ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ποιες τροφές μειώνουν το λίπος στο συκώτι

Ποιες τροφές μειώνουν το λίπος στο συκώτι

Το σώμα αποθηκεύει λίπος σε πολλές περιοχές του σώματος για χρήση ως ενέργεια και μόνωση. Το ήπαρ αποτελείται εν μέρει από λίπος, αλλά εάν η περιεκτικότητά του σε λιπαρά είναι πολύ υψηλή, αυτό μπορεί να είναι σημάδι λιπώδους ηπατικής νόσου.

Υπάρχουν δύο τύποι νόσων στο λιπώδες ήπαρ: αλκοολική ηπατική νόσος και μη αλκοολική λιπαρή ηπατική νόσος. Είναι επίσης πιθανό να πάθετε λιπώδη ηπατοπάθεια εξαιτίας της εγκυμοσύνης.

Το λιπώδες ήπαρ καταστρέφει τον ίδιο του τον εαυτό, το συκώτι μας δηλαδή. Αυτό το κάνει επειδή εμποδίζει την απομάκρυνση των τοξινών και την παραγωγή χολής για το πεπτικό σύστημα. Όταν το ήπαρ δεν είναι σε θέση να κάνει αυτά τα καθήκοντα αποτελεσματικά, θέτει τον οργανισμό σε κίνδυνο για άλλα προβλήματα σε όλο το σώμα.

Η πρωταρχική θεραπεία για το λιπώδες ήπαρ αφορά την άσκηση και τις αλλαγές στην διατροφή. Σε κάθε περίπτωση, το σώφρον είναι να ακολουθήσετε τις συμβουλές του γιατρού σας.

Λιπώδες ήπαρ: Τι να τρώτε

Η διατροφή για την λιπώδη ηπατική νόσο περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων. Η μείωση των θερμίδων και η κατανάλωση φυσικών τροφών υψηλής περιεκτικότητας σε ίνες είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης. Η κατανάλωση τροφών που περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό να αισθάνεται πλήρης και να παρέχει σταθερή ενέργεια στο σώμα.

Οι τροφές που μειώνουν τη φλεγμονή, ή βοηθούν το σώμα να επισκευάσει τα κύτταρά του, είναι εξίσου σημαντικές.

Μερικοί άνθρωποι επιλέγουν να ακολουθήσουν συγκεκριμένα προγράμματα διατροφής, όπως η μεσογειακή διατροφή. Ένας διαιτολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να καταρτίσετε ένα πλάνο διατροφής που είναι το κατάλληλο για εσάς προσωπικά.

Εκτός από αυτές τις βασικές οδηγίες, υπάρχουν επίσης μερικές συγκεκριμένες τροφές, που μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμες στα άτομα με λιπώδες ήπαρ, όπως:

Σκόρδο

Το σκόρδο είναι ένα βασικό συστατικό σε πολλές δίαιτες και μπορεί να είναι ευεργετικό για άτομα με λιπώδη ηπατική νόσο. Μια μελέτη έδειξε, ότι τα συμπληρώματα σκόνης σκόρδου συμβάλλουν στην μείωση του σωματικού βάρους και του λίπους σε άτομα με λιπώδες ήπαρ.

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Μια ανασκόπηση της τρέχουσας βιβλιογραφίας υποδεικνύει ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βελτιώνουν τα επίπεδα λίπους στο ήπαρ και τα επίπεδα της “καλής” χοληστερόλης (HDL) σε άτομα με λιπώδη ηπατική νόσο.

Περισσότερη έρευνα είναι απαραίτητη για να επιβεβαιωθεί αυτό, αλλά η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να μειώσει το λίπος στο ήπαρ. Τέτοιες τροφές είναι ο σολομός, οι σαρδέλες, τα καρύδια και ο λιναρόσπορος.

Καφές

Όπως δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Annals of Hepatology, ο καφές περιέχει χλωρογενικό οξύ. Είναι μια ισχυρή ένωση με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Βοηθάει επίσης στην μείωση της χοληστερόλης και της υπέρτασης.

Εκτός από αυτή την ευεργετική ένωση, ο ίδιος ο καφές φαίνεται να βοηθάει στην προστασία του σώματος από την μη αλκοολική λιπαρή ηπατική νόσο.

Μπρόκολο

Τρώγοντας μια ποικιλία φρέσκων λαχανικών είναι χρήσιμη για τη λιπαρή ηπατική νόσο. Αλλά συγκεκριμένα το μπρόκολο, ξεχωρίζει ανάμεσα στα άλλα λαχανικά.

Ένα άρθρο στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Nutrition έδειξε ότι η μακροχρόνια κατανάλωση μπρόκολου συμβάλλει στην πρόληψη της συσσώρευσης λίπους στο ήπαρ ποντικών. Απαιτούνται περισσότερες μελέτες στον άνθρωπο, αλλά αυτές οι πρώτες αποδείξεις φαίνονται πολύ ελπιδοφόρες.

Τσάι

Η χρήση του τσαγιού για ιατρικούς σκοπούς είναι μια πρακτική που πηγαίνει πίσω χιλιάδες χρόνια. Όπως αναφέρει και πρόσφατη έρευνα στο World Journal of Gastroenterology, το πράσινο τσάι μπορεί να συμβάλει ιδιαίτερα στην μείωση του σωματικού λίπους και του λίπους στο αίμα. Τα υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικού στο πράσινο τσάι μπορεί επίσης να είναι χρήσιμα γενικότερα στον οργανισμό.

Καρύδια

Αν και οι καρποί είναι μια καλή προσθήκη σε οποιοδήποτε πρόγραμμα διατροφής, ειδικά τα καρύδια έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Μια έρευνα από το 2015 έδειξε ότι η κατανάλωση καρυδιών βελτιώνει την ηπατική λειτουργία σε άτομα με μη αλκοολική λιπαρή ηπατική νόσο.

Αβοκάντο

Τα αβοκάντο είναι πλούσια σε “καλά λιπαρά”, αλλά περιέχουν επίσης αντιφλεγμονώδη θρεπτικά συστατικά και διαλυτές ίνες. Αυτές μειώνουν το σάκχαρο στο αίμα και το οξειδωτικό στρες στο σώμα.

Σόγια ή πρωτεΐνη ορού γάλακτος

Όπως δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό στην Journal of Gastroenterology and Hepatology, ορισμένες πρωτεΐνες μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του σώματος από την λιπώδη ηπατική νόσο.

Η πρωτεΐνη σόγιας και ορού γάλακτος φαίνεται να συμβάλλει στην εξισορρόπηση των επιπτώσεων της απλής πρόσληψης υδατανθράκων και μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Βοηθάει, επίσης, το σώμα να διατηρήσει την μυϊκή μάζα και να μειώσει το συνολικό του βάρος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αρακάς: Πώς βοηθά στην προστασία κατά του καρκίνου του στομάχου;

Τι να κάνετε τα αυγά που περίσσεψαν από το Πάσχα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πράσινο τσάι: Ένα υγιεινό υποκατάστατο των ενεργειακών ποτών

Πράσινο τσάι: Το πράσινο τσάι προσφέρει μια υγιεινή εναλλακτική λύση απέναντι στα ενεργειακά ποτά, καθώς είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, χαμηλή σε θερμίδες και παρέχει μια ήπια και διαρκή αύξηση ενέργειας χάρη στην L-θεανίνη.

Πώς βοηθούν τα αυγά στη θεραπεία της αναιμίας;

Αυγά: Μια νόστιμη και θρεπτική επιλογή τροφής που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και τη θεραπεία της αναιμίας. Τα αυγά είναι πλούσια σε σίδηρο, βιταμίνη Β12 και φολικό οξύ και παρέχουν στο σώμα σας τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να παράγει υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια.

Τζατζίκι: Το συνοδευτικό που δε λείπει από το πασχαλινό τραπέζι

Τζατζίκι: Το σπιτικό τζατζίκι όχι μόνο έχει καλύτερη γεύση από τις εκδόσεις που αγοράσατε ποτέ, αλλά σας επιτρέπει επίσης να προσαρμόσετε τα συστατικά για να ταιριάζουν στον ουρανίσκο σας.

Πώς να φτιάξετε έναν πεντανόστιμο κόκορα;

Κόκορας μαγειρική: Το μαγείρεμα ενός νόστιμου κόκορα απαιτεί υπομονή, προσεκτική προετοιμασία και σωστές τεχνικές για να μαλακώσετε το κρέας και να βελτιώσετε τις γεύσεις του.