Διατροφή

Το Facebook και οι διατροφικές διαταραχές

Το Facebook και οι διατροφικές διαταραχές

Έρευνα που έγινε από αμερικανικό πανεπιστήμιο, έδειξε ότι το Facebook και οι εφαρμογές του μπορεί να επηρεάζουν την εικόνα που έχουν οι έφηβες για τον εαυτό τους.

Για να καταλάβουν πώς το Facebook επηρεάzει την αίσθηση της εικόνας του σώματος για τα νεαρά κορίτσια, οι ερευνητές από το American University στην Ουάσιγκτον ζήτησαν από 103 έφηβα κορίτσια να συμμετάσχουν σε έρευνες 20-30 λεπτών κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας. Τα κορίτσια ρωτήθηκαν σχετικά με τη χρήση που κάνουν στο Facebook, καθώς και για την εικόνα του σώματός τους.

Κι αυτό που βρέθηκε είναι ότι το είδος των πληροφοριών τις οποίες έψαχναν τα κορίτσια στην ιστοσελίδα, σε συνδυασμό με το πόσο καιρό περνούσαν στο Facebook, είχε τη μεγαλύτερη επιρροή στο πώς αισθάνονταν για τον εαυτό τους αργότερα.

Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking, οι επιστήμονες αξιολόγησαν το πόσο συχνά τα κορίτσια χρησιμοποιούσαν ειδικές εφαρμογές του Facebook, όπως το «δημιουργήστε ένα event» ή «δείτε φωτογραφίες φίλων», ζητώντας από τις συμμετέχουσες να βαθμολογήσουν τη συνήθη χρήση τους για κάθε μια από τις εφαρμογές με 5βάθμια κλίμακα.

Τα κορίτσια που διέθεταν περισσότερο χρόνο σε δραστηριότητες που σχετίζονται με φωτογραφίες, ήταν πιο πιθανό να εσωτερικεύουν το ιδανικό μιας λεπτής σιλουέτας, να είναι δυσαρεστημένα με το βάρος τους ή να αναφέρουν πως θέλουν να αδυνατίσουν.

Με βάση τα στοιχεία, οι ερευνητές δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσουν το κατά πόσον οι έφηβες που είχαν ήδη προβλήματα με την εμφάνισή τους, κοίταζαν φωτογραφίες στο Facebook ή εάν οι εικόνες επηρέαζαν την εικόνα που είχαν για το σώμα τους.

Αλλά εικάζουν ότι και τα δύο μπορεί να ισχύουν, με τον ίδιο τρόπο που τα περιοδικά ομορφιάς επηρεάζουν το πώς τα κορίτσια θεωρούν τους εαυτούς τους. Οι εικόνες αυτές μπορεί να οξύνουν τον τρόπο με τον οποίο τα κορίτσια εφαρμόζουν κοινωνικά ιδεώδη για την εμφάνιση για τον εαυτό τους.

Τέτοια αντικειμενοποίηση, μπορεί επίσης να συμβάλει σε διατροφικές διαταραχές, καθιστώντας την επιρροή των φωτογραφιών του Facebook άξια έρευνας, ως πιθανή συμβολή στην ανθυγιεινή διατροφή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κατσικίσιο τυρί: Αποκαλύπτοντας τα οφέλη του για την υγεία

Imam baildi: Τέλειο φαγητό με μεράκι και υπομονή, γεμάτο γεύσεις, χρώματα και αρώματα 

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μυρωδάτες σουπιές κρασάτες με κρεμμύδια για εκλεκτούς ουρανίσκους 

Ο συνδυασμός της τρυφερής σουπιάς, των γλυκών κρεμμυδιών και του αφράτου λευκού κρασιού δημιουργεί ένα λαχταριστό πιάτο που σίγουρα θα εντυπωσιάσει την οικογένεια και τους φίλους σας. Σερβίρεται ως κύριο πιάτο με ψωμί κρούστας ή ακόμα και με ζυμαρικά για ένα πλήρες γεύμα. 

Πεντανόστιμα σπιτικά νιόκι πατάτας με πέστο

Η μεγάλη δημοτικότητά της πατάτας οφείλεται στο γεγονός ότι μπορεί να καταναλωθεί με ποικίλους τρόπους, όπως βραστή, ψητή, τηγανητή, γκρατινέ, σοτέ, σούπα, γι' αυτό και συχνά θεωρείται τρόφιμο ευκολίας

Τα πιο νόστιμα πιάτα του Αζερμπαϊτζάν;

Αζερμπαϊτζάν φαγητό: Η κουζίνα του Αζερμπαϊτζάν είναι ένας γαστρονομικός θησαυρός, με μια πλούσια ταπετσαρία γεύσεων, μπαχαρικών και συστατικών που αντικατοπτρίζουν την ποικιλόμορφη πολιτιστική κληρονομιά και τη γεωγραφική ποικιλομορφία της χώρας.

Κοχύλια ζυμαρικών γεμιστά με σπανάκι και ρικότα

Το σπανάκι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, C και Κ, καθώς και σε μαγνήσιο, σίδηρο και μαγγάνιο, καθιστώντας αυτό το πιάτο μια υγιεινή επιλογή για ένα οικογενειακό δείπνο ή μια συγκέντρωση.

Ποια είδη τροφών μπορούν να καθαρίσουν το στομάχι σας;

Στομάχι τροφές: Όταν αντιμετωπίζετε στομαχικές διαταραχές, είναι σημαντικό να επιλέγετε τροφές που είναι ήπιες για το πεπτικό σύστημα και μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση συμπτωμάτων όπως η ναυτία, ο έμετος και η διάρροια.

Είναι τα σπορέλαια επικίνδυνα για την υγεία σας;

Μάλιστα, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Agriculture and Food Chemistry διαπίστωσε ότι η θέρμανση φυτικών ελαίων, όπως το ηλιέλαιο και το σογιέλαιο, σε υψηλές θερμοκρασίες παρήγαγε υψηλά επίπεδα τοξικών ενώσεων.