Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Mελιτζάνες με παρμεζάνα και σπιτική αγάπη

Mελιτζάνες με παρμεζάνα και σπιτική αγάπη

Το ζητούμενο σ' ένα τέτοιο φαγητό είναι το τι τροποποιήσεις σηκώνει, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε το πιάτο, αφενός πιο ελαφρύ και αφετέρου πιο εύκολο και γρήγορο πρακτικά.

Η μελιτζάνα είναι ένα λατρεμένο λαχανικό για εμάς τους Έλληνες. Το συγκεκριμένο πιάτο προερχόμενο από την γειτονική Ιταλία, κάλλιστα μπορεί να μας θυμίζει τις παραδοσιακές μας μελιτζάνες-παπουτσάκια, ως μια παραλλαγή. Δεδομένης της νοστιμιάς των βασικών υλικών λοιπόν, το ζητούμενο σ’ ένα τέτοιο φαγητό είναι το τι τροποποιήσεις σηκώνει, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε το πιάτο, αφενός πιο ελαφρύ και αφετέρου πιο εύκολο και γρήγορο πρακτικά.


 

 

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κιλό μακρουλές μελιτζάνες κομμένες σε ροδέλες 1 εκατ.
  • 2-3 κ.σ. περίπου αλεύρι
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1/2 φλυτζ. φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα
  • 400 γραμ. μοτσαρέλα σε λεπτές φέτες
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Για τη σάλτσα ντομάτας

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 500 γραμ. ντομάτες χοντροκομμένες με το ζουμί τους ή το ανάλογο σε κονσέρβα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2-3 κλωναράκια μαϊντανό ή, όταν υπάρχει, φύλλα φρέσκου βασιλικού

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ρίχνετε στις φέτες αλάτι και τις αφήνετε σε σουρωτήρι για 1 ώρα να στραγγίσουν και να ξεπικρίσουν. Τις ξεπλένετε και τις σκουπίζετε. Τις απλώνετε και τις αλευρώνετε ελαφρά.
  2. Ζεσταίνετε το μισό λάδι σε μεγάλο τηγάνι (όσο μεγαλύτερο τόσο λιγότερες οι φορές που θα τηγανίσετε) και σε μέτρια φωτιά να κάψει χωρίς να καπνίζει και βάζετε όσες μελιτζάνες χωράει σε 1 στρώση.
  3. Βάζετε το καπάκι, χαμηλώνετε τη φωτιά και ψήνετε 7-8 λεπτά περίπου από κάθε πλευρά. Συνεχίζετε με το υπόλοιπο λάδι και τις υπόλοιπες μελιτζάνες.
  4. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς C.
  5. Σε μεσαίου μεγέθους κατσαρόλι ζεσταίνετε το λάδι και προσθέτετε το κρεμμύδι. Το μαραίνετε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 5-7 λεπτά, να μαλακώσει χωρίς να πάρει χρώμα.
  6. Προσθέτετε το σκόρδο, τις ντομάτες και 1/2 φλυτζ. νερό, αλάτι, πιπέρι, τον μαϊντανό ή βασιλικό, ανάλογα με την εποχή και μαγειρεύετε για 20-30 λεπτά.
  7. Αφήνετε να κρυώσει λίγο και με τον πολτοποιητή χειρός ή μύλο ή στο μπλέντερ, κάνετε τη σάλτσα πουρέ.
  8. Σε σχετικά ρηχό ταψάκι ή πυρέξ απλώνετε στον πάτο λίγη σάλτσα ντομάτας και βάζετε μια στρώση μελιτζάνες.
  9. Ρίχνετε λίγο παρμεζάνα, αλάτι και πιπέρι και τοποθετείτε μια στρώση από φέτες μοτσαρέλας.
  10. Επαναλαμβάνετε με την ίδια σειρά, δηλαδή σάλτσα ντομάτας, μελιτζάνες, παρμιτζιάνο και μοτσαρέλες μέχρι να χρησιμοποιήσετε όλα τα υλικά και να τελειώσετε με μια στρώση ντομάτας πάνω στην οποία θα ρίξετε λίγο παρμεζάνα και μια γραμμή ελαιόλαδου.
  11. Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά. Το βγάζετε και το αφήνετε τουλάχιστον 20 λεπτά να κρυώσει κάπως και να δέσουν τα υλικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

3 ροφήματα που ηρεμούν το έντερο και μειώνουν το φούσκωμα και το λίπος στην κοιλιά

Ποια είναι τα παραδοσιακά πιάτα της Αϊτής;

Φουντούκια: Σύμμαχοι για γερά οστά και δόντια

Κορυφαίες τροφές που πρέπει να δώσετε στα παιδιά για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό τους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι 

Το ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι είναι ένα πεντανόστιμο πιάτο που συνδυάζει τις μοναδικές γεύσεις της Ταϊλάνδης με την απλότητα του ρυζιού.

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας: Με απλά υλικά και γρήγορη προετοιμασία, μπορείτε να βελτιώσετε τη γεύση των πιάτων σας και να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους και την οικογένειά σας.

Φλούδες Ροδιού: Φυσικός Σύμμαχος για την Καρδιά

Φλούδες Ροδιού: Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ουσίες και βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στην πρόληψη των θρόμβων αίματος και στην ενδυνάμωση της καρδιακής λειτουργίας γενικότερα.

Δίαιτα Ντάνκαν: Η νέα τάση στην απώλεια βάρους;

Δίαιτα Ντάνκαν: Η Δίαιτα Ντάνκαν είναι ένα διατροφικό πρόγραμμα που αναπτύχθηκε από τον Γάλλο γιατρό Pierre Dukan και επικεντρώνεται στη μείωση του βάρους μέσω της κατανάλωσης πρωτεϊνών και της περιορισμένης κατανάλωσης υδατανθράκων.

Close Icon