλά πράγματα μαζί και ακόμα χειρότερα, αν είναι εντελώς μεθυσμένος, δεν μπορεί να είναι συγκεντρωμένος ούτε καν στο να κάνει ένα πράγμα! Επίσης, χάνει τον έλεγχο – αλλοιώνεται η ομαλή λειτουργία πολλών αισθήσεων, όπως για παράδειγμα της όρασης.

Πιο απλά, για να οδηγήσουμε, θα πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι σε πολλά πράγματα παράλληλα, να αντιδράμε για το κάθε τι και φυσικά για να τα αντιληφθούμε όλα αυτά, να λειτουργούν σωστά οι αισθήσεις μας.

Ο εγκέφαλος κατά την οδήγηση ελέγχει χέρια, πόδια, μάτια, κλπ και το αλκοόλ μειώνει την ικανότητά του αυτή, ώστε να τα ελέγξει άμεσα. Οι αντιδράσεις ενός μεθυσμένου οδηγού, πλέον δεν είναι υπό τον πραγματικό του έλεγχο και είναι περισσότερο “τυχαίες”.

Για παράδειγμα, έχοντας καταναλώσει αλκοόλ ο οδηγός κατά την οδήγηση, του είναι δύσκολο να κρίνει την απόστασή του σε σχέση με άλλο όχημα ή σε σχέση με κάποιο αντικείμενο σε συνδυασμό με το να κρίνει πόσο φρένο θα πρέπει να πατήσει ώστε να σταματήσει εκεί που πρέπει. Επίσης, μπορεί να μην μπορεί να καταλάβει αν πρόκειται για αυτοκίνητο ή κάτι άλλο.

Σε μια καλή περίπτωση θα σταματήσει πρόωρα σε λάθος σημείο, χωρίς έτσι να προκληθεί ατύχημα.

Σε μια κακή περίπτωση, δεν θα πατήσει καν φρένο, αφού δεν θα έχει αντιληφθεί ότι υπάρχει αυτοκίνητο μπροστά ή μπορεί να το έχει αντιληφθεί, όμως δεν μπόρεσε να αντιδράσει πατώντας φρένο.

Το χειρότερο όμως από όλα είναι ότι το αλκοόλ επηρεάζει την οδήγηση ως εξής:

Ο οδηγός αποκτά υπερβολική αυτοπεποίθηση για τις οδηγικές του ικανότητες, οδηγώντας πιο επικίνδυνα και παράλληλα έχει μειωμένη αντίληψη στο τι συμβαίνει γύρω του όπως επίσης έχει μειωμένη ικανότητα αντίδρασης σε λίγο πιο πολύπλοκες καταστάσεις!

Έτσι λοιπόν το αλκοόλ επηρεάζει την οδήγηση. Σας παρουσιάσαμε ένα γενικό περίγραμμα, στο οποίο περικλείονται πάρα πολλές καταστάσεις που μπορούν να μας συμβούν!

Δεν παίζουμε με τη ζωή μας, να θυμάστε ότι αλκοόλ και οδήγηση, σκοτώνει πολύ εύκολα, πολύ άδικα και πολλές φορές σκοτώνει και κάποιον διερχόμενο που δε φταίει!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το παράδοξο της συσχέτισης μεταξύ μάσκας και μεταδοτικότητας της Covid

Τα άσχημα όνειρα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι για τη νόσο Πάρκινσον

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέα δεδομένα για τον καρκίνο ήπατος που σχετίζεται με το NASH

Μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα: Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά αποδυναμώνουν τη λειτουργία του εντερικού φραγμού, με αποτέλεσμα τη μετανάστευση και τη συσσώρευση λιποτεϊχοϊκού οξέος στο ήπαρ. Το συσσωρευμένο λιποτεϊχοϊκό οξύ διεγείρει τη διάσπαση της πρωτεΐνης γαδερμίνης D, σχηματίζοντας πόρους της κυτταρικής μεμβράνης, όπου οι παράγοντες SASP IL-1β και IL-33 απελευθερώνονται από τα ηπατικά αστερικά κύτταρα. Η IL-33 ενεργοποιεί τα ρυθμιστικά Τ κύτταρα που καταστέλλουν την ανοσολογική απόκριση, επιταχύνοντας την ανάπτυξη καρκίνου.

Οι πολιτικοί ζουν περισσότερα χρόνια από τον γενικό πληθυσμό

Νέα μελέτη: Μεγάλο το χάσμα στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ ομάδων ελίτ και γενικού πληθυσμού. Νέα μελέτη, διαπιστώνει ότι από τον 20ο αιώνα, οι πολιτικοί έχουν αυξανόμενο πλεονέκτημα επιβίωσης συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό. Για παράδειγμα, στη γειτονική Ιταλία ο μέσος πολίτης είχε 2,2 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνει μέσα στον επόμενο χρόνο από ό,τι ένας πολιτικός της ίδιας ηλικίας και φύλου.

Η μέτρηση γλυκόζης συμβάλλει στην ανίχνευση των αντισωμάτων του κορωνοϊού

Covid-19: Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο προσδιορισμός πρωτεΐνης αντισώματος-ινβερτάσης που βασίζεται σε μετρητή γλυκόζης θα μπορούσε να ανιχνεύσει με ακρίβεια τα αντισώματα IgG κατά του SARS-CoV-2 και η απόδοσή του ήταν συγκρίσιμη με τα εμπορικά διαθέσιμα ELISA.

Ουσιαστικός ο ρόλος του λίπους στην ανάπτυξη καρκινικού όγκου

Καρκίνος: Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια και του MIT αποκαλύπτουν γιατί τα καρκινικά κύτταρα συχνά αναγκάζονται να εισαγάγουν λίπος για να αναπτυχθούν. Το εύρημά τους θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης του όγκου.

Ποιες είναι οι αιτίες της υπομελάγχρωσης;

Υπομελάγχρωση: . Η υπομελάγχρωση μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα όλων των φυλών, αλλά μπορεί να είναι πιο αισθητή σε άτομα με πιο σκούρο δέρμα λόγω της αντίθεσης μεταξύ του φυσικού χρώματος του δέρματος και των λευκών κηλίδων.

Εξέταση αίματος θα μπορούσε να διαγνώσει το Πάρκινσον

Νόσος του Πάρκινσον: Μια ερευνητική ομάδα από την Ιατρική Σχολής του Πανεπιστημίου του Κιέλου ανέπτυξε μια μέθοδο που εντοπίζει αξιόπιστα τις πρωτεϊνικές αλλαγές στο αίμα που είναι χαρακτηριστικές της νόσου του Πάρκινσον.

Ένα τεστ αίματος προβλέπει τον κίνδυνο καρκίνου στο ήπαρ

Μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος: Υπολογίζεται ότι το ένα τέταρτο των ενηλίκων στις ΗΠΑ πάσχει από μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος (NAFLD), μια περίσσεια λίπους στα ηπατικά κύτταρα που μπορεί να προκαλέσει χρόνια φλεγμονή και ηπατική βλάβη, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος. Eρευνητές από το UT Southwestern έχουν αναπτύξει μια απλή εξέταση αίματος για να προβλέψουν ποιοι ασθενείς με NAFLD είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του ήπατος.