Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Λαζαράκια: Παραδοσιακά γλυκά κουλουράκια γεμάτα γεύση

Λαζαράκια: Παραδοσιακά γλυκά κουλουράκια γεμάτα γεύση

Λαζαράκια: Μια παραδοσιακή συνταγή που αντιπροσωπεύει τη νίκη της ζωής απέναντι στον θάνατο, ένα έθιμο που αναβιώνει μέχρι τις μέρες μας.

Το Σάββατο του Λαζάρου οι γυναίκες ψήνουν τα «Λαζαράκια», μικρά γλυκά κουλουράκια γεμάτα με σταφίδες και σε σχήμα ανθρώπου, που συμβολίζουν την Ανάσταση του Λαζάρου. Δίνονται επίσης ως κέρασμα σε παιδιά που τραγουδούσαν τα κάλαντα του Λαζάρου από πόρτα σε πόρτα. Είναι νηστίσιμα, ελαφρώς γλυκά και θεωρούνται παραδοσιακή τοπική απόλαυση τις ημέρες του Πάσχα.


ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

  • 1/2 κ.γ μαγιά
  • 200 γρ νερό χλιαρό
  • 75 γρ ζάχαρη
  • 400 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Μια πρέζα αλάτι
  • 25 γρ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1/2 κουταλάκι αλεσμένη κανέλα
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο γαρύφαλλο
  • 30 γρ καρύδια ψιλοκομμένα
  • 30 γρ σταφίδες
  • 20 γαρύφαλλα

ΜΕΘΟΔΟΣ

  • Σε ένα μπολ προσθέτουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το νερό. Χτυπάμε μέχρι να διαλυθούν τα υλικά και το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
  • Όταν είναι έτοιμο προσθέτουμε το αλεύρι, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, την αλεσμένη κανέλα και το γαρύφαλλο και μια πρέζα αλάτι. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε μια ζύμη. Είτε χρησιμοποιήστε τα χέρια σας (15′ λεπτά) ή τον γάντζο του μίξερ σας (8′ λεπτά).
  • Χρησιμοποιήστε ένα πανί κουζίνας για να καλύψετε τη ζύμη σας και αφήστε τη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
  • Ετοιμάζουμε τη γέμιση από σταφίδες και καρύδια.
  • Βάλτε τη ζύμη σας σε 10 μικρές μπάλες (μικρά Λαζαράκια) περίπου 50 – 60 γραμμάρια το καθένα.
  • Μην ξεχάσετε να αποθηκεύσετε ένα μικρό κομμάτι από κάθε Λάζαρο για να φτιάξετε τα χέρια του.

  • Ζυμώνουμε και πλάθουμε τα μικρά μπαλάκια, τα κορμιά του μικρού Λάζαρου, σε μακρόστενο σχήμα, γεμίζουμε με 1 κουταλάκι του γλυκού από τη γέμιση και σφραγίζουμε. Με την υπόλοιπη ζύμη ζυμώνουμε σε κορδόνι, για να κάνουμε τα μπράτσα του και σταυρωτά πάνω από το σώμα του από πίσω προς τα εμπρός.
  • Τοποθετήστε 2 ολόκληρα γαρίφαλα πάνω από τα μπράτσα για να δημιουργήσετε τα μάτια.
  • Τοποθετείτε τα μικρά Λαζαράκια σε ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα και ψήνετε σε προθερμασμένο στους 170 – 180 βαθμούς για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Λαζαράκια: Το πεντανόστιμο έθιμο για το Σάββατο του Λαζάρου

Σάββατο του Λαζάρου: Γιατί απαγορεύεται το μνημόσυνο με κόλυβα

Συνταγή της ημέρας: Λαζαράκια

Φτιάξτε Λαζαράκια…

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι απίστευτες ιδιότητες της βρώμης για τα παιδιά

Βρώμη: Η βρώμη είναι ένα από τα πιο υγιεινά και θρεπτικά δημητριακά, και μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία των παιδιών. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα, γεγονός που την καθιστά ιδανική

Ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι 

Το ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι είναι ένα πεντανόστιμο πιάτο που συνδυάζει τις μοναδικές γεύσεις της Ταϊλάνδης με την απλότητα του ρυζιού.

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας: Με απλά υλικά και γρήγορη προετοιμασία, μπορείτε να βελτιώσετε τη γεύση των πιάτων σας και να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους και την οικογένειά σας.

Φλούδες Ροδιού: Φυσικός Σύμμαχος για την Καρδιά

Φλούδες Ροδιού: Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ουσίες και βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στην πρόληψη των θρόμβων αίματος και στην ενδυνάμωση της καρδιακής λειτουργίας γενικότερα.

Δίαιτα Ντάνκαν: Η νέα τάση στην απώλεια βάρους;

Δίαιτα Ντάνκαν: Η Δίαιτα Ντάνκαν είναι ένα διατροφικό πρόγραμμα που αναπτύχθηκε από τον Γάλλο γιατρό Pierre Dukan και επικεντρώνεται στη μείωση του βάρους μέσω της κατανάλωσης πρωτεϊνών και της περιορισμένης κατανάλωσης υδατανθράκων.

Close Icon