ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Πως τα αναψυκτικά διαίτης επηρεάζουν την υγεία του εντέρου

Πως τα αναψυκτικά διαίτης επηρεάζουν την υγεία του εντέρου

Τα τεχνητά γλυκαντικά που περιέχουν τα αναψυκτικά διαίτης μπορούν να βλάψουν το μικροβίωμα του εντέρου, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη. Οι ειδικοί εντόπισαν έξι γλυκαντικά –όλα εγκεκριμένα προς χρήση σε τροφές και αναψυκτικά στις ΗΠΑ και την Ε.Ε.- τα οποία είναι τοξικά για το μικροβίωμα του εντέρου.

Σε αυτά περιλαμβάνεται η αμφιλεγόμενη ασπαρτάμη, η οποία αποτελεί εδώ και δεκαετίες αντικείμενο μελέτης. Οι ερευνητές από το Ισραήλ και τη Σιγκαπούρη προειδοποιούν ότι τα ευρήματα αποδεικνύουν ότι τα τεχνητά γλυκαντικά μπορούν να βλάψουν την υγεία.

Το υγιές μικροβίωμα του εντέρου σχετίζεται με καλύτερη ορμονική λειτουργία, απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, πέψη και λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Εκτός από την ασπαρτάμη, στο επίκεντρο της μελέτης βρέθηκαν επίσης η σουκραλόζη, η σακχαρίνη, η νεοτάμη, η αντβαντάμη και η ακεσουλφάμη Κ ή αλλιώς ακεσουλφαμικό κάλιο. Οι ειδικοί ανέλυσαν επίσης 10 αθλητικά συμπληρώματα που περιείχαν αυτά τα γλυκαντικά.

Στη διάρκεια της εργαστηριακής μελέτης, τα έξι γλυκαντικά εκτέθηκαν σε βακτήρια που διαβιούν στο ανθρώπινο έντερο. Τα βακτήρια τροποποιήθηκαν γενετικά ώστε να περιέχουν ενώσεις που φωσφορίζουν όταν ανιχνεύουν τοξίνες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι τοξίνες απελευθερώνονται όταν τα βακτήρια του εντέρου εκτίθενται σε τεχνητά γλυκαντικά.

Ανακάλυψαν μάλιστα ότι αρκούσε μόνο 1mg/ml τεχνητών γλυκαντικών για να γίνουν τοξικά τα βακτήρια του εντέρου.

Όσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα τεχνητών γλυκαντικών, τόσο περισσότερες τοξίνες απελευθερώνονται, σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας καθηγητή Ariel Kushmaro. «Πρόκειται για μια ακόμη απόδειξη ότι η κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών επηρεάζει δυσμενώς τη μικροβιακή δραστηριότητα του εντέρου και μπορεί να προκαλέσει ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων υγείας».

«Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης μπορεί να βοηθήσουν στην κατανόηση της σχέσης της τοξικότητας των τεχνητών γλυκαντικών και των δυνητικών επιπτώσεων στο μικροβίωμα του εντέρου» πρόσθεσε.

Τα αναψυκτικά διαίτης αντιπροσωπεύουν το ένα τέταρτο των αναψυκτικών με ζάχαρη, πληθαίνουν όμως διαρκώς οι αποδείξεις ότι δεν είναι τόσο υγιεινά όσο θεωρούνταν μέχρι σήμερα. Αν και διατίθενται στο εμπόριο ως πιο φιλική εναλλακτική στα αναψυκτικά με ζάχαρη, οι επιστήμονες τονίζουν ότι δεν πρέπει να θεωρούνται πιο υγιεινή επιλογή. Τα τεχνητά γλυκαντικά έχουν επανειλημμένα συνδεθεί με την παχυσαρκία, τον καρκίνο, τον διαβήτη τύπου 2, τις ημικρανίες και τις βλάβες του ήπατος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το ρόδι ως σύμμαχος στην καταπολέμηση του διαβήτη

Ένας νόστιμος σύμμαχος για την υγεία των οστών σας!

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο καφές βοηθάει στην καύση λίπους;

Καφές: Η καφεΐνη που περιέχει μπορεί να αυξήσει τον μεταβολικό ρυθμό και να βοηθήσει στη διάσπαση των λιπαρών οξέων. Ωστόσο, για να δείτε αποτελέσματα, πρέπει να συνδυαστεί με υγιεινή διατροφή και τακτική σωματική δραστηριότητα.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ διατροφολόγων και διαιτολόγων;

Οι εγγεγραμμένοι διαιτολόγοι (RDs) είναι πιστοποιημένοι επαγγελματίες με συγκεκριμένα προσόντα και πιστοποιήσεις. Ρυθμίζονται από επαγγελματικούς φορείς και πρέπει να τηρούν έναν κώδικα δεοντολογίας. Οι διατροφολόγοι μπορεί να μην έχουν το ίδιο επίπεδο ρύθμισης ή τυποποίησης στις πρακτικές τους και ο τίτλος "διατροφολόγος" μπορεί να χρησιμοποιείται ευρύτερα.

Τα οφέλη του μελιού με άδειο στομάχι

Μέλι: Η κατανάλωση μελιού με άδειο στομάχι είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να ενσωματώσουμε τις ευεργετικές του ιδιότητες στην καθημερινότητά μας. Μπορεί να βελτιώσει την πεπτική μας λειτουργία, να μας δώσει ενέργεια και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Πώς να ξεκινήσετε την δίαιτα Dukan;

Δίαιτα Dukan: Η δίαιτα Dukan χωρίζεται σε τέσσερις φάσεις: τη φάση της επίθεσης, τη φάση της "κρουαζιέρας", τη φάση της ενοποίησης και τη φάση της σταθεροποίησης. Κατά τη φάση της Επίθεσης, τρώτε κυρίως άπαχη πρωτεΐνη και περιορίζεστε σε ορισμένα λαχανικά

Τα βερίκοκα ως ένας σύμμαχος κατά της αναιμίας

Βερίκοκα: Τα βερίκοκα είναι εξαιρετική πηγή σιδήρου και βιταμίνης C, καθιστώντας τα ιδανικά για την πρόληψη της σιδηροπενικής αναιμίας. Επιπλέον, παρέχουν μια σειρά από άλλα οφέλη για την υγεία.

Ιταλική συνταγή ζυμαρικών με λουκάνικο

Αυτό το ιταλικό ζυμαρικό με λουκάνικο είναι ένα νόστιμο και ανακουφιστικό γεύμα που θα λατρέψει όλη η οικογένεια. Το γευστικό λουκάνικο σε συνδυασμό με την κρεμώδη σάλτσα και τα τρυφερά ζυμαρικά συνθέτουν ένα χορταστικό πιάτο που είναι τέλειο για κάθε μέρα της εβδομάδας. 

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να φτιάξετε τσίλι con carne;

Το τσίλι con carne είναι ένα κλασικό πιάτο που παρασκευάζεται με κιμά, φασόλια, ντομάτες και μια ποικιλία από μπαχαρικά. Είναι χορταστικό, γευστικό και τέλειο για μια ζεστή βραδιά. Ακολουθεί μια απλή συνταγή για να φτιάξετε το δικό σας νόστιμο τσίλι con carne στο σπίτι