Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Χταπόδι στο φούρνο: Μια αυθεντική απόλαυση που μυρίζει καλοκαίρι

Χταπόδι στο φούρνο: Μια αυθεντική απόλαυση που μυρίζει καλοκαίρι

Χταπόδι στο φούρνο: Η αργή διαδικασία ψησίματος διασφαλίζει ότι το χταπόδι είναι τρυφερό και εμποτισμένο με αρωματικά βότανα και κρασί.


Αυτή η συνταγή ψημένου χταποδιού στο φούρνο είναι ιδανική για ένα χορταστικό, γευστικό γεύμα. Η αργή διαδικασία ψησίματος διασφαλίζει ότι το χταπόδι είναι τρυφερό και εμποτισμένο με αρωματικά βότανα και κρασί. Σερβίρετε το με ψωμί ή με ψητά λαχανικά για μια ολοκληρωμένη μεσογειακή πανδαισία. Καλή σας απόλαυση!

Συστατικά:

  • 1 μεγάλο χταπόδι (περίπου 2-3 ​​κιλά)
  • 1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
  • 2 ντομάτες, ψιλοκομμένες
  • 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
  • 1/2 φλιτζάνι νερό
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη ξερή
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Φρέσκος μαϊντανός, ψιλοκομμένος (για γαρνίρισμα)
  • 1 λεμόνι, κομμένο σε φέτες (για το σερβίρισμα)

 

Οδηγίες:

  • Προετοιμαστείτε: Ξεκινήστε καθαρίζοντας το χταπόδι. Ξεπλύνετε το καλά κάτω από κρύο νερό. Εάν δεν έχει ήδη καθαριστεί, αφαιρέστε το ράμφος και τα μύχια. Μπορείτε επίσης να ζεματίσετε το χταπόδι σε βραστό νερό για λίγα λεπτά για να μαλακώσει και να αφαιρεθεί λίγη από τη γλοιότητα.
  • Μαρινάρετε: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε το ελαιόλαδο, το ψιλοκομμένο σκόρδο, το κρεμμύδι σε φέτες, τις ψιλοκομμένες ντομάτες, το λευκό κρασί, το νερό, τα φύλλα δάφνης, τη ξερή ρίγανη, αλάτι και πιπέρι. Προσθέστε το χταπόδι στη μαρινάδα, φροντίζοντας να έχει καλυφθεί. Σκεπάζουμε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες, κατά προτίμηση όλη τη νύχτα. Αυτό βοηθά το χταπόδι να απορροφήσει όλες τις γεύσεις.
  • Προθερμάνετε το φούρνο: Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 175°C.
  • Ψήστε: Μεταφέρετε το μαριναρισμένο χταπόδι και όλη τη μαρινάδα σε ένα μεγάλο ταψί. Βεβαιωθείτε ότι το χταπόδι είναι ομοιόμορφα απλωμένο. Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο για να διατηρηθεί υγρό κατά το ψήσιμο.

  • Μαγειρέψτε: Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 1,5 με 2 ώρες. Το χταπόδι πρέπει να είναι τρυφερό όταν τρυπιέται με ένα πιρούνι. Τα τελευταία 20 λεπτά του ψησίματος αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο για να ροδίσει ελαφρά το χταπόδι.
  • Σερβίρετε: Μόλις τελειώσετε, αφαιρέστε το πιάτο από το φούρνο και αφήστε το να ξεκουραστεί για λίγα λεπτά. Γαρνίρουμε με φρεσκοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε με φέτες λεμονιού στο πλάι. Το λεμόνι προσθέτει μια λαμπερή, όξινη νότα που συμπληρώνει τις πλούσιες, αλμυρές γεύσεις του ψημένου χταποδιού.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Φτιάχνοντας ένα νοστιμότατο χταπόδι κρασάτο με βίδες

Ποια είναι τα καλύτερα ελληνικά θαλασσινά φαγητά;

Πεντανόστιμο χταπόδι με πουρέ καρότο και αλμυρίκια

Εύκολο νηστίσιμο και απολαυστικό χταπόδι στο φούρνο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τάσεις διατροφής 2025 - Τι να περιμένουμε;

Τάσεις διατροφής 2025: Είτε πρόκειται για φυτικές πρωτεΐνες, διατροφή με βάση το DNA, είτε για νέες υπερτροφές, το μέλλον της διατροφής φαίνεται συναρπαστικό και πολλά υποσχόμενο.

Όργανα διατροφή: Τα τρόφιμα που μοιάζουν με τα όργανα που υποστηρίζουν

Όργανα διατροφή: Η σύνδεση μεταξύ της μορφής των τροφίμων και των οργάνων που υποστηρίζουν δεν είναι μόνο συμβολική, αλλά έχει αποδειχθεί και επιστημονικά. Η φύση φαίνεται να μας παρέχει έναν πολύτιμο οδηγό για το πώς να διατηρήσουμε την υγεία μας μέσω της διατροφής μας.

Αρνητικές θερμίδες: Τι είναι οι αρνητικές θερμίδες;

Αρνητικές θερμίδες: Ο όρος «αρνητικές θερμίδες» αναφέρεται σε τροφές που θεωρητικά απαιτούν περισσότερη ενέργεια για την πέψη και την επεξεργασία τους από την ενέργεια που παρέχουν στον οργανισμό.

Γυμναστική τροφές: 8 κανόνες διατροφής που πρέπει να ξεχάσετε αν κάνετε έντονη γυμναστική

Γυμναστική τροφές: Αν ασκείστε συχνά και έντονα, οι διατροφικές ανάγκες σας διαφέρουν από εκείνες των ανθρώπων που έχουν πιο καθιστική ζωή. Κάποιοι παραδοσιακοί διατροφικοί κανόνες μπορεί να μην σας εξυπηρετούν πλέον.

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Close Icon