Επιστημονικά Νέα

Εγκέφαλος: Νέος αισθητήρας προσφέρει απαντήσεις σχετικά με το Alzheimer

Εγκέφαλος: Νέος αισθητήρας προσφέρει απαντήσεις σχετικά με το Alzheimer

Εγκέφαλος: Οι επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια έχουν αναπτύξει ένα εργαλείο για την παρακολούθηση των επικοινωνιών εντός του εγκεφάλου με τρόπο που δεν ήταν εφικτός ποτέ πριν, και έχει ήδη προσφέρει μια εξήγηση σχετικά με το γιατί τα φάρμακα για το Αλτσχάιμερ έχουν περιορισμένη αποτελεσματικότητα και γιατί οι ασθενείς επιδεινώνονται.

Οι ερευνητές αναμένουν ότι η νέα τους μέθοδος θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην κατανόηση της κατάθλιψης, των διαταραχών του ύπνου, του αυτισμού, των νευρολογικών παθήσεων και των κύριων ψυχιατρικών παθήσεων. Θα επιταχύνει την επιστημονική έρευνα για τη λειτουργία του εγκεφάλου, λένε, και θα διευκολύνει την ανάπτυξη νέων θεραπειών.

«Μπορούμε τώρα να «δούμε» πώς τα εγκεφαλικά κύτταρα επικοινωνούν με απόλυτη λεπτομέρεια τόσο στον υγιή όσο και στον ασθενή εγκέφαλο», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής J. Julius Zhu του Τμήματος Φαρμακολογίας της UVA.

Μη αναμενόμενες μεταδόσεις

Η νέα μέθοδος που αναπτύχθηκε από τον Zhu και τους συνεργάτες του επιτρέπει στους επιστήμονες να εξετάσουν τις μεταδόσεις εντός του εγκεφάλου τόσο στο μικροσκοπικό επίπεδο όσο και στο πολύ, πολύ μικρότερο νανοσκοπικό επίπεδο. Συνδυάζει ένα βιολογικό «αισθητήρα» με δύο διαφορετικές μορφές αιχμής απεικόνισης.

Η προσέγγιση μπορεί να ποσοτικοποιήσει τις «νευροδιαμορφωτικές» μεταδόσεις, οι οποίες σχετίζονται με σοβαρές εγκεφαλικές διαταραχές, όπως εθισμός, Αλτσχάιμερ, καταθλιπτικές διαταραχές και σχιζοφρένεια. Συνδέονται επίσης με αυτισμό, επιληψία, διατροφικές διαταραχές και διαταραχές του ύπνου.

Οι νευροδιαμορφωτικές μεταδόσεις είναι οι «βραδύτερες» μεταδόσεις στον εγκέφαλο. Συνήθως πιστεύεται ότι εμπλέκουν πολλούς νευρώνες σε μεγάλες περιοχές. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις πολύ ταχύτερες μεταδόσεις που συμβαίνουν από νευρώνα σε νευρώνα.

Αλλά το νέο εργαλείο του Zhu έχει ήδη δείξει ότι δεν είναι τόσο απλό.

Στη νόσο του Alzheimer, ο Zhu και οι συνάδελφοί του ανακάλυψαν έναν εκπληκτικό βαθμό «λεπτού ελέγχου και ακρίβειας» στις υποτιθέμενες νευροδιαμορφωτικές μεταδόσεις πυροβόλων όπλων. Τα ευρέως χρησιμοποιούμενα φάρμακα του Alzheimer γνωστά ως αναστολείς της ακετυλοχολινεστεράσης μπορεί να εμποδίσουν αυτήν την ακριβή επικοινωνία, αναφέρουν οι επιστήμονες. Αυτό μπορεί να εξηγήσει την περιορισμένη αποτελεσματικότητα των φαρμάκων, λένε.

