Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Χταπόδι στο φούρνο: Μια αυθεντική απόλαυση που μυρίζει καλοκαίρι

Χταπόδι στο φούρνο: Μια αυθεντική απόλαυση που μυρίζει καλοκαίρι

Χταπόδι στο φούρνο: Η αργή διαδικασία ψησίματος διασφαλίζει ότι το χταπόδι είναι τρυφερό και εμποτισμένο με αρωματικά βότανα και κρασί.

Αυτή η συνταγή ψημένου χταποδιού στο φούρνο είναι ιδανική για ένα χορταστικό, γευστικό γεύμα. Η αργή διαδικασία ψησίματος διασφαλίζει ότι το χταπόδι είναι τρυφερό και εμποτισμένο με αρωματικά βότανα και κρασί. Σερβίρετε το με ψωμί ή με ψητά λαχανικά για μια ολοκληρωμένη μεσογειακή πανδαισία. Καλή σας απόλαυση!


Συστατικά:

  • 1 μεγάλο χταπόδι (περίπου 2-3 ​​κιλά)
  • 1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
  • 2 ντομάτες, ψιλοκομμένες
  • 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
  • 1/2 φλιτζάνι νερό
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη ξερή
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Φρέσκος μαϊντανός, ψιλοκομμένος (για γαρνίρισμα)
  • 1 λεμόνι, κομμένο σε φέτες (για το σερβίρισμα)

 

Οδηγίες:

  • Προετοιμαστείτε: Ξεκινήστε καθαρίζοντας το χταπόδι. Ξεπλύνετε το καλά κάτω από κρύο νερό. Εάν δεν έχει ήδη καθαριστεί, αφαιρέστε το ράμφος και τα μύχια. Μπορείτε επίσης να ζεματίσετε το χταπόδι σε βραστό νερό για λίγα λεπτά για να μαλακώσει και να αφαιρεθεί λίγη από τη γλοιότητα.
  • Μαρινάρετε: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε το ελαιόλαδο, το ψιλοκομμένο σκόρδο, το κρεμμύδι σε φέτες, τις ψιλοκομμένες ντομάτες, το λευκό κρασί, το νερό, τα φύλλα δάφνης, τη ξερή ρίγανη, αλάτι και πιπέρι. Προσθέστε το χταπόδι στη μαρινάδα, φροντίζοντας να έχει καλυφθεί. Σκεπάζουμε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες, κατά προτίμηση όλη τη νύχτα. Αυτό βοηθά το χταπόδι να απορροφήσει όλες τις γεύσεις.
  • Προθερμάνετε το φούρνο: Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 175°C.
  • Ψήστε: Μεταφέρετε το μαριναρισμένο χταπόδι και όλη τη μαρινάδα σε ένα μεγάλο ταψί. Βεβαιωθείτε ότι το χταπόδι είναι ομοιόμορφα απλωμένο. Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο για να διατηρηθεί υγρό κατά το ψήσιμο.

  • Μαγειρέψτε: Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 1,5 με 2 ώρες. Το χταπόδι πρέπει να είναι τρυφερό όταν τρυπιέται με ένα πιρούνι. Τα τελευταία 20 λεπτά του ψησίματος αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο για να ροδίσει ελαφρά το χταπόδι.
  • Σερβίρετε: Μόλις τελειώσετε, αφαιρέστε το πιάτο από το φούρνο και αφήστε το να ξεκουραστεί για λίγα λεπτά. Γαρνίρουμε με φρεσκοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε με φέτες λεμονιού στο πλάι. Το λεμόνι προσθέτει μια λαμπερή, όξινη νότα που συμπληρώνει τις πλούσιες, αλμυρές γεύσεις του ψημένου χταποδιού.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Φτιάχνοντας ένα νοστιμότατο χταπόδι κρασάτο με βίδες

Ποια είναι τα καλύτερα ελληνικά θαλασσινά φαγητά;

Πεντανόστιμο χταπόδι με πουρέ καρότο και αλμυρίκια

Εύκολο νηστίσιμο και απολαυστικό χταπόδι στο φούρνο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χαλβάς - Ένα γλυκό που κάνει καλό στα οστά

Χαλβάς: Χάρη στην πλούσια περιεκτικότητά του σε ασβέστιο, μαγνήσιο και αντιοξειδωτικά, μπορεί να συμβάλει θετικά στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας και αντοχής.

Μία από τις πιο υγιεινές επιλογές γάλακτος

Κατσικίσιο γάλα: Με υψηλή διατροφική αξία, ευκολία πέψης και σημαντικά οφέλη για την καρδιά και το ανοσοποιητικό σύστημα, αποτελεί μια φυσική και ευεργετική επιλογή για την καθημερινή διατροφή.

5 Superfoods για να προσθέσετε στο γιαούρτι σας

Γιαούρτι Superfoods: Το γιαούρτι είναι ένα θρεπτικό και υγιεινό τρόφιμο από μόνο του, αλλά αν το ενισχύσετε με τα κατάλληλα σούπερ τρόφιμα, μπορείτε να αποκομίσετε ακόμη περισσότερα οφέλη για την υγεία σας. Εδώ είναι 5 σούπερ τρόφιμα

Οι απίστευτες ιδιότητες της βρώμης για τα παιδιά

Βρώμη: Η βρώμη είναι ένα από τα πιο υγιεινά και θρεπτικά δημητριακά, και μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία των παιδιών. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα, γεγονός που την καθιστά ιδανική

Ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι 

Το ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι είναι ένα πεντανόστιμο πιάτο που συνδυάζει τις μοναδικές γεύσεις της Ταϊλάνδης με την απλότητα του ρυζιού.

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας: Με απλά υλικά και γρήγορη προετοιμασία, μπορείτε να βελτιώσετε τη γεύση των πιάτων σας και να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους και την οικογένειά σας.

Close Icon