Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το παγωτό

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το παγωτό

Το δημοφιλέστερο γλυκό του καλοκαιριού είναι το παγωτό. Συναντάται σε διάφορες γεύσεις και  σερβίρεται με ποικίλους τρόπους . Ενώ  συνδυάζεται με αρκετά τρόφιμα ακόμη και ποτά.Τι πρέπει να ξέρουμε για το παγωτό;

Η προσωρινή αίσθηση δροσιάς που προσφέρει το κάνει ακαταμάχητο στις γευστικές αναζητήσεις μικρών και μεγάλων τους θερινούς μήνες. Από την άλλη πλευρά, ίσως πρέπει να αναρωτηθούμε αν η κατανάλωσή του εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία μας. Στη συνέχεια, επομένως, θα εξετάσουμε πιο προσεκτικά και αναλυτικά τη θρεπτική και διατροφική αξία της απόλυτης καλοκαιρινής λιχουδιάς, τον τρόπο συντήρησης, τη σύνθεση και την ενεργειακή της αξία.


Η σύσταση και οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του παγωτού εξαρτώνται από την ποιότητα και τον τύπο του. Γενικά, οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται είναι: γάλα, αβγά, κακάο, βούτυρο, κρέμα γάλακτος, γλυκαντικές ουσίες, χυμοί φρούτων, σταθεροποιητικές, γαλακτωματοποιητές, χρώματα, αρώματα. Επιπλέον, χρησιμοποιούνται διάφορα πρόσθετα, όπως κομμάτια σοκολάτας, σιρόπι σοκολάτας, απομίμηση σοκολάτας, ξηροί καρποί, σιρόπια φρούτων, καραμέλα, κομμάτια φρούτων κ.ά.

Γενικά το παγωτό είναι εύληπτο, εύπεπτο και δεν επιβαρύνει το πεπτικό σύστημα. Περιέχει σε ισόρροπη σχέση πρωτεΐνες (με υψηλή βιολογική αξία 95%), λίπη (0-13 γρ./100 γρ.) υδατάνθρακες (20-25 γρ./100 γρ.), άλατα, ασβέστιο (υψηλή βιοδιαθεσιμότητα), φώσφορο και βιταμίνες A και B1, B2, B12, ενώ υστερεί σε σίδηρο, βιταμίνη D και C. Θερμιδικά καλύπτει το 5-10% των ημερησίων αναγκών σε ενέργεια (75-240 θερμ./100 γρ.), το 10% των αναγκών σε πρωτεΐνες, το 35% των αναγκών σε βιταμίνη B12, και το 40% των αναγκών σε ασβέστιο.

Το παγωτό ξυλάκι έχει τις λιγότερες θερμίδες, όταν δεν έχει επικάλυψη σοκολάτας, σε σύγκριση με τα κυπελλάκια τα οποία υπερτερούν και σε λίπος και σε χοληστερίνη, ιδιαίτερα τα παρφέ. 
Αντίθετα, τα παγωτά γρανίτα ή σορμπέ περιέχουν ελάχιστα ή καθόλου λιπαρά και αποδίδουν τις χαμηλότερες θερμίδες. Όσον αφορά τα χύμα παγωτά, οι διάφορες γεύσεις φρούτων ή γεύση γιαούρτι αποδίδουν λιγότερες θερμίδες σε σχέση με το παρφέ ή άλλες γεύσεις. 
Τα “διαιτητικά” παγωτά τύπου 0%, τα οποία περιέχουν υποκατάστατα ζάχαρης, συνήθως ασπαρτάμη (ακεσουλφαμικό K, μαλτοδεξτρόζη ή σορβιτόλη) και μηδενική περιεκτικότητα σε λίπος. Λόγω της μικρής επίδρασης στα επίπεδα γλυκόζης, χρησιμοποιούνται συχνά από διαβητικά άτομα, ιδιαίτερα όταν πρόκειται να ακολουθήσουν μια παρατεταμένη άσκηση. 
Τα παγωτά με σοκολάτα έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε λίπος. Δεν θα πρέπει να παραληφθεί, ότι συχνά χρησιμοποιούνται εγκεκριμένα ενισχυτικά χρώματος και αρώματος, πρόσθετα με τον κωδικό “E” για τη βελτίωση των οπτικών αλλά και γευστικών χαρακτηριστικών του παγωτού, ενώ αντίθετα δε χρησιμοποιούνται συντηρητικά.

Γενικά, το παγωτό είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο και ευπαθές προϊόν, γεγονός που επιβάλλει συνεχή, αυστηρό και έγκυρο ποιοτικό έλεγχο. Επομένως, πρέπει να διατηρούνται και να ψύχονται στο ψυγείο σε καθαρά κλειστά δοχεία, για να προστατεύονται τα θρεπτικά συστατικά και να αποφευχθεί η ανάπτυξη βακτηριδίων ή παθογόνων μικροοργανισμών.

Κανόνες ασφαλούς κατανάλωσης:

  1. Προτιμάτε το τυποποιημένο παγωτό από το χύμα (ποσοστά νοθείας 15-20%) και αποφύγετε εκείνα με εμφανή ελαττώματα και παραμόρφωση στη συσκευασία, τα οποία φαίνονται λιωμένα ή αλλοιωμένα.
  2. Παρατηρήστε τις συνθήκες συντήρησης, οι οποίες επιβάλλεται να είναι ίδιες είτε πωλείται σε ζαχαροπλαστεία, είτε σε σούπερ-μάρκετ, περίπτερα, καντίνες ή περίπτερα. Για παράδειγμα ο καταψύκτης να είναι σε σκιερό μέρος και να μην είναι υπερβολικά γεμάτος. Όταν αγοραστεί και δεν καταναλωθεί άμεσα, πρέπει να τοποθετηθεί το συντομότερο σε κατάψυξη.
  3. Το παγωτό χύμα, πρέπει να διατηρείται σε ειδικές βιτρίνες, οι οποίες πρέπει να είναι καθαρές και το κουτάλι σερβιρίσματος πρέπει να είναι πάντα τοποθετημένο μέσα σε καθαρό δοχείο με νερό προς αποφυγή ανάπτυξης παθογόνων μικροοργανισμών.
  4. Η γεύση και η οσμή του πρέπει να είναι πάντοτε ευχάριστη και γλυκιά.

Το παγωτό είναι συνώνυμο του καλοκαιριού. Όμως, όπως ισχύει για κάθε τρόφιμο, η κατανάλωσή του πρέπει να γίνεται με μέτρο και με προσοχή, ιδιαίτερα από τις νεαρότερες ηλικίες.

Τι πρέπει να ξέρουμε για το παγωτό (tips):

Πρώτες ύλες: γάλα, αβγά, κακάο, βούτυρο, κρέμα γάλακτος, γλυκαντικές ουσίες, χυμοί φρούτων, σταθεροποιητικές, γαλακτωματοποιητές, χρώματα, αρώματα. Επιπλέον: κομμάτια σοκολάτας, σιρόπι σοκολάτας, απομίμηση σοκολάτας, ξηροί καρποί, σιρόπια φρούτων, καραμέλα, κομμάτια φρούτων κ.ά.

Θρεπτική Αξία:* Υψηλής βιολογική αξία πρωτεΐνες

  1. Υδατάνθρακες (20-25 γρ./100 γρ.),
  2. Ασβέστιο (υψηλή διαθεσιμότητα),
  3. Φώσφορο
  4. Βιταμίνες A, B1, B2, και B12
  5. Βιταμίνη D Λίπη
  6. Θερμίδες: 75-240 θερμ./100 γρ.

Καλύπτει:

  • το 10% των ημερησίων αναγκών σε ενέργεια
  • το 10% των αναγκών σε πρωτεΐνες
  • το 35% των αναγκών σε βιταμίνη B12,
  • το 40% των αναγκών σε ασβέστιο.

 

Με την συνεργασία  του Δημήτρη Γρηγοράκη –  
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ΜSc
Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας,www.logodiatrofis.gr.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η ιδανική συνταγή για ένα υπέροχο γλυκό

Πώς επηρεάζει τον διαβήτη το ζωικό βούτυρο;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αφράτα muffins μήλου με λίγα υλικά

Muffins μήλου: Εάν ψάχνετε για μια νόστιμη και εύκολη συνταγή για κεκάκια, τα μήλα είναι η τέλεια επιλογή για να προσφέρετε γλυκιά και υγιεινή απόλαυση.

Είναι πραγματικά επιβλαβές το πλήρες γάλα;

Πλήρες γάλα: Το πλήρες γάλα δεν φαίνεται να είναι τόσο επιβλαβές όσο παλαιότερα πιστευόταν. Αντίθετα, μπορεί να προσφέρει σημαντικά θρεπτικά οφέλη και να ενταχθεί σε μια ισορροπημένη διατροφή.

Ποια θρεπτικά συστατικά έχει η σοκολάτα εκτός από μαγνήσιο;

Σοκολάτα: Η σοκολάτα, ειδικά η μαύρη σοκολάτα, είναι ένα νόστιμο και θρεπτικό τρόφιμο που προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία. Εκτός από το μαγνήσιο, το οποίο είναι γνωστό ότι βοηθά στη χαλάρωση των μυών και την υποστήριξη του νευρικού συστήματος, η σοκολάτα περιέχει

Νόστιμα και θρεπτικά ρεβίθια με μπακαλιάρο 

Αυτή η συνταγή είναι ιδανική για όλες  τις ημέρες  και προσφέρει μια υγιεινή και χορταστική επιλογή. Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να ετοιμάσετε αυτό το νόστιμο πιάτο.

Είναι επικίνδυνο για την υγεία μας να καταψύχουμε ψωμί;

Ψωμί: Οι ισχυρισμοί που συνδέουν την ψύξη του με τον καρκίνο δεν βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία. Αντιθέτως, η σωστή αποθήκευση και θέρμανση του ψωμιού διασφαλίζει τη φρεσκάδα και την ασφάλεια των τροφίμων.

Νόστιμες συνταγές με Cottage Cheese

Cottage Cheese: Από σαλάτες και πίτες μέχρι επιδόρπια, η ευελιξία τους τα κάνει ιδανικά για να εντυπωσιάσετε την οικογένεια και τους φίλους σας με υγιεινές και νόστιμες δημιουργίες.

Η απόλυτη συνταγή για τους λάτρες της σοκολάτας

Κέικ Πραλίνα: Το κέικ πραλίνα είναι ένα λαχταριστό γλυκό που συνδυάζει τη γεύση της σοκολάτας με την κρεμώδη υφή της πραλίνας. Ιδανικό για κάθε περίσταση, είναι σίγουρο ότι θα εντυπωσιάσει

Close Icon