Διατροφή

Τα μυστικά στην επιλογή κρέατος

Τα μυστικά στην επιλογή κρέατος

Η τακτική κατανάλωση κρέατος και δη επεξεργασμένου, δηλαδή αλλαντικών, έχει συνδεθεί με κινδύνους για την υγεία, όπως καρκίνο του παχέος εντέρου. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε νάτριο και κορεσμένα λιπαρά, τα αλλαντικά συμβάλλουν επίσης στον κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Τα λιπαρά του κρέατος τέλος, προκαλούν χοληστερίνη και αυξάνουν τα τριγλυκερίδια.

Δείτε παρακάτω τι πρέπει να έχετε κατά νου όταν επιλέγετε κρέας:

Άπαχα κομμάτια κρέατος: Όλοι οι διατροφολόγοι συστήνουν την κατανάλωση άπαχου κρέατος. Κάθε μερίδα κρέατος δεν πρέπει να έχει πάνω από 10 γραμμάρια λιπαρά συνολικά, εκ των οποίων τα 4,5 κορεσμένα. Πρέπει επίσης να έχει κάτω από 95mg χοληστερόλης ανά 100 γραμμάρια. Καθώς ψήνετε ή βράζετε το κρέας, αφαιρέστε το περιττό λίπος και την πέτσα για να μειώσετε τα κορεσμένα λιπαρά.

Γαλοπούλα: Συγκαταλέγεται στις καλύτερες πηγές άπαχης πρωτεΐνης, ενώ είναι πλούσια σε βιταμίνη Β6 και νιασίνη. Τα στοιχεία αυτά ωφελούν την υγεία της καρδιάς, την πέψη, την εγκεφαλική λειτουργία και δίνουν ενέργεια. Είναι επίσης καλή πηγή σιδήρου, ο οποίος αποτελεί κλειδί για τον μεταβολισμό και την υγεία της καρδιάς.

Στήθος κοτόπουλου: Τα πουλερικά είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνης Β6 και νιασίνης, ενώ έρευνες έχουν δείξει ότι συμβάλλουν στη διατήρηση και την απώλεια βάρους. Το λευκό κρέας είναι επίσης καλή πηγή φωσφόρου και ριβοφλαβίνης (βιταμίνη Β2), ενώ τα σκουρόχρωμα μέρη των πουλερικών είναι πλούσια σε ψευδάργυρο.

Χοιρινό φιλέτο: Το χοιρινό είναι πολύ γευστικό κρέας, τα άπαχα μέρη του όμως έχουν και υψηλή θρεπτική αξία, καθώς είναι πλούσια σε θειαμίνη, βιταμίνη Β6, κάλιο και ριβοφλαβίνη.

Μοσχάρι: Γενικά το κόκκινο κρέας δεν θεωρείται η πλέον υγιεινή επιλογή, αν είναι όμως άπαχο, μπορεί να καταναλωθεί στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής. Το βοδινό είναι καλή πηγή πρωτεϊνών και άλλων θρεπτικών συστατικών. Είναι σημαντικό να επιλέγετε βιολογικής εκτροφής μοσχάρι, καθώς έχει περισσότερη βιταμίνη Ε και αντιοξειδωτικά. Είναι επίσης σημαντικό να αποφεύγετε το καμένο κρέας, το οποίο έχει φανεί ότι συνδέεται με κάποιες μορφές καρκίνου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι είδους δίαιτα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κολπίτιδας;

Πώς να φτιάξετε μια νόστιμη ρυζοσαλάτα με λαχανικά και σολομό 

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιες τροφές βοηθούν στην επούλωση των πληγών;

Η βιταμίνη C είναι σημαντική για τη σύνθεση κολλαγόνου, το οποίο είναι απαραίτητο για την επούλωση των πληγών. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C περιλαμβάνουν τα πορτοκάλια, τις φράουλες, το ακτινίδιο, τις πιπεριές και το μπρόκολο.

Imam baildi: Τέλειο φαγητό με μεράκι και υπομονή, γεμάτο γεύσεις, χρώματα και αρώματα 

Το Imam Baildi, που μεταφράζεται στα τουρκικά σε «Ο λιπόθυμος Ιμάμης», είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο που αποτελείται από ψητές μελιτζάνες γεμάτες με μια πλούσια και γευστική σάλτσα ντομάτας.

Μυρωδάτες σουπιές κρασάτες με κρεμμύδια για εκλεκτούς ουρανίσκους 

Ο συνδυασμός της τρυφερής σουπιάς, των γλυκών κρεμμυδιών και του αφράτου λευκού κρασιού δημιουργεί ένα λαχταριστό πιάτο που σίγουρα θα εντυπωσιάσει την οικογένεια και τους φίλους σας. Σερβίρεται ως κύριο πιάτο με ψωμί κρούστας ή ακόμα και με ζυμαρικά για ένα πλήρες γεύμα. 

Πεντανόστιμα σπιτικά νιόκι πατάτας με πέστο

Η μεγάλη δημοτικότητά της πατάτας οφείλεται στο γεγονός ότι μπορεί να καταναλωθεί με ποικίλους τρόπους, όπως βραστή, ψητή, τηγανητή, γκρατινέ, σοτέ, σούπα, γι' αυτό και συχνά θεωρείται τρόφιμο ευκολίας

Τα πιο νόστιμα πιάτα του Αζερμπαϊτζάν;

Αζερμπαϊτζάν φαγητό: Η κουζίνα του Αζερμπαϊτζάν είναι ένας γαστρονομικός θησαυρός, με μια πλούσια ταπετσαρία γεύσεων, μπαχαρικών και συστατικών που αντικατοπτρίζουν την ποικιλόμορφη πολιτιστική κληρονομιά και τη γεωγραφική ποικιλομορφία της χώρας.

Κοχύλια ζυμαρικών γεμιστά με σπανάκι και ρικότα

Το σπανάκι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, C και Κ, καθώς και σε μαγνήσιο, σίδηρο και μαγγάνιο, καθιστώντας αυτό το πιάτο μια υγιεινή επιλογή για ένα οικογενειακό δείπνο ή μια συγκέντρωση.