ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ποιοι παράγοντες μας δημιουργούν επίμονη πείνα

Ποιοι παράγοντες μας δημιουργούν επίμονη πείνα

Οι διατροφικές μας συνήθειες, η ψυχολογική μας κατάσταση αλλά και τα επίπεδα ενυδάτωσης του οργανισμού μας είναι μερικοί από τους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν το αίσθημα της πείνας.

Η πιο κοινή αιτία της επίμονης πείνας είναι η αυξημένη κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων, όπως αυτοί που λαμβάνουμε από τα γλυκά, τα έτοιμα αρτοποιήματα και τα πρόχειρα γεύματα. Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες διασπώνται γρήγορα στον οργανισμό, ανεβάζοντας απότομα τα επίπεδα του σακχάρου. Αυτή η απότομη αύξηση ακολουθείται σε σύντομο χρονικό διάστημα από απότομη πτώση και τότε είναι που «χτυπά» η πείνα ή η λιγούρα.

Η αντικατάσταση των επεξεργασμένων υδατανθράκων με υδατάνθρακες από προϊόντα ολικής άλεσης συμβάλλει στον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου του αίματος και κατ’ επέκταση στον καλύτερο έλεγχο των επιπέδων ενέργειας και της πείνας. Τροφές που συμβάλλουν στο αίσθημα του κορεσμού είναι επίσης το αυγό, η σόγια και το άπαχο κρέας.

Δεν είναι όμως μόνο η διατροφή που καθορίζει αν πεινάμε ή νιώθουμε χορτάτοι. Η πείνα που μπορεί να νιώθουμε είναι συχνά «μεταμφιεσμένη» δίψα που οφείλεται στην αφυδάτωση. Η δίψα, η όρεξη και η πείνα ελέγχονται από την ίδια περιοχή του εγκεφάλου κι έτσι δεν είναι πάντα εύκολο να καταλάβουμε αν πεινάμε ή αν διψάμε. Συχνά, ένα μεγάλο ποτήρι νερό είναι αρκετό για να βγάλουμε την… ετυμηγορία μας.

Τέλος, πίσω από την επίμονη πείνα μπορεί να κρύβεται η έλλειψη ύπνου ή το έντονο στρες. Και στις δύο περιπτώσεις διαταράσσεται η ορμονική λειτουργία με τρόπο που απορρυθμίζεται το αίσθημα της πείνας και του κορεσμού και εντείνεται η επιθυμία για φαγητό –ιδιαίτερα για ανθυγιεινά πρόχειρα γεύματα και γλυκά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να φτιάξετε τσίλι con carne;

Τα εκπληκτικά οφέλη του καρότου για τη στοματική υγεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το καρπούζι ως φυσικό ανακουφιστικό από τον πονοκέφαλο

Καρπούζι: Δοκιμάστε να φάτε μερικές φέτες καρπούζι αντί να καταφύγετε σε παυσίπονα. Η αναζωογονητική του γεύση θα σας ενυδατώσει, ενώ τα ευεργετικά συστατικά του θα βοηθήσουν στην ανακούφιση από τον πόνο.

Irish Colcannon: Πουρέ πατάτας με λάχανο

Ο κρεμώδης πουρές πατάτας σε συνδυασμό με το τρυφερό λάχανο και τα γευστικά πράσινα κρεμμυδάκια αποτελούν ένα νόστιμο και χορταστικό πιάτο που θα λατρέψει όλη η οικογένεια. Δοκιμάστε αυτή τη συνταγή colcannon και απολαύστε τη γεύση της Ιρλανδίας στο σπίτι σας.

Τα οφέλη της μάσησης γαρίφαλου για τα ούλα, το στόμα και τα δόντια

Γαρύφαλλο: Οι αντισηπτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες του ελαίου γαρύφαλλου μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της ουλίτιδας, στην εξουδετέρωση της κακοσμίας του στόματος και στην προώθηση της οδοντικής υγείας.

Φτιάχνοντας πεντανόστιμη σκορδαλιά

Σκορδαλιά: Η σάλτσα κρέμας σκόρδου ή αλλιώς η γνωστή σε όλους μας σκορδαλιά, είναι μια ευέλικτη και γευστική προσθήκη σε πολλά πιάτα

Φτιάξτε το δικό σας πέστο με απλά υλικά για πολύ νόστιμη γεύση!

Πέστο: Φτιάχνοντας το δικό σας πέστο στο σπίτι, έχετε τον απόλυτο έλεγχο των συστατικών και της γεύσης. Πειραματιστείτε με διαφορετικούς συνδυασμούς συστατικών για να βρείτε το τέλειο πέστο για εσάς!