Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ώριμη ή άγουρη μπανάνα; Ποια έχει μεγαλύτερη διατροφική αξία

Ώριμη ή άγουρη μπανάνα; Ποια έχει μεγαλύτερη διατροφική αξία

Υπάρχει διαφορά στη διατροφική αξία μιας  άγουρης και ώριμης μπανάνας;

Η διαδικασία ωρίμανσης μία μπανάνας

Όπως στο ανθρώπινο σώμα, έτσι και στο φυτικό βασίλειο, η έκκριση συγκεκριμένων χημικών ουσιών ενεργοποιούν την διαδικασία της ανάπτυξης. Η φυσική αυτή ένωση είναι γνωστή ως αιθυλένιο και διευκολύνει τη μετατροπή των υδατανθράκων που περιέχουν τα φρούτα και τα λαχανικά, σε πιο απλές μορφές σακχάρων. Τα τελευταία έχουν έντονη γλυκιά γεύση, και αποτελούν το «μυστικό» που κάνει ακαταμάχητα τα φρούτα.

Το παράδοξο είναι πως ενώ οι καταναλωτές λατρεύουν τη γλυκιά γεύση των ώριμων φρούτων, την ίδια στιγμή οι επιστήμονες προσπαθούν να «ανακαλύψουν» νέους τρόπους για να καθυστερήσουν την παραγωγή αιθυλενίου. Γιατί όμως το κάνουν αυτό; Σκοπός των ειδικών είναι διατηρηθούν τα φρούτα «φρέσκα» μέχρι να φτάσουν στο καλάθι των καταναλωτών. Η ηλιοφάνεια και οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν την παραγωγή αιθυλενίου, σε αντίθεση με το κρύο.

Η διατροφική αξία της άγουρης μπανάνας

Εάν σκέφτεστε πως οι άγουρες μπανάνες είναι περιέχουν λιγότερη «ζάχαρη», τότε δυστυχώς κάνετε λάθος. Τουλάχιστον δεν περιέχουν πολύ λιγότερη ζάχαρη, ικανή να κάνει τη διαφορά από άποψη θερμίδων ή καλύτερο έλεγχο του ζαχάρου. Κάποιες πρώτες σκέψεις φαίνεται να συνδέουν τα λιγότερο ώριμα φρούτα με την καλύτερη υγεία των μικροβίων που ζουν στο έντερο και ρυθμίζουν την καλή υγεία αυτού.

Το μεγαλύτερο όμως μειονέκτημα των άγουρων φρούτων είναι πως περιέχουν πολύ λιγότερα φυτοθρεπτικά συστατικά. Η διαδικασία της ωρίμανσης αυξάνει τη βιοδιαθεσιμότητα συστατικών με πολύτιμη αντιοξειδωτική δράση. Με απλά λόγια, όσο πιο γλυκά είναι τα φρούτα τόσο περισσότερο σας προστατεύουν από το καθημερινό στρες, όχι απαραίτητα πνευματικό, που καλείται να διαχειρισθεί το σώμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Στήθος κοτόπουλου: Σύμμαχος κατά της κατάθλιψης;

Μαγιονέζα αβοκάντο: Απολαύστε την αγαπημένη σας σάλτσα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιες τροφές μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου;

Περιορίζοντας την κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων, ζάχαρης και καπνιστών ή τηγανητών τροφίμων, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου και να κάνετε σημαντικά βήματα προς μια πιο υγιεινή ζωή.

Πώς να τρώτε υγιεινά όταν έχετε λύκο;

Η κατανάλωση ποικιλίας υγιεινών τροφών μπορεί να δώσει στο σώμα σας τη διατροφή που χρειάζεται για να διαχειριστεί τα συμπτώματα λύκου.

Κυριακάτικο πρωινό: Ιδέες για μια απολαυστική συνήθεια

Κυριακάτικο πρωινό: Δεν αφορά μόνο το φαγητό αλλά και την εμπειρία. Είναι η στιγμή να χαλαρώσετε, να αφεθείτε και να συνδεθείτε με αγαπημένα πρόσωπα, καθιστώντας την μια ιδιαίτερη παράδοση που πολλοί περιμένουν με ανυπομονησία κάθε εβδομάδα.

Καρπούζι: Όπλο στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου

Καρπούζι: Ενώ η διατροφή από μόνη της δεν εγγυάται την πρόληψη του καρκίνου, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά, όπως το καρπούζι, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου.

Μανταρίνια: Σημαντική προσθήκη στον αγώνα κατά της δυσκοιλιότητας

Μανταρίνια: Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, νερό και βιταμίνη C, τα μανταρίνια μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση της λειτουργίας του εντέρου και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

Close Icon