Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Αυτοφροντίδα

Κάθε πότε και γιατί θα πρέπει να καταναλώνουμε ψάρι

Κάθε πότε και γιατί θα πρέπει να καταναλώνουμε ψάρι

Το ψάρι είναι μια πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας με απειροελάχιστα κορεσμένα λιπαρά. Επίσης αρκετά ψάρια είναι γεμάτα με ωμέγα-3 λιπαρά και βιταμίνες όπως D και B2 (ριβοφλαβίνη). Ακόμα είναι πλούσια σε ασβέστιο και φώσφορο και μια μεγάλη πηγή ανόργανων συστατικών, όπως ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, το ιώδιο, το μαγνήσιο και το κάλιο.


Τα ψάρια είναι γεμάτα με πρωτεΐνες, βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά που μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση και να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Θα μπορούσαμε λοιπόν να πούμε ότι το ψάρι αποτελεί μια φανταστική τροφή ως προς τα θρεπτικά του συστατικά μιας και με ελάχιστες θερμίδες αποκομίζουμε πάρα πολλές πρωτεΐνες, βιταμίνες και φυσικά τα Ω3 λιπαρά τα οποία μάλιστα σπανίζουν!

Αξίζει να αναφερθούμε στα ω3 λιπαρά με περισσότερες λεπτομέρειες. Πιο συγκεκριμένα, η κατανάλωση ψαριών είναι μια σημαντική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Αυτά τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά διατηρούν την καρδιά και τον εγκέφαλό μας υγιή.

Δύο ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα ψάρια είναι το EPA (eicosapentaenoic acid) και το DHA (docosahexaenoic acid). Το σώμα μας δεν παράγει ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, οπότε πρέπει να τα πάρουμε μέσω της τροφής που τρώμε. Αυτά βρίσκονται σε κάθε είδος ψαριού, σε άλλα περισσότερο και σε άλλα λιγότερο. Μερικές καλές επιλογές είναι ο σολομός, η πέστροφα, οι σαρδέλες και η ρέγκα.

Πόσες φορές τη βδομάδα μπορούμε να καταναλώσουμε ψάρι;

Η απάντηση είναι εξαρτάται! Ειδικότερα, (κυρίως τα πιο μεγάλα) ψάρια περιέχουν υδράργυρο, ένα μέταλλο που κάνει κακό στην υγεία μας. Ο υδράργυρος είναι ένα βαρύ μέταλλο που είναι απολύτως τοξικός για το σώμα, προσβάλλοντας κυρίως το νευρικό σύστημα. Ο υδράργυρος επηρεάζει αρνητικά την καρδιά, τα νεφρά και το συκώτι. Όταν εισέλθει στο σώμα δεν απεκκρίνεται εύκολα επειδή είναι 14 φορές βαρύτερος από το νερό.

Αξίζει να τονίσουμε ότι ο Οργανισμός Προστασίας Περιβάλλοντος των Η.Π.Α. (EPA) συνιστά την κατανάλωση μέγιστου ημερήσιου 0,1 μικρογραμμαρίων υδραργύρου για κάθε κιλό σωματικού βάρους. Αυτό σημαίνει ότι ένας άνθρωπος 70 κιλών, μπορεί να προσλάβει σαν μέγιστη τιμή 7 μικρογραμμάρια υδραργύρου , δηλαδή 0.007 milligrams για κάθε μέρα (εβδομαδιαίως 0,049mg)

Για παράδειγμα, 1 κιλό ξιφίας εμπεριέχει 0,995mg υδραργύρου! Αυτό σημαίνει ότι αν καταναλώσουμε μια μερίδα 250 γραμμαρίων, θα προσλάβουμε περίπου 0,25mg υδραργύρου! Δηλαδή περίπου 36 φορές περισσότερος υδράργυρος από τον κανονικό! Αν λοιπόν φάμε 250 γρ. ξιφία, δεν πρέπει να λάβουμε ψάρι για 36 μέρες!

Ένα αντίθετο παράδειγμα αποτελεί η σαρδέλα! 1 κιλό σαρδέλας εμπεριέχει 0,013mg υδραργύρου! Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο άνθρωπος μπορεί να προσλάβει περίπου 0,007mg υδραργύρου, ακόμα και μισό κιλό σαρδέλα αν καταναλώσει δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα!

Ψάρια σαν τις σαρδέλες ή τις γαρίδες μπορούμε να τα καταναλώνουμε άφοβα ακόμα και πολλές φορές τη βδομάδα! Ένα ψάρι όμως όπως ο ξιφίας , ο τόνος και το σκουμπρί πρέπει να το αποφεύγουμε διότι είναι γεμάτο υδράργυρο!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τα 5 καλύτερα έλαια για ενδυνάμωση των μαλλιών

Τι είναι η αλκαλική διατροφή και πώς επηρεάζει την υγεία;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα οφέλη της σιωπής στην ευεξία μας

Συνολικά, η σιωπή δεν είναι έλλειψη, αλλά δύναμη. Είναι ένα εργαλείο ευεξίας που όλοι μπορούμε να αξιοποιήσουμε για να φέρουμε περισσότερη γαλήνη και πληρότητα στη ζωή μας.

Φροντίδα σώματος εγκυμοσύνη: Όλα τα απαραίτητα βήματα αναλυτικά

Φροντίδα σώματος εγκυμοσύνη: Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος σημαντικών σωματικών και ορμονικών αλλαγών, και η φροντίδα του σώματος είναι πιο απαραίτητη από ποτέ. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το δέρμα και το σώμα

Μαγειρική: Οι μέθοδοι μαγειρέματος επηρεάζουν τη θρεπτική αξία των τροφίμων;

Μαγειρική: Ορισμένες τεχνικές, όπως το βράσιμο και το τηγάνισμα, οδηγούν σε απώλεια θρεπτικών συστατικών, ενώ άλλες, όπως το μαγείρεμα στον ατμό και το μαγείρεμα σε χαμηλή θερμοκρασία, μπορούν να διατηρήσουν πολύτιμα συστατικά των τροφίμων.

Close Icon