Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Πως θα αντιμετωπίσετε τη μούχλα στα τρόφιμα

Πως θα αντιμετωπίσετε τη μούχλα στα τρόφιμα

Η μούχλα αναπτύσσεται επάνω στα τρόφιμα λόγω της ύπαρξης μυκήτων, αλλοιώνοντας την υφή, τη μυρωδιά, το χρώμα και τη γεύση τους. Συνήθως μοιάζει με χνούδι και το χρώμα της είναι πρασινωπό, λευκό, μαύρο ή γκρίζο.

Μπορεί η πρώτη μας σκέψη στη θέα ενός μουχλιασμένου τροφίμου να είναι να το πετάξουμε στα σκουπίδια, όμως στην πραγματικότητα υπάρχουν προϊόντα που μπορούμε να σώσουμε ακόμη κι αν έχουν αρχίσει να χαλάνε.

Σε ποια τρόφιμα αναπτύσσεται συχνότερα η μούχλα

Μούχλα μπορεί να αναπτυχθεί σχεδόν σε κάθε τρόφιμο, ωστόσο πιο ευαίσθητα είναι όσα έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό, όπως:

  • Φρούτα: π.χ. φράουλες, πορτοκάλια, σταφύλια, μήλα
  • Λαχανικά: π.χ. ντομάτες, πιπεριές, κουνουπίδι, καρότο
  • Ψωμί: κυρίως όταν δεν περιέχει συντηρητικά
  • Τυρί: τόσο στα σκληρά όσο και στα μαλακά είδη

Οι μύκητες χρειάζονται οξυγόνο για να επιβιώσουν και κατά συνέπεια να σχηματίσουν τη μούχλα, επομένως η μούχλα δεν μπορεί να αναπτυχθεί σε τρόφιμα που είναι συσκευασμένα αεροστεγώς.

Τι να κάνετε αν υπάρχει μούχλα σε ένα τρόφιμο

Ένα τρόφιμο που είναι πλήρως καλυμμένο με μούχλα πρέπει να απορρίπτεται το συντομότερο δυνατό. Μην επιχειρήσετε να το μυρίσετε, καθώς η μούχλα απελευθερώνει σπόρια που προκαλούν αναπνευστικές ενοχλήσεις.

Ποια τρόφιμα πρέπει να πετάξετε

Οι μαλακές τροφές αναπτύσσουν ευκολότερα μούχλα και μάλιστα η μούχλα προχωρά πιο εύκολα στο εσωτερικό τους, επομένως δεν είναι πάντα ορατή με γυμνό μάτι. Πετάξτε λοιπόν τα παρακάτω τρόφιμα εάν έχει αναπτυχθεί μούχλα έστω και σε ένα μικρό τμήμα τους:

  • Μαλακά φρούτα και λαχανικά: π.χ. φράουλα, αγγούρι, ντομάτα
  • Μαλακά τυριά: π.χ. τυρί τύπου κότατζ, τυρί-κρέμα, τριμμένο τυρί, τυρί σε φέτες
  • Ψωμί και αρτοποιήματα
  • Μαγειρεμένα φαγητά: π.χ. κρέας με σάλτσα, ζυμαρικά
  • Μαρμελάδες και φιστικοβούτυρο
  • Αλλαντικά και γιαούρτι

Ποια τρόφιμα μπορείτε να σώσετε

Σε ορισμένα τρόφιμα, μπορείτε να κόψετε το αλλοιωμένο τμήμα και να καταναλώσετε το υπόλοιπο χωρίς κίνδυνο. Αυτό ισχύει κυρίως στις παρακάτω περιπτώσεις:

  • Σκληρά φρούτα και λαχανικά: π.χ. μήλα, καρότα
  • Σκληρά τυριά: π.χ. παρμεζάνα
  • Σκληρό σαλάμι

Όταν αφαιρείτε το μουχλιασμένο τμήμα από ένα τρόφιμο, κόψτε με το μαχαίρι τουλάχιστον 2,5 εκατοστά γύρω και κάτω από το αλλοιωμένο τμήμα. Επίσης, προσέξτε να μην ακουμπήσετε τη μούχλα με το μαχαίρι και επιμολύνετε το υπόλοιπο τρόφιμο.

Πώς θα αποτρέψετε την εμφάνιση της μούχλας

Υπάρχουν αρκετά μέτρα που μπορείτε να πάρετε ώστε να αποτρέψετε την ανάπτυξη της μούχλας στα τρόφιμα:

  • Καθαρίζετε συχνά το ψυγείο: Καθαρίζετε καλά όλες τις εσωτερικές του επιφάνειες ανά μερικούς μήνες.
  • Κρατάτε καθαρό τον εξοπλισμό της κουζίνας: Αυτός περιλαμβάνει τις πετσέτες, τα σφουγγαράκια και οποιοδήποτε άλλο μέσο καθαρισμού χρησιμοποιείτε.
  • Μην αφήνετε για καιρό τα τρόφιμα στο ψυγείο: Τα φρέσκα προϊόντα έχουν μικρή διάρκεια ζωής. Αγοράζετε μόνο τις ποσότητες που χρειάζεστε ώστε να τις καταναλώνετε εγκαίρως.
  • Διατηρείτε τα ευαίσθητα τρόφιμα στο ψυγείο: Μην αφήνετε προϊόντα όπως τα φρέσκα λαχανικά εκτός ψυγείου για περισσότερο από δύο ώρες.
  • Μην κρατάτε για πολλές ημέρες τα μαγειρεμένα γεύματα: Το φαγητό που περίσσεψε θα πρέπει να καταναλώνεται εντός τριών έως τεσσάρων ημερών, εφόσον έχει συντηρηθεί σωστά.

Σε περίπτωση διαπιστωμένης αλλεργίας στη μούχλα πρέπει να αποφεύγεται κατά το δυνατόν η έκθεση, είτε με τη μορφή κατάποσης είτε με τη μορφή εισπνοής των σπορίων. Η ακούσια έκθεση από άτομα που δεν έχουν αλλεργία στη μούχλα δεν συνδέεται με σοβαρές επιπλοκές για την υγεία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Γρήγορο ριζότο λαχανικών με λεμόνι  

Αυτό είναι το πιο υγιεινό λαχανικό 

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σύμμαχος στη μάχη κατά του καρκίνου;

Αποξηραμένα Φρούτα: Δεν είναι μια μαγική λύση, αλλά η τακτική κατανάλωσή του, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, μπορεί να ενισχύσει την άμυνα του οργανισμού και να του προσφέρει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.

Φίλη του πεπτικού συστήματος

Φυτική πρωτεΐνη :Η φυτική πρωτεΐνη είναι εξαιρετικά ωφέλιμη για το πεπτικό σύστημα, υποστηρίζοντας την εντερική λειτουργία, ενισχύοντας την πέψη, παρέχοντας αντιοξειδωτική προστασία και μειώνοντας τον κίνδυνο γαστρεντερικών προβλημάτων.

Χρονοδιατροφή: Η νέα επιστήμη που συνδέει το ρολόι με τη διατροφή

Χρονοδιατροφή: Ο προγραμματισμός των γευμάτων σας φέρνει μια νέα προσέγγιση στη διατροφή, δίνοντας έμφαση στη σημασία όχι μόνο της ποιότητας και της ποσότητας του φαγητού, αλλά και του σωστού χρόνου.

Κινόα: 5 Λόγοι για να την εντάξετε στην διατροφή σας

Κινόα: Η κινόα τα τελευταία χρόνια έχει κερδίσει μια σταθερή θέση στις υγιεινές διατροφές παγκοσμίως – και όχι άδικα. Αν και μοιάζει με δημητριακό, στην πραγματικότητα είναι ένας θρεπτικός σπόρος με πολλαπλά οφέλη

Υγιεινά σνακ κάτω από 100 θερμίδες

Υγιεινά Σνακ: Είτε προτιμάτε τη γλυκύτητα των φρούτων, την ενέργεια της πρωτεΐνης ή την τραγανή υφή, υπάρχουν αμέτρητες επιλογές που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες σας χωρίς να υπερβάλλετε με τις θερμίδες.

Ένα φανταστικό άλειμμα για τα πρωινά σας

Μαρμελάδα ρόδι: Η μαρμελάδα ρόδι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό γλυκό που προσφέρει την πλούσια γεύση του ροδιού και ταυτόχρονα όλες τις ευεργετικές του ιδιότητες. Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά

Close Icon