Διατροφή

Πασχαλινό τσουρέκι: Παραδοσιακό τσουρέκι για την ωραιότερη Κυριακή του Πάσχα

Πασχαλινό τσουρέκι: Παραδοσιακό τσουρέκι για την ωραιότερη Κυριακή του Πάσχα

Πασχαλινό τσουρέκι: Εύκολη παραδοσιακή συνταγή για το πασχαλινό τσουρέκι που θα λατρέψει όλη η οικογένεια!

Αυτή η παραδοσιακή συνταγή για τσουρέκι περιλαμβάνει όλες τις αγαπημένες γιορτινές γεύσεις που λατρεύουν οι Έλληνες. Το τσουρέκι είναι το παραδοσιακό γλυκό ψωμί με μαγιά που φτιάχνουν οι Έλληνες κάθε χρόνο τη Μεγάλη Πέμπτη και το τρώνε την Κυριακή του Πάσχα.

Από που προέρχεται

Το όνομα τσουρέκι προέρχεται από την τουρκική λέξη «corek» που αναφέρεται σε κάθε ψωμί που παρασκευάζεται με ζύμη μαγιάς. Υπάρχουν πολλά είδη κορέκ, αλμυρά και γλυκά, που εμφανίζονται σε διάφορα σχήματα και μεγέθη ανάλογα με την περιοχή.

Η παράδοση λέει ότι το τσουρέκι συμβολίζει την Ανάσταση του Χριστού και γενικότερα την αναγέννηση, καθώς το αλεύρι πλάθεται και φουσκώνει και παίρνει ζωή ενώ μεταμορφώνεται στο τελικό του σχήμα.

Το κόκκινο βαμμένο αυγό , που συνήθως τοποθετείται πάνω από την πλεξούδα, συμβολίζει το αίμα του Ιησού. Το να πεθαίνουμε κόκκινα αυγά εν όψει του ελληνικού Πάσχα  είναι μια από τις παλαιότερες και πιο  αγαπημένες παραδόσεις  στην Ελλάδα.

Κυκλοφορεί σε διάφορες εκδοχές, όπως γεμιστό ή καλυμμένο με σοκολάτα και ξηρούς καρπούς, ενώ μπορεί να γεμιστεί με κρέμα, ή να βουτήξει σε σιρόπι. Ακόμη και σκέτο, αυτό το ντελικάτα γλυκό ψωμί είναι απολαυστικό και αναζωογονητικό μετά τις μακρές στερήσεις της σαρακοστιανής περιόδου .

Υλικά

  • 500gr αλεύρι για ψωμί
  • 60ml χλιαρό νερό
  • 30gr μαγιά
  • 100gr ζάχαρη
  • 50gr μέλι
  • 2 αυγά
  • 100ml γάλα
  • 100gr φυτικό βούτυρο
  • 7gr μαχλέπι
  • 2gr μαστίχα
  • λίγο ξύσμα πορτοκαλιού

Εκτέλεση

  • Στο μίξερ χτυπήστε 6 αβγά με 110z/310gr ζάχαρη
  • Ανακατεύετε για 8 λεπτά
  • Προσθέστε: 2 κουταλιές της σούπας μαχλέπι και ½ κουταλάκι του γλυκού τριμμένη μαστίχα
  • Συνεχίζετε να ανακατεύετε για 3 λεπτά
  • Προσθέστε: 1 λίτρο αλεύρι
  • Ανακατεύετε για 5 λεπτά
  • Προσθέστε 8 fl oz/235ml ζεστό γάλα, 3 fl oz/90ml λιωμένο βούτυρο
  • Ανακατεύετε για 2 λεπτά
  • Προσθέστε 1 λίτρο αλεύρι και 0,5 oz/15 gr ξερή μαγιά
  •  Ανακατεύετε για 10 λεπτά το μείγμα
  • Αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει για 1 ώρα
  • Πλάθετε σε τρία χοντρά σχοινιά και μετά πλέξουμε μαζί
  • Αφήστε να φουσκώσει για 45 λεπτά.
  • Βάζετε από πάνω λίγο κρόκο αβγού αραιωμένο με νερό και διακοσμείστε με αμύγδαλα ψιλοκομμένα
  • Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 320°F/160°C για 30 με 40 λεπτά
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Cheesecake : Φτιάξτε με κρέμα και μπισκότα

Φτιάξτε ένα υπέροχο τσουρέκι σε λίγα απλά βήματα!

Λαζαράκια: Το πεντανόστιμο έθιμο για το Σάββατο του Λαζάρου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί δεν πρέπει να πλένουμε το κοτόπουλο;

Κοτόπουλο: Ακολουθώντας αυτές τις πρακτικές ασφάλειας των τροφίμων και εστιάζοντας στο σχολαστικό μαγείρεμα, μπορείτε να απολαύσετε το κοτόπουλο που είναι ασφαλές για κατανάλωση χωρίς να χρειάζεται να το πλύνετε πριν το μαγείρεμα.

Διατροφικά Tips για άτομα με απώλεια μνήμης

Άνοια:Αν και δεν υπάρχει μια ενιαία προσέγγιση για την πρόληψη της άνοιας, μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε αυτές τις τροφές που τονώνουν τον εγκέφαλο μπορεί να βοηθήσει στη στήριξη της γνωστικής υγείας.

Πώς να επιλέξετε το καλύτερο φυστικοβούτυρο;

Επιλογή φυστικοβούτυρο: Όταν πρόκειται για το καλύτερο φυστικοβούτυρο, υπάρχουν πολλά περισσότερα που πρέπει να λάβετε υπόψη εκτός από το κρεμώδες ή τραγανό δίλημμα. 