ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ποια τα οφέλη της σόγιας στον οργανισμό μας;

Ποια τα οφέλη της σόγιας στον οργανισμό μας;

Τα προϊόντα της σόγιας που βρίσκουμε στην αγορά και δεν έχουν ένδειξη γενετικής τροποποίησης, θεωρούνται ασφαλή. Ποιο είναι τα οφέλη της σόγιας στον οργανισμό μας;

Στις μέρες μας παρασκευάζονται από τη σόγια πάνω από 120 διαφορετικά προϊόντα, τα οποία μπορούν να καταναλωθούν από τον άνθρωπο, μεταξύ των οποίων τα υποκατάστατα κρέατος, το γάλα σόγιας, το γιαούρτι σόγιας , τόφου, το σογιέλαιο, η σάλτσα σόγιας κ.α.

Υπάρχουν πολλές δημοσιεύσεις οι οποίες προειδοποιούν για τις αρνητικές επιπτώσεις της μεταλλαγμένης σόγιας στην υγεία μας, ωστόσο μετά τον Απρίλιο του 2014 και τη νομοθεσία για τα μεταλλαγμένα τρόφιμα, τα προϊόντα σόγιας που βρίσκουμε στην αγορά και δεν έχουν ένδειξη γενετικής τροποποίησης, Θεωρούνται ασφαλή.

Ευεργετικές επιδράσεις της σόγιας:

Είναι τρόφιμο υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας. Αποτελεί επομένως ένα πολύ καλό υποκατάστατο των ζωικών προϊόντων για χορτοφάγους και για περιόδους νηστείας. Τα παραδοσιακά προϊόντα σόγιας (π.χ γάλα σόγιας) έχουν μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης, ωστόσο είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως οι πρωτεΐνες της σόγιας είναι χαμηλότερης βιολογικής αξίας από τις πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης.

Προστατεύει από καρδιαγγειακά προβλήματα. Πολλές μελέτες επιβεβαιώνουν την ευεργετική επίδραση της σόγια στο καρδιαγγειακό σύστημα. Πιο συγκεκριμένα, η σόγια μειώνει τα επίπεδα της χοληστερίνης και ιδιαίτερα της λεγόμενης <<κακής>> χοληστερίνης χάρη στις ισοφλαβόνες (ομάδα φυτικών ουσιών) που περιέχει, όπως επίσης μειώνει και την πίεση λόγω της υψηλής συγκέντρωσης της σε κάλιο. Τέλος είναι εξαιρετική πηγή ω-3 λιπαρών οξέων, τα οποία ασκούν καρδιοπροστατευτική δράση.

Προστατεύει από ορισμένες μορφές καρκίνου. Σύμφωνα με πολλές μελέτες η τακτική κατανάλωση σόγιας μπορεί να προστατεύσει από τον καρκίνο του παχέως εντέρου και του προστάτη. Αυτό οφείλεται στις ισοφλαβόνες, οι οποίες αποτρέπουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.
Προστατεύει από την οστεοπόρωση. Ένα φλιτζάνι τόφου περιέχει 204 mg ασβεστίου. Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι η σόγια έχει μειωμένη απέκκριση ασβεστίου (103 mg), σε αντίθεση με το κρέας (150 mg).

Αποτελεί από τις καλύτερες πηγές πρωτεΐνης σε ασθενείς με υπερουριχαιμία. Μελέτες υποδεικνύουν ότι η πρόσληψη σόγιας αυξάνει την απέκκριση και κάθαρση του ουρικού οξέως από τους νεφρούς.
Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Είναι καλή πηγή σιδήρου, μαγνησίου, σεληνίου και ψευδάργυρου.

Με την συνεργασία της Ευαγγελίας Τζιούρα – Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Μέλος της Ομάδας www.Logodiatrofis.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αρακάς: Πώς βοηθά στην προστασία κατά του καρκίνου του στομάχου;

Τι να κάνετε τα αυγά που περίσσεψαν από το Πάσχα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πράσινο τσάι: Ένα υγιεινό υποκατάστατο των ενεργειακών ποτών

Πράσινο τσάι: Το πράσινο τσάι προσφέρει μια υγιεινή εναλλακτική λύση απέναντι στα ενεργειακά ποτά, καθώς είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, χαμηλή σε θερμίδες και παρέχει μια ήπια και διαρκή αύξηση ενέργειας χάρη στην L-θεανίνη.

Πώς βοηθούν τα αυγά στη θεραπεία της αναιμίας;

Αυγά: Μια νόστιμη και θρεπτική επιλογή τροφής που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και τη θεραπεία της αναιμίας. Τα αυγά είναι πλούσια σε σίδηρο, βιταμίνη Β12 και φολικό οξύ και παρέχουν στο σώμα σας τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να παράγει υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια.

Τζατζίκι: Το συνοδευτικό που δε λείπει από το πασχαλινό τραπέζι

Τζατζίκι: Το σπιτικό τζατζίκι όχι μόνο έχει καλύτερη γεύση από τις εκδόσεις που αγοράσατε ποτέ, αλλά σας επιτρέπει επίσης να προσαρμόσετε τα συστατικά για να ταιριάζουν στον ουρανίσκο σας.

Πώς να φτιάξετε έναν πεντανόστιμο κόκορα;

Κόκορας μαγειρική: Το μαγείρεμα ενός νόστιμου κόκορα απαιτεί υπομονή, προσεκτική προετοιμασία και σωστές τεχνικές για να μαλακώσετε το κρέας και να βελτιώσετε τις γεύσεις του.