ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

O βρεφονηπιακός σταθμός μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα παχυσαρκίας του παιδιού

O βρεφονηπιακός σταθμός μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα παχυσαρκίας του παιδιού

O βρεφονηπιακός σταθμός μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα μετέπειτα παχυσαρκίας του παιδιού, υποστηρίζουν Καναδοί επιστήμονες.

Όπως αναφέρεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Pediatrics, οι ερευνητές του Πανεπιστήμιου του Μόντρεαλ και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομειακού Κέντρου «Sainte-Justine» μελέτησαν για έξι χρόνια ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.649 οικογενειών από το Κεμπεκ και ταξινόμησαν τα παιδιά (ηλικίας από 1,5 έως και 4 ετών) σε κατηγορίες ανάλογα με ποιος ήταν επιφορτισμένος με την φύλαξή τους: η οικογένεια, ο βρεφονηπιακός σταθμός, η νταντά, οι παππούδες κ.α..

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τα παιδιά που φοιτούσαν σε βρεφονηπιακό σταθμό είχαν κατά 50% μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα σε ηλικία 4-10 ετών, συγκριτικά με εκείνα που έμεναν σπίτι με τους γονείς ή με άλλα συγγενικά πρόσωπα.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της μελέτης Δρ Μαρί-Κλοντ Ζοφρουά, «η εν λόγω διαφορά δεν μπορεί να εξηγηθεί με βάση τους γνωστούς παράγοντες κινδύνου, όπως το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο των γονιών, το χρόνο θηλασμού, το βάρος της μητέρας ή αν αυτή εργάζεται». Οι μηχανισμοί που ευθύνονται για την αυξημένη αναλογία παιδιών με βάρος παραπάνω από το φυσιολογικό μεταξύ εκείνων που πάνε στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, παραμένουν άγνωστοι. Η ποιότητα της διατροφής των παιδιών και ο βαθμός που ασκούνται στους σταθμούς, αποτελούν τις κυριότερες πιθανές αιτίες. Πάντως αυξημένες είναι, επίσης, οι πιθανότητες για παχυσαρκία των μικρών παιδιών, όταν μένουν μεν στο σπίτι τους, αλλά τη φροντίδα τους έχει αναλάβει κάποιος άλλος (συγγενής, νταντά κ.α.) εκτός από τους γονείς. Η ερευνήτρια Δρ Σιλβάνα Κοτέ που συμμετείχε στην ομάδα σημειώνει ότι, σε κάθε περίπτωση, οι γονείς θα πρέπει να προσπαθούν, τα παιδιά τους, είτε στο σπίτι βρίσκονται είτε στον βρεφονηπιακό σταθμό, να τρώνε σωστά και να ασκούνται επαρκώς. Από την πλευρά τους, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί πρέπει να φροντίσουν να παρέχουν πιο υγιεινή διατροφή και να δίνουν περισσότερη έμφαση στις σωματικές δραστηριότητες των παιδιών ηλικίας δύο έως πέντε ετών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Brandy Alexander: Το ιδανικό κοκτέιλ μετά το εορταστικό γεύμα σας

Πώς βοηθούν τα αυγά στη θεραπεία της αναιμίας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τζατζίκι: Το συνοδευτικό που δε λείπει από το πασχαλινό τραπέζι

Τζατζίκι: Το σπιτικό τζατζίκι όχι μόνο έχει καλύτερη γεύση από τις εκδόσεις που αγοράσατε ποτέ, αλλά σας επιτρέπει επίσης να προσαρμόσετε τα συστατικά για να ταιριάζουν στον ουρανίσκο σας.

Πώς να φτιάξετε έναν πεντανόστιμο κόκορα;

Κόκορας μαγειρική: Το μαγείρεμα ενός νόστιμου κόκορα απαιτεί υπομονή, προσεκτική προετοιμασία και σωστές τεχνικές για να μαλακώσετε το κρέας και να βελτιώσετε τις γεύσεις του.

Φτιάχνοντας τα δικά σας γεμιστά τηγανόψωμα

Τηγανόψωμα συνταγή: Η παρασκευή γεμιστού τηγανητού ψωμιού στο σπίτι είναι ένα απολαυστικό γαστρονομικό έργο που υπόσχεται ένα τραγανό εξωτερικό και μια αλμυρή, γευστική γέμιση.

Λιγότερο ασβέστιο στο δείπνο, περισσότερο στο πρωινό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου

Το ασβέστιο είναι ένα απαραίτητο μέταλλο που είναι σημαντικό για την υγεία των οστών και τη μυϊκή λειτουργία. Βρίσκεται συνήθως σε γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί, καθώς και σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ξηρούς καρπούς και σπόρους.

Τα ροδάκινα παρέχουν μεγάλα οφέλη για την καρδιαγγειακή υγεία

Ροδάκινα: Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και κάλιο, τα ροδάκινα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και στη διατήρηση της συνολικής καρδιαγγειακής υγείας.