Οι ερευνητές συνέχισαν να εντοπίζουν πιθανές αλλαγές στον εγκέφαλο που θα μπορούσαν να προκληθούν από τη μακροχρόνια χρήση των φαρμάκων, κάτι που θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί οι ασθενείς συχνά επιδεινώνονται όταν σταματούν να τα παίρνουν. “Η νέα μέθοδος επισημαίνει τα ελαττώματα του Alzheimer στην άνευ προηγουμένου χωρική και χρονική ανάλυση, καθορίζοντας τους ακριβείς στόχους για την ιατρική”, δήλωσε ο Zhu.

Το Αλτσχάιμερ, λένε οι ερευνητές, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Το νέο σύστημα έχει «ευρεία εφαρμογή» σε όλο το φάσμα των νευρολογικών και ψυχιατρικών ασθενειών και διαταραχών, αναφέρουν σε δύο νέες επιστημονικές εργασίες. Τα επόμενα χρόνια, οι επιστήμονες προβλέπουν ότι θα βοηθήσει τους γιατρούς να κατανοήσουν νευρολογικές ασθένειες και ψυχιατρικά προβλήματα, να εξετάσουν φάρμακα για πιθανές θεραπείες, να εντοπίσουν γονίδια που προκαλούν ασθένειες και να αναπτύξουν καλύτερα, πιο εξατομικευμένα φάρμακα προσαρμοσμένα σε συγκεκριμένες ανάγκες των ασθενών.

«Αν δούμε προβλήματα», είπε ο Ζου, «θα είμαστε έτοιμοι να τα αντιμετωπίσουμε».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η φυσική άσκηση ως απάντηση στην εγκεφαλική γήρανση

Επιστήμονες εντόπισαν το "κέντρο ομορφιάς" στον εγκέφαλό μας

Ο ρόλος της ενυδάτωσης στην αποφυγή του πονοκέφαλου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Επιστήμονες ανέπτυξαν σκεύασμα για την απώλεια βάρους που ξεγελά τους μύες ώστε να νομίζουν ότι εργάζονται σκληρά

Η ίδια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις και το Πανεπιστήμιο του Σεντ Λούις είχε δείξει προηγουμένως σε μια δοκιμή σε ποντίκια ότι το φάρμακό τους αύξησε την αντοχή των ποντικιών, τα οποία μπόρεσαν να τρέξουν για 70 % περισσότερο και 45 % μακρύτερα σε σύγκριση με εκείνα που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Η υπέρταση στην εφηβεία προμηνύει προβλήματα

Αρτηριακή πίεση: Η η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της έγκαιρης αναγνώρισης και παρέμβασης για την υψηλή αρτηριακή πίεση στους εφήβους, μειώνοντας δυνητικά τους μακροπρόθεσμους καρδιαγγειακούς κινδύνους τους.

Γενετικές σχέσεις μεταξύ της σχιζοφρένειας και της καρδιαγγειακής νόσου

Καρδιά σχιζοφρένεια: Η μελέτη αποκάλυψε γενετική επικάλυψη μεταξύ παραγόντων κινδύνου σχιζοφρένειας και καρδιαγγειακής νόσου (CVD), ιδιαίτερα του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και του καπνίσματος.

Επιστήμονες ανακαλύπτουν πιθανό νέο στόχο για τη θεραπεία της εξουθενωτικής δερματικής νόσου Hidradenitis Suppurativa

"Μεγάλο μέρος της έρευνας που διεξάγουμε εδώ στο εργαστήριο Fletcher επικεντρώνεται στη βελτίωση της κατανόησης αυτής της εξουθενωτικής νόσου και στον εντοπισμό πιθανών νέων θεραπευτικών επιλογών. Ελπίζουμε ότι αυτή η μελέτη μπορεί να παρακινήσει περαιτέρω κλινικές έρευνες σχετικά με την καταλληλότητα της στόχευσης του φλεγμονώματος NLRP3 για τη θεραπεία της εξουθενωτικής δερματικής νόσου HS".