Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Χρόνιες ασθένειες: Η φιλική προς τον πλανήτη διατροφή μειώνει τον κίνδυνο θανάτου κατά 25%

Χρόνιες ασθένειες: Η φιλική προς τον πλανήτη διατροφή μειώνει τον κίνδυνο θανάτου κατά 25%

Χρόνιες ασθένειες: Όσοι ακολούθησαν μια βιώσιμη διατροφή με περισσότερα τρόφιμα φυτικής προέλευσης είχαν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια των 30 ετών.


Τα «φιλικά προς τον πλανήτη» τρόφιμα μπορεί επίσης να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου θανάτου ενός ατόμου από καρκίνο, καρδιακές παθήσεις και άλλες χρόνιες ασθένειες κατά 25%, δήλωσαν ερευνητές. Επιστήμονες στις ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι όσοι ακολούθησαν μια βιώσιμη διατροφή με περισσότερα τρόφιμα φυτικής προέλευσης -όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς- είχαν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια των 30 ετών σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν λιγότερο φιλικά προς το περιβάλλον γεύματα.

Με βάση τα ευρήματά τους, που παρουσιάστηκαν στο Nutrition 2023 – την ετήσια συνάντηση της American Society for Nutrition στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης – οι ερευνητές ανέπτυξαν μια νέα βαθμολογία διατροφής που δείχνει τις επιπτώσεις των τροφίμων στην ανθρώπινη υγεία καθώς και στο περιβάλλον. Γνωστός ως Planetary Health Diet Index (PHDI), εξετάζει τα υπάρχοντα στοιχεία για να δώσει βαθμολογία για τα τρόφιμα. Ο δείκτης λαμβάνει υπόψη τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών όπως:

  • οι καρδιακές παθήσεις,
  • ο καρκίνος του εντέρου,
  • ο διαβήτης,
  • και το εγκεφαλικό,
  • καθώς και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις όπως η χρήση νερού, η χρήση γης, η ρύπανση από θρεπτικά συστατικά και οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

 

Η ομάδα είπε ότι η εργασία τους βασίζεται στην υπάρχουσα έρευνα που δείχνει ότι τα φυτικά τρόφιμα είναι πιο υγιεινά και λιγότερο επιβλαβή για τον πλανήτη από τα κόκκινα και τα επεξεργασμένα κρέατα. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι αυτό το εργαλείο θα βοηθήσει τους φορείς χάραξης πολιτικής και τους φορείς δημόσιας υγείας να αναπτύξουν στρατηγικές για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας, ενώ παράλληλα θα αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή.

Ο Linh Bui, διδάκτορας στο Τμήμα Διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας TH Chan του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, δήλωσε: «Προτείναμε μια νέα βαθμολογία διατροφής που ενσωματώνει τα καλύτερα τρέχοντα επιστημονικά στοιχεία για τις επιπτώσεις των τροφίμων τόσο στην υγεία όσο και στο περιβάλλον. «Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν την υπόθεσή μας ότι μια υψηλότερη βαθμολογία της Πλανητικής Διατροφής Υγείας συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας».

Αφού ανέπτυξαν το εργαλείο τους, οι ερευνητές το χρησιμοποίησαν για να προσδιορίσουν και να παρατηρήσουν τα αποτελέσματα περισσότερων από 100.000 ανθρώπων στις ΗΠΑ, από το 1986 έως το 2018. Περισσότεροι από 47.000 πέθαναν κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης άνω των 30 ετών. Η ομάδα διαπίστωσε ότι οι υψηλότερες βαθμολογίες PHDI συσχετίστηκαν με 15% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο ή καρδιακές παθήσεις, 20% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από νευροεκφυλιστικές ασθένειες και 50% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από αναπνευστικές παθήσεις.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Υγιεινές τροφές για αύξηση της ενέργειας του σώματός μας

Ιαπωνική δίαιτα 14 ημερών: Μια υγιεινή και αποτελεσματική επιλογή απώλειας βάρους

Η κατανάλωση πρωινού πριν από τις 8 π.μ. μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2

Η σύνδεση μεταξύ ανθυγιεινών διατροφικών συνηθειών και καρδιαγγειακών παθήσεων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Τι είναι η Atlantic Road Diet;

Atlantic Road Diet: Η δίαιτα Atlantic Road δεν αποτελεί γρήγορη λύση για την απώλεια βάρους, αλλά μάλλον μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που προάγει τη συνολική υγεία.

Close Icon