Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Διαβήτης 2: Η αυξημένη κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα της μη αλκοολικής λιπώδους ηπατικής νόσου σε άτομα με τη νόσο

Διαβήτης 2: Η αυξημένη κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα της μη αλκοολικής λιπώδους ηπατικής νόσου σε άτομα με τη νόσο

Αυτή η ερευνητική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Nutrients, έχει τίτλο "Η αυξημένη πρόσληψη τόσο της καφεΐνης όσο και των μη καφεϊνικών συστατικών του καφέ σχετίζεται με μειωμένη σοβαρότητα της μη αλκοολικής λιπώδους ηπατικής νόσου NAFLD σε άτομα με διαβήτη τύπου 2".

Διαβήτης 2: Μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Κοΐμπρα, που δημοσιεύθηκε στο Nutrients, αποκάλυψε ότι η καφεΐνη, οι πολυφαινόλες και άλλα φυσικά προϊόντα που βρίσκονται στον καφέ μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση της σοβαρότητας της μη αλκοολικής λιπώδους ηπατικής νόσου (NAFLD) μεταξύ υπέρβαρων ατόμων με διαβήτη τύπου 2 (T2D). Η μη αλκοολική λιπώδης ηπατική νόσος NAFLD είναι ένας συλλογικός όρος για τις ηπατικές διαταραχές που προκαλούνται από τη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ. Αυτές μπορεί να οδηγήσουν σε ίνωση του ήπατος, η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε κίρρωση (ουλοποίηση του ήπατος) και καρκίνο του ήπατος. Η μη αλκοολική λιπώδης ηπατική νόσος NAFLD δεν είναι το αποτέλεσμα της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, αλλά αντίθετα είναι συχνά το αποτέλεσμα ενός ανθυγιεινού τρόπου ζωής με λίγη άσκηση και μια δίαιτα υψηλής θερμιδικής αξίας.


Οι συμμετέχοντες στη μελέτη με υψηλότερη κατανάλωση καφέ είχαν πιο υγιές συκώτι. Τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα καφεΐνης είχαν λιγότερες πιθανότητες να έχουν ηπατική ίνωση, ενώ τα υψηλότερα επίπεδα μη καφεϊνούχων συστατικών του καφέ συσχετίστηκαν σημαντικά με μειωμένες βαθμολογίες του δείκτη λιπώδους ήπατος. Η μελέτη υποδηλώνει ότι για τους υπέρβαρους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 T2D, η υψηλότερη πρόσληψη καφέ σχετίζεται με λιγότερο σοβαρή μη αλκοολική λιπώδη ηπατική νόσο NAFLD. Οι ερευνητές εξέτασαν 156 μεσήλικες οριακά παχύσαρκους συμμετέχοντες σχετικά με την πρόσληψη καφέ, εκ των οποίων 98 άτομα είχαν διαβήτη τύπου 2 T2D και παρείχαν δείγματα ούρων 24 ωρών. Αυτό χρησιμοποιήθηκε για τη μέτρηση της καφεΐνης και των μεταβολιτών μη καφεΐνης -των φυσικών προϊόντων του οργανισμού που διασπούν τον καφέ. Η μεθοδολογία αυτή ακολουθεί την πρόσφατη στροφή προς την ανάλυση των ούρων αντί της αυτοαναφερόμενης κατανάλωσης, για πιο καθορισμένα, ποσοτικά δεδομένα σχετικά με την πρόσληψη καφέ.

