Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Θρεπτικός με αντιγηραντικές ιδιότητες ο σιμιγδαλένιος χαλβάς

Θρεπτικός με αντιγηραντικές ιδιότητες ο σιμιγδαλένιος χαλβάς

 

Αγαπημένο γλυκό όλων μας, ο σιμιγδαλένιος χαλβάς είναι πάντα επίκαιρος και δεν λείπει από το τραπέζι σε γιορτές, νηστείες, εκδηλώσεις χαράς, ακόμα και πένθους. Εκτός από την μοναδική του γεύση, αξιοσημείωτη είναι και η διατροφική του αξία . Σχετικές πληροφορίες μας δίνει Δημήτρης Γρηγοράκης, Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ΜSc. Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ  . Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας.

 

Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς είναι:

 Πλούσιος σε αντιοξειδωτικά: Το ελαιόλαδο και το σιμιγδάλι που προστίθεται στο χαλβά είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, τα οποία συμβάλλουν στη μείωση της “κακής” χοληστερόλης (LDL) και των τριγλυκεριδίων, χωρίς να μειώνουν τα επίπεδα της “καλής” χοληστερόλης (HDL) στο αίμα. Παράλληλα, το ελαιόλαδο περιέχει και βιταμίνη Ε, η οποία είναι ένα από τα ισχυρότερα φυσικά αντιοξειδωτικά με ιδιαίτερες αντιγηραντικές ιδιότητες.

  • Ιδανικός σε περιπτώσεις χορτοφαγίας και νηστείας, χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας (από το σιμιγδάλι).
  • Καλή πηγή φωσφόρου, με αποτέλεσμα ο χαλβάς να συμμετέχει στο σχηματισμό των δοντιών, των οστών, καθώς και σε διάφορες μεταβολικές διεργασίες.
  • Ιδανικός για άτομα με υπέρταση: Ο χαλβάς έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, το οποίο αυξάνει την αρτηριακή πίεση.
  • Πλούσιος σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες ενισχύουν την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, την πνευματική διαύγεια, μνήμη και το μεταβολισμό.

 Ωστόσο, όπως με κάθε τρόφιμο έτσι και με τον χαλβά θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην κατανάλωσή εφόσον:

  • Είναι πλούσιος σε θερμίδες: Λόγω της μεγάλης ποσότητας ελαιόλαδου και ζάχαρης που περιέχει, ο σιμιγδαλένιο χαλβάς παρουσιάζει μεγάλη θερμιδική αξία και υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Μία μερίδα (100γρ) περιέχει 540kcal θερμίδες.
  • Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη: Η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης έχει συνδεθεί άμεσα με διάφορες παθήσεις όπως διαβήτης, παχυσαρκία, καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ βλάπτει την υγεία των δοντιών και μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη δράση του αμυντικού συστήματος.
  • Καλό είναι να αποφεύγεται από αλλεργικά άτομα, μιας και ενώ το σιμιγδάλι έχει σημαντική θρεπτική αξία, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε ανθρώπους που είναι αλλεργικοί στο σιτάρι ή που πάσχουν από κοιλιοκάκη. Η υψηλή του περιεκτικότητα σε γλουτένη το καθιστά απαγορευμένο για πάσχοντες από κοιλιοκάκη αφού μπορεί να προκαλέσει έντονα συμπτώματα της συγκεκριμένης πάθησης.

Η κατανάλωση του χαλβά αποτελεί αναντίρρητα μία ολοκληρωμένη διατροφική πρόταση και κατέχει περίοπτη θέση ανάμεσα σε όλα τα σαρακοστιανά και νηστίσιμα γλυκά, όταν καταναλώνεται στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής..

 

 

 

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Φίλη του πεπτικού συστήματος

Χρονοδιατροφή: Η νέα επιστήμη που συνδέει το ρολόι με τη διατροφή

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κινόα: 5 Λόγοι για να την εντάξετε στην διατροφή σας

Κινόα: Η κινόα τα τελευταία χρόνια έχει κερδίσει μια σταθερή θέση στις υγιεινές διατροφές παγκοσμίως – και όχι άδικα. Αν και μοιάζει με δημητριακό, στην πραγματικότητα είναι ένας θρεπτικός σπόρος με πολλαπλά οφέλη

Υγιεινά σνακ κάτω από 100 θερμίδες

Υγιεινά Σνακ: Είτε προτιμάτε τη γλυκύτητα των φρούτων, την ενέργεια της πρωτεΐνης ή την τραγανή υφή, υπάρχουν αμέτρητες επιλογές που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες σας χωρίς να υπερβάλλετε με τις θερμίδες.

Ένα φανταστικό άλειμμα για τα πρωινά σας

Μαρμελάδα ρόδι: Η μαρμελάδα ρόδι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό γλυκό που προσφέρει την πλούσια γεύση του ροδιού και ταυτόχρονα όλες τις ευεργετικές του ιδιότητες. Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά

Αμύγδαλα: Ο κατάλληλος σύμμαχος για το νευρικό σύστημα

Αμύγδαλα: Η συμπερίληψη αμυγδάλων στη διατροφή μας μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στο νευρικό σύστημα, καθώς βοηθά στη βελτίωση της μνήμης, στη μείωση του άγχους και στην προστασία των νευρικών κυττάρων.

Πορτοκάλι: Ένας σύμμαχος στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας

Πορτοκάλι: Η τακτική κατανάλωσή του, σε συνδυασμό με άσκηση και υγιεινές διατροφικές επιλογές, μπορεί να προσφέρει πολλαπλά οφέλη στον οργανισμό, να ενισχύσει τον μεταβολισμό και να βοηθήσει στη φυσική απώλεια βάρους.

Close Icon