Επιστημονικά Νέα

4 λόγοι που έχεις οσφυαλγία

4 λόγοι που έχεις οσφυαλγία

Θέλεις να μάθεις τι φταίει για την οσφυαλγία. Δηλαδή τον πόνο στη μέση σου; Διάβασε τους 4 λόγους και πρόσεξε τη μέση σου.

Νέα έρευνα έχει εντοπίσει τους 4 παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν οξεία οσφυαλγία. Και δεν είναι τα συνηθισμένα πράγματα που μπορείτε να σκεφτείτε, όπως να κοιμάστε σε λάθος στρώμα ή να σηκώνετε συνεχώς βάρη.

«Οι ψυχολογικοί παράγοντες αλλά και ο τρόπος ζωής παίζουν πολύ μεγαλύτερο ρόλο από ό, τι οι άνθρωποι πιστεύουν” λέει η Manuela Ferreira, συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε το 2015 στο Arthritis Care and Research και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Ινστιτούτο George της Ιατρικής Σχολής στην Αυστραλία. “Ίσως το πιο εκπληκτικό εύρημα μας είναι ότι ακόμη και μια σύντομη έκθεση σε ορισμένους παράγοντες μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα οσφυαλγίας, ακόμα και αν δεν έχετε ιστορικό στην οσφυαλγία”. Διαβάστε τους 4 λόγους που προκαλούν οσφυαλγία αλλά προσοχή, οι παρακάτω παράγοντες δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να ασκήστε, ίσα ίσα η άσκηση μπορεί να κρατήσει δυνατή τη μέση σας και να αποτρέψει τον πόνο. Έχετε μόνο το νου σας.

1. Είστε αφηρημένοι

Μήπως μιλάτε στο τηλέφωνο όταν κουβαλάτε ψώνια ή βλέπετε τηλεόραση όταν κάνετε διάδρομο; Σταματήστε το! Σύμφωνα με τη Ferreira, η έλλειψη συγκέντρωσης όταν κάνετε οποιουδήποτε είδους άσκηση, σας αποτρέπει από το να κατανείμετε σωστά το βάρος και συνήθως καταλήγει σε τραυματισμό. Η έρευνα δείχνει πως η έλλειψη συγκέντρωση κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε σωματικής άσκησης, αυξάνει κατά 25% την πιθανότητα να εμφανιστεί οσφυαλγία.

2. Κούραση

Όταν νοιώθετε κούραση, μην πιέζετε τον εαυτό σας και κάντε τα όλα πιο χαλαρά. Όταν είστε κουρασμένοι μπορεί να θέσετε σε κίνδυνο το μυϊκό σας σύστημα. “Οι μύες μπορεί να μην είναι τόσο ευπροσάρμοστοι στις κινήσεις σας,” λέει ο Wolf Mehling, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα της οικογενειακής κοινότητας ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο. Αυτή η έλλειψη μυϊκής στήριξης και σταθερότητας μπορεί να κάνει τη μέση σας ακόμα πιο ευάλωτη. Έτσι επιλέξτε μια πιο χαλαρωτική άσκηση όπως η γιόγκα και αμέσως μετά ξεκουραστείτε.

3. Είναι νωρίς

Όταν κοιμόμαστε, οι δίσκοι στην σπονδυλική στήλη πρήζονται και έτσι μπορούμε να εξηγήσουμε γιατί η μέση είναι πιο επιρρεπής στο άγχος και την πίεση το πρωί. Στην πραγματικότητα, περισσότερο από το ένα τρίτο των συμμετεχόντων στη μελέτη της Ferreira εντόπισαν τις ώρες 7:00 – 10:00 π.μ. ως τη στιγμή που η οσφυαλγία είναι πιο έντονη. Δεν υπάρχει καμία ανάγκη να εγκαταλείψετε την πρωινή σας προπόνηση. Αλλά να είστε προσεκτικοί και σε επαγρύπνηση.

4. Έλλειψη προσοχής

Οι ενήλικες φαίνεται πως είναι πολύ πιο προσεκτικοί όταν κάνουν σωματική άσκηση σε σχέση με τους ανήλικους. Αυτό συμβαίνει καθώς οι ανήλικοι έχουν άγνοια και νιώθουν πως μπορεί να τα κάνουν όλα, έτσι συχνά τραυματίζονται. Η Ferreira λέει ότι οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί επίσης να είναι λιγότερο ευάλωτοι, επειδή έχουν διδαχθεί πώς να σηκωνουν και να μεταφέρουν φορτία με ασφάλεια. “Αν θέλετε να αποφευχθεί ένα πρόβλημα οσφυαλγίας, θα πρέπει να προσέξετε τη στάση σας και το βάρος των φορτίων σας άσχετα από την ηλικία», λέει η Ferreira. “Η οσφυαλγία είναι η συνηθέστερη αιτία αναπηρίας στον κόσμο, και η γνώση είναι το κλειδί για την πρόληψή της”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατίνα ενθαρρύνετε το παιδί σας να γράφει με το χέρι

Επιστήμονες χαρτογραφούν το ανθρώπινο πρωτέωμα

Ανακαλύφθηκε ένζυμο - "κλειδί" για τις αυτοάνοσες ασθένειες

Για να εξουδετερωθούν συγκεκριμένα διαφορετικά παθογόνα, τα ανοσοκύτταρα που ονομάζονται Τ λεμφοκύτταρα διαφοροποιούνται σε μια σειρά υποτύπων, συμπεριλαμβανομένων των Τ βοηθητικών κυττάρων τύπου 17

Ο κορωνοϊός επιβιώνει στο δέρμα πέντε φορές περισσότερο από τη γρίπη

Γρίπη και κορωνοϊός: Ερχόμαστε στην εποχή, όπου πέρα από τον κορωνοϊό, καλπάζει και η γρίπη. Ποια είναι η βασική τους διαφορά και πως μπορούμε να αποφύγουμε να νοσήσουμε; Ο κορωνοϊός επιβιώνει στο δέρμα πέντε φορές περισσότερο από τη γρίπη, σύμφωνα με μελέτη. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με Ιάπωνες ερευνητές, ο κορωνοϊός παραμένει ενεργός στο ανθρώπινο δέρμα […]