Η πρόσληψη καφεΐνης σχετίζεται με μειωμένη ηπατική ίνωση σε μη αλκοολική λιπώδη ηπατική νόσο NAFLD και άλλες χρόνιες ηπατικές παθήσεις. Έχει προταθεί ότι άλλα συστατικά του καφέ, συμπεριλαμβανομένων των πολυφαινολών, μειώνουν το οξειδωτικό στρες στο ήπαρ, μειώνοντας με τη σειρά τους τον κίνδυνο ίνωσης, καθώς και τη βελτίωση της ομοιόστασης της γλυκόζης τόσο σε υγιή όσο και σε υπέρβαρα άτομα. Όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορούν επίσης να ανακουφίσουν τη σοβαρότητα του διαβήτη τύπου 2 T2D. Ο συγγραφέας της μελέτης, John Griffith Jones, Ph.D., ανώτερος ερευνητής στο Κέντρο Νευροεπιστήμης και Κυτταρικής Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Κοΐμπρα στην Πορτογαλία, δήλωσε: “Λόγω των αλλαγών στη σύγχρονη διατροφή και τον τρόπο ζωής, παρατηρείται αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας και της συχνότητας εμφάνισης τόσο του διαβήτη τύπου 2 T2D όσο και της μη αλκοολικής λιπώδους ηπατικής νόσου NAFLD, οι οποίες μπορεί τελικά να εξελιχθούν σε πιο σοβαρές και μη αναστρέψιμες καταστάσεις, επιβαρύνοντας τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης. Η έρευνά μας είναι η πρώτη που παρατηρεί ότι οι υψηλότερες αθροιστικές ποσότητες τόσο της καφεΐνης όσο και των μεταβολιτών της μη καφεΐνης στα ούρα σχετίζονται με μειωμένη σοβαρότητα της μη αλκοολικής λιπώδους ηπατικής νόσου NAFLD σε υπέρβαρα άτομα με διαβήτη τύπου 2 T2D”. Αυτή η ερευνητική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Nutrients, έχει τίτλο “Η αυξημένη πρόσληψη τόσο της καφεΐνης όσο και των μη καφεϊνικών συστατικών του καφέ σχετίζεται με μειωμένη σοβαρότητα της μη αλκοολικής λιπώδους ηπατικής νόσου NAFLD σε άτομα με διαβήτη τύπου 2”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ο καφές μειώνει την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 στη εγκυμοσύνη

Έξι οφέλη του στιγμιαίου καφέ για την υγεία

Ο στιγμιαίος καφές και τα οφέλη για την υγεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι τροφές που πρέπει να αποφύγετε αν έχετε υπέρταση

Υπέρταση: Η υπέρταση, ή αλλιώς υψηλή αρτηριακή πίεση, αποτελεί έναν από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις και άλλες σοβαρές ασθένειες. Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση της υπέρτασης και στην πρόληψή της.

Ρυθμιστής ωορρηξίας και διαχείριση της υπογονιμότητας

Ρυθμιστής ωορρηξίας: Οι γυναικείοι αναπαραγωγικοί ιστοί, όπως η μήτρα και η ωοθήκη, είναι μοναδικοί: Κανένας άλλος ιστός στην ενήλικη ζωή δεν περνάει από έναν παρόμοιο κύκλο δραστικής κατασκευής και αποδόμησης - κάθε μήνα στις γυναίκες και κάθε τέσσερις ημέρες στα ποντίκια.

Καρκίνος εντέρου και πώς εξαπλώνεται ταχύτερα στον οργανισμό

Διαπιστώθηκε ότι η χαλάρωση των δεσμών μεταξύ των κυττάρων (εξαιτίας μεταλλάξεων σε συγκεκριμένα γονίδια) επιτρέπει στα καρκινικά κύτταρα να διαπερνούν τους ιστούς και να εισέρχονται στο αίμα ή τη λέμφο, διευκολύνοντας την αποδημία

Αυτές είναι οι πιο σοβαρές επιπτώσεις των διατροφικών διαταραχών

Διατροφικές διαταραχές: Οι διαταραχές διατροφής, όπως η ανορεξία, η βουλιμία και η υπερφαγία, αποτελούν σοβαρές ψυχικές καταστάσεις που επηρεάζουν όχι μόνο το σώμα αλλά και την ψυχική υγεία των ατόμων. Αν και οι επιπτώσεις αυτών των διαταραχών

Βρέθηκαν τα γονίδια που είναι υπεύθυνα για 5 ψυχιατρικές διαταραχές 

Το BDNF είναι σημαντικό για την ανάπτυξη και επιβίωση των νευρώνων. Μεταλλάξεις ή μεταβολές στην έκφρασή του έχουν συσχετιστεί με καταθλιπτικές διαταραχές και διαταραχές άγχους, επηρεάζοντας την πλαστικότητα του εγκεφάλου και την ικανότητα μάθησης.

Ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι 

Το ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι είναι ένα πεντανόστιμο πιάτο που συνδυάζει τις μοναδικές γεύσεις της Ταϊλάνδης με την απλότητα του ρυζιού.

Μια φυσική ασπίδα κατά της κατάθλιψης

Κουκιά: Η τακτική κατανάλωσή τους μπορεί να ενισχύσει τη διάθεση και να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Φροντίστε τη διατροφή σας και δώστε στον οργανισμό σας τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται!

Close Icon