ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ωφελεί την καρδιά το αυγό; Νέα έρευνα

Ωφελεί την καρδιά το αυγό; Νέα έρευνα

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Heart, ερευνητές από την Κίνα διαπίστωσαν, ότι όσοι συμμετέχοντες έτρωγαν κατά μέσο όρο ένα αυγό την ημέρα είχαν χαμηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων και ακόμη χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου από όσους δεν κατανάλωναν αυγά καθημερινά διατροφή τους.

Πώς έγινε και τι έδειξε η έρευνα

Η μελέτη περιλάμβανε σχεδόν μισό εκατομμύριο ανθρώπους στην Κίνα, οι οποίοι συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες και ακολουθήθηκαν για εννέα χρόνια κατά μέσο όρο για καρδιακά συμβάντα υγείας.

Διαπιστώθηκε ότι εκείνοι που -κατά δήλωσή τους- έτρωγαν τουλάχιστον ένα αυγό κάθε μέρα είχαν 11% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και 18% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις κατά την περίοδο της μελέτης σε σύγκριση με άτομα που δεν κατανάλωναν αυγά. Το εν λόγω όφελος φάνηκε να είναι ισχυρότερο όσον αφορά το εγκεφαλικό επεισόδιο. Διότι όσοι έτρωγαν (τουλάχιστον) ένα αυγό την ημέρα είχαν 26% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σχετιζόμενου με αιμορραγία και 10% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου με θρόμβο.

Αλλάζει η αντίληψή μας για το αυγό στην διατροφή

Τα αποτελέσματα αυτά προσθέτουν στην αλλαγή της αντίληψής μας για το αυγό, για τα οφέλη του στην υγεία και για τον ρόλο της χοληστερόλης και του λίπους στη διατροφή γενικότερα. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση τροφών υψηλής περιεκτικότητας σε χοληστερόλη δεν οδηγεί αναγκαστικά σε ανθυγιεινά επίπεδα χοληστερόλης, που θέτουν την καρδιά σε κίνδυνο. Και μπορεί τα αυγά να είναι υψηλά στην ολική χοληστερόλη, μεγάλο μέρος όμως αυτής είναι “καλή” χοληστερόλη (HDL). Η HDL μπορεί να καταπολεμήσει τη διαδικασία της αθηροσκλήρωσης (συσσώρευση λίπους στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων) και επομένως να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Το αυγό είναι επίσης μια καλή πηγή πρωτεΐνης, που κάνει το άτομο να νιώθει χορτασμένο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, που είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακά προβλήματα. Επίσης, τα αυγά περιέχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά, που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο φλεγμονής, μια άλλη επικίνδυνη κατάσταση για την καρδιά.

Τι πρέπει να προσέχετε

Η μελέτη ΔΕΝ αποδεικνύει ότι η κατανάλωση αυγών μπορεί να προστατεύσει από καρδιακές παθήσεις ή εγκεφαλικά επεισόδια. Απλά ο μεγάλος αριθμός συμμετεχόντων σε αυτή κάνει το αποτέλεσμά της ισχυρό. Ενισχύει, δηλαδή, τον ισχυρισμό ότι τα αυγά δεν πρέπει να θεωρούνται τόσο κακά για την διατροφή μας, όπως κάποτε. Τα καρδιακά υγιή συστατικά των αυγών μπορεί να είναι ακόμη πιο σημαντικά από τη χοληστερόλη, που έχει προσελκύσει τόση προσοχή στο παρελθόν.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Εύκολα πιάτα για υγιεινή διατροφή όλη την εβδομάδα

Το ρόδι ως σύμμαχος στην καταπολέμηση του διαβήτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ένας νόστιμος σύμμαχος για την υγεία των οστών σας!

Βερίκοκα: Ενσωματώνοντας τα βερίκοκα στη διατροφή σας, μαζί με μια ισορροπημένη διατροφή και άσκηση με βάρος, μπορείτε να κάνετε πολύ δρόμο για να διατηρήσετε τα οστά σας υγιή για τα επόμενα χρόνια!

Ο καφές βοηθάει στην καύση λίπους;

Καφές: Η καφεΐνη που περιέχει μπορεί να αυξήσει τον μεταβολικό ρυθμό και να βοηθήσει στη διάσπαση των λιπαρών οξέων. Ωστόσο, για να δείτε αποτελέσματα, πρέπει να συνδυαστεί με υγιεινή διατροφή και τακτική σωματική δραστηριότητα.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ διατροφολόγων και διαιτολόγων;

Οι εγγεγραμμένοι διαιτολόγοι (RDs) είναι πιστοποιημένοι επαγγελματίες με συγκεκριμένα προσόντα και πιστοποιήσεις. Ρυθμίζονται από επαγγελματικούς φορείς και πρέπει να τηρούν έναν κώδικα δεοντολογίας. Οι διατροφολόγοι μπορεί να μην έχουν το ίδιο επίπεδο ρύθμισης ή τυποποίησης στις πρακτικές τους και ο τίτλος "διατροφολόγος" μπορεί να χρησιμοποιείται ευρύτερα.

Τα οφέλη του μελιού με άδειο στομάχι

Μέλι: Η κατανάλωση μελιού με άδειο στομάχι είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να ενσωματώσουμε τις ευεργετικές του ιδιότητες στην καθημερινότητά μας. Μπορεί να βελτιώσει την πεπτική μας λειτουργία, να μας δώσει ενέργεια και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Πώς να ξεκινήσετε την δίαιτα Dukan;

Δίαιτα Dukan: Η δίαιτα Dukan χωρίζεται σε τέσσερις φάσεις: τη φάση της επίθεσης, τη φάση της "κρουαζιέρας", τη φάση της ενοποίησης και τη φάση της σταθεροποίησης. Κατά τη φάση της Επίθεσης, τρώτε κυρίως άπαχη πρωτεΐνη και περιορίζεστε σε ορισμένα λαχανικά

Τα βερίκοκα ως ένας σύμμαχος κατά της αναιμίας

Βερίκοκα: Τα βερίκοκα είναι εξαιρετική πηγή σιδήρου και βιταμίνης C, καθιστώντας τα ιδανικά για την πρόληψη της σιδηροπενικής αναιμίας. Επιπλέον, παρέχουν μια σειρά από άλλα οφέλη για την υγεία.

Ιταλική συνταγή ζυμαρικών με λουκάνικο

Αυτό το ιταλικό ζυμαρικό με λουκάνικο είναι ένα νόστιμο και ανακουφιστικό γεύμα που θα λατρέψει όλη η οικογένεια. Το γευστικό λουκάνικο σε συνδυασμό με την κρεμώδη σάλτσα και τα τρυφερά ζυμαρικά συνθέτουν ένα χορταστικό πιάτο που είναι τέλειο για κάθε μέρα της εβδομάδας. 

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να φτιάξετε τσίλι con carne;

Το τσίλι con carne είναι ένα κλασικό πιάτο που παρασκευάζεται με κιμά, φασόλια, ντομάτες και μια ποικιλία από μπαχαρικά. Είναι χορταστικό, γευστικό και τέλειο για μια ζεστή βραδιά. Ακολουθεί μια απλή συνταγή για να φτιάξετε το δικό σας νόστιμο τσίλι con carne στο σπίτι