Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Πως θα αντιμετωπίσετε τη μούχλα στα τρόφιμα

Πως θα αντιμετωπίσετε τη μούχλα στα τρόφιμα

Η μούχλα αναπτύσσεται επάνω στα τρόφιμα λόγω της ύπαρξης μυκήτων, αλλοιώνοντας την υφή, τη μυρωδιά, το χρώμα και τη γεύση τους. Συνήθως μοιάζει με χνούδι και το χρώμα της είναι πρασινωπό, λευκό, μαύρο ή γκρίζο.

Μπορεί η πρώτη μας σκέψη στη θέα ενός μουχλιασμένου τροφίμου να είναι να το πετάξουμε στα σκουπίδια, όμως στην πραγματικότητα υπάρχουν προϊόντα που μπορούμε να σώσουμε ακόμη κι αν έχουν αρχίσει να χαλάνε.

Σε ποια τρόφιμα αναπτύσσεται συχνότερα η μούχλα


Μούχλα μπορεί να αναπτυχθεί σχεδόν σε κάθε τρόφιμο, ωστόσο πιο ευαίσθητα είναι όσα έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό, όπως:

  • Φρούτα: π.χ. φράουλες, πορτοκάλια, σταφύλια, μήλα
  • Λαχανικά: π.χ. ντομάτες, πιπεριές, κουνουπίδι, καρότο
  • Ψωμί: κυρίως όταν δεν περιέχει συντηρητικά
  • Τυρί: τόσο στα σκληρά όσο και στα μαλακά είδη

Οι μύκητες χρειάζονται οξυγόνο για να επιβιώσουν και κατά συνέπεια να σχηματίσουν τη μούχλα, επομένως η μούχλα δεν μπορεί να αναπτυχθεί σε τρόφιμα που είναι συσκευασμένα αεροστεγώς.

Τι να κάνετε αν υπάρχει μούχλα σε ένα τρόφιμο

Ένα τρόφιμο που είναι πλήρως καλυμμένο με μούχλα πρέπει να απορρίπτεται το συντομότερο δυνατό. Μην επιχειρήσετε να το μυρίσετε, καθώς η μούχλα απελευθερώνει σπόρια που προκαλούν αναπνευστικές ενοχλήσεις.

Ποια τρόφιμα πρέπει να πετάξετε

Οι μαλακές τροφές αναπτύσσουν ευκολότερα μούχλα και μάλιστα η μούχλα προχωρά πιο εύκολα στο εσωτερικό τους, επομένως δεν είναι πάντα ορατή με γυμνό μάτι. Πετάξτε λοιπόν τα παρακάτω τρόφιμα εάν έχει αναπτυχθεί μούχλα έστω και σε ένα μικρό τμήμα τους:

  • Μαλακά φρούτα και λαχανικά: π.χ. φράουλα, αγγούρι, ντομάτα
  • Μαλακά τυριά: π.χ. τυρί τύπου κότατζ, τυρί-κρέμα, τριμμένο τυρί, τυρί σε φέτες
  • Ψωμί και αρτοποιήματα
  • Μαγειρεμένα φαγητά: π.χ. κρέας με σάλτσα, ζυμαρικά
  • Μαρμελάδες και φιστικοβούτυρο
  • Αλλαντικά και γιαούρτι

Ποια τρόφιμα μπορείτε να σώσετε

Σε ορισμένα τρόφιμα, μπορείτε να κόψετε το αλλοιωμένο τμήμα και να καταναλώσετε το υπόλοιπο χωρίς κίνδυνο. Αυτό ισχύει κυρίως στις παρακάτω περιπτώσεις:

  • Σκληρά φρούτα και λαχανικά: π.χ. μήλα, καρότα
  • Σκληρά τυριά: π.χ. παρμεζάνα
  • Σκληρό σαλάμι

Όταν αφαιρείτε το μουχλιασμένο τμήμα από ένα τρόφιμο, κόψτε με το μαχαίρι τουλάχιστον 2,5 εκατοστά γύρω και κάτω από το αλλοιωμένο τμήμα. Επίσης, προσέξτε να μην ακουμπήσετε τη μούχλα με το μαχαίρι και επιμολύνετε το υπόλοιπο τρόφιμο.

Πώς θα αποτρέψετε την εμφάνιση της μούχλας

Υπάρχουν αρκετά μέτρα που μπορείτε να πάρετε ώστε να αποτρέψετε την ανάπτυξη της μούχλας στα τρόφιμα:

  • Καθαρίζετε συχνά το ψυγείο: Καθαρίζετε καλά όλες τις εσωτερικές του επιφάνειες ανά μερικούς μήνες.
  • Κρατάτε καθαρό τον εξοπλισμό της κουζίνας: Αυτός περιλαμβάνει τις πετσέτες, τα σφουγγαράκια και οποιοδήποτε άλλο μέσο καθαρισμού χρησιμοποιείτε.
  • Μην αφήνετε για καιρό τα τρόφιμα στο ψυγείο: Τα φρέσκα προϊόντα έχουν μικρή διάρκεια ζωής. Αγοράζετε μόνο τις ποσότητες που χρειάζεστε ώστε να τις καταναλώνετε εγκαίρως.
  • Διατηρείτε τα ευαίσθητα τρόφιμα στο ψυγείο: Μην αφήνετε προϊόντα όπως τα φρέσκα λαχανικά εκτός ψυγείου για περισσότερο από δύο ώρες.
  • Μην κρατάτε για πολλές ημέρες τα μαγειρεμένα γεύματα: Το φαγητό που περίσσεψε θα πρέπει να καταναλώνεται εντός τριών έως τεσσάρων ημερών, εφόσον έχει συντηρηθεί σωστά.

Σε περίπτωση διαπιστωμένης αλλεργίας στη μούχλα πρέπει να αποφεύγεται κατά το δυνατόν η έκθεση, είτε με τη μορφή κατάποσης είτε με τη μορφή εισπνοής των σπορίων. Η ακούσια έκθεση από άτομα που δεν έχουν αλλεργία στη μούχλα δεν συνδέεται με σοβαρές επιπλοκές για την υγεία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Αφράτα muffins μήλου με λίγα υλικά

Είναι πραγματικά επιβλαβές το πλήρες γάλα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποια θρεπτικά συστατικά έχει η σοκολάτα εκτός από μαγνήσιο;

Σοκολάτα: Η σοκολάτα, ειδικά η μαύρη σοκολάτα, είναι ένα νόστιμο και θρεπτικό τρόφιμο που προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία. Εκτός από το μαγνήσιο, το οποίο είναι γνωστό ότι βοηθά στη χαλάρωση των μυών και την υποστήριξη του νευρικού συστήματος, η σοκολάτα περιέχει

Νόστιμα και θρεπτικά ρεβίθια με μπακαλιάρο 

Αυτή η συνταγή είναι ιδανική για όλες  τις ημέρες  και προσφέρει μια υγιεινή και χορταστική επιλογή. Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να ετοιμάσετε αυτό το νόστιμο πιάτο.

Είναι επικίνδυνο για την υγεία μας να καταψύχουμε ψωμί;

Ψωμί: Οι ισχυρισμοί που συνδέουν την ψύξη του με τον καρκίνο δεν βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία. Αντιθέτως, η σωστή αποθήκευση και θέρμανση του ψωμιού διασφαλίζει τη φρεσκάδα και την ασφάλεια των τροφίμων.

Νόστιμες συνταγές με Cottage Cheese

Cottage Cheese: Από σαλάτες και πίτες μέχρι επιδόρπια, η ευελιξία τους τα κάνει ιδανικά για να εντυπωσιάσετε την οικογένεια και τους φίλους σας με υγιεινές και νόστιμες δημιουργίες.

Η απόλυτη συνταγή για τους λάτρες της σοκολάτας

Κέικ Πραλίνα: Το κέικ πραλίνα είναι ένα λαχταριστό γλυκό που συνδυάζει τη γεύση της σοκολάτας με την κρεμώδη υφή της πραλίνας. Ιδανικό για κάθε περίσταση, είναι σίγουρο ότι θα εντυπωσιάσει

Σπαγγέτι με Θαλασσινά: Αυθεντικές Θαλασσινές Απολαύσεις

Σπαγγέτι με Θαλασσινά: Η απλότητά του το καθιστά ιδανικό για όλες τις περιστάσεις. Απολαύστε την αυθεντική γεύση της θάλασσας σε κάθε μπουκιά και αφεθείτε στη μαγεία των θαλασσινών και των ντοματών.

Close Icon