Διατροφή

Ωμέγα – 7 Λιπαρά: Συμπτώματα “καμπανάκι” χαμηλής πρόσληψης

Ωμέγα – 7 Λιπαρά: Συμπτώματα “καμπανάκι” χαμηλής πρόσληψης

Η χαμηλή πρόσληψη Ω7 λιπαρών μπορεί να επηρεάσει τις βλεννώδεις μεμβράνες του σώματος, οι οποίες υπάρχουν για να διατηρούν τα επίπεδα ενυδάτωσης των ματιών, του δέρματος και της στοματικής κοιλότητας.

Ωμέγα – 7 Λιπαρά: Τα ωμέγα-7 ανήκουν στην οικογένεια των ακόρεστων λιπαρών οξέων, τα οποία είναι «καλά» λιπαρά, σε αντίθεση με τα βλαβερά κορεσμένα.

Βρίσκονται σε ορισμένα ψάρια, όπως ο σολομός και οι αντζούγιες, καθώς και σε λάδια όπως το ελαιόλαδο και το λάδι που προέρχεται από τον καρπό μακαντάμια.

Υψηλή περιεκτικότητα σε Ω7 έχει επίσης το ιπποφαές, (καρπός που μοιάζει με αυτόν των μούρων και έχει ένα ζωηρό πορτοκαλί χρώμα. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε λιπαρά οξέα, διαθέτει μια χαρακτηριστικά ξινή γεύση, η οποία τον χαρακτηρίζει.

Όλα τα μέρη του φυτού, τόσο ο καρπός όσο και τα φύλλα, περιέχουν βιοενεργά συστατικά. Στο εμπόριο διατίθεται σε διάφορες μορφές όπως σε ξηρή σκόνη, σε μορφή ελαίου, ως αποξηραμένο φρούτο ή σε χυμό).

Η χαμηλή πρόσληψη Ω7 λιπαρών μπορεί να επηρεάσει τις βλεννώδεις μεμβράνες του σώματος, οι οποίες υπάρχουν για να διατηρούν τα επίπεδα ενυδάτωσης των ματιών, του δέρματος και της στοματικής κοιλότητας.

Έτσι, μπορεί να εκδηλωθούν συμπτώματα όπως τα ακόλουθα:

Ξηροφθαλμία & κοκκίνισμα ματιών: Μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2010 στην επιθεώρηση The Journal of Nutrition υπέδειξε ότι η καθημερινή λήψη συμπληρώματος Ω7 λιπαρών (ποσότητα 2 γραμμαρίων συνολικά) για διάστημα τριών μηνών βοήθησε στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ξηροφθαλμίας, όπως ο πόνος, η θολή όραση, το αίσθημα καψίματος, το κοκκίνισμα και η υπερβολική παραγωγή δακρύων.

Ξηροδερμία: Τα λιπαρά οξέα, όπως τα Ω3 και τα Ω7, είναι απαραίτητα για την παραγωγή του κολλαγόνου και επίσης βοηθούν το δέρμα να παραμένει ενυδατωμένο. Επιπλέον, η αντιφλεγμονώδης δράση τους καταπραΰνει τα συμπτώματα δερματικών παθήσεων, όπως η δερματίτιδα, η ψωρίαση και το έκζεμα.

Ξηροστομία: Είναι συχνά ένδειξη δυσλειτουργίας των σιελογόνων αδένων, ωστόσο παρατηρείται συχνά και λόγω του αυξημένου στρες ή ως παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων, (π.χ. αντικαταθλιπτικά). Τα Ω7 βοηθούν να αντιμετωπιστεί η ξηροστομία, η οποία συμβάλλει στην κακοσμία του στόματος (χαλίτωση), αλλά και στην οδοντική πλάκα, τη φθορά των δοντιών και την ουλίτιδα.

Κολπική ξηρότητα: Μία ακόμη θετική επίδραση των Ω7 λιπαρών είναι η βελτίωση της λίπανσης των γυναικείων γεννητικών οργάνων και η μείωση των ερεθισμών στα γεννητικά όργανα και στο ουροποιητικό σύστημα στο σύνολό του.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Κάθε πότε και γιατί θα πρέπει να καταναλώνουμε ψάρι

Τα λάθη στη διατροφή των παιδιών…”κοστίζουν”

Τα θαλασσινά & οστρακοειδή είναι ευεργετικά και όχι βλαβερά για την υγεία μας!

Χάστε 5 κιλά μέσα σε μια βδομάδα

Μήλα θερμίδες: Χάσε έως 5 κιλά τρώγοντας νόστιμα και υγιεινά μήλα. Δείτε το μενού με τα μήλα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα στα κιλά σας μέσα σε λίγες μέρες.

Τροφές που επιδεινώνουν τον ουρικό οξύ

Ο πόνος της ουρικής αρθρίτιδας εμφανίζεται ξαφνικά και υποχωρεί βασανιστικά αργά. Σε ορισμένες περιπτώσεις επιμένει για μέρες ή και βδομάδες και συνεπάγεται σημαντικούς περιορισμούς στην κίνηση.

Πώς επιβραδύνεται η συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες

Αν και δεν υπάρχει «μαγική» τροφή που να μπορεί να καθαρίσει τις αρτηρίες από τη συσσωρευμένη πλάκα, κάποιες καλές συνήθειες, όπως η επιλογή των κατάλληλων τροφών, μπορούν να επιβραδύνουν αυτή τη διαδικασία.

Γάλα αμυγδάλου, σόγιας ή καρύδας

Γάλα φυτικής προέλευσης: Το αγελαδινό γάλα έρχεται αντιμέτωπο με τα γάλατα φυτικής προέλευσης με τον καθένα να έχει πολλές επιλογές για το τι γάλα θα πιει. Γάλα αμυγδάλου, σόγιας ή καρύδας είναι τα κυρίαρχα φυτικά γάλατα. Το αγελαδινό γάλα φαίνεται να πρωταγωνιστεί στις προτιμήσεις των καταναλωτών λόγω και της ποιότητας των θρεπτικών συστατικών που περιέχει. […]

Πώς να τρώμε το αβοκάντο

Αβοκάντο: Η υψηλή διατροφική αξία του αβοκάντο απαιτεί την ένταξη του στις διατροφικές μας συνήθειες. Διαβάστε πως να το εντάξετε. Στο brunch, τα τελευταία χρόνια, κυριαρχεί το αβοκάντο, καθώς ο συνδυασμός της πλούσιας γεύσης του και η υψηλή διατροφική του αξία, το καθιστούν πρώτο στις επιλογές των ανθρώπων. Πρόκειται για το φρούτο του ιθαγενούς δέντρου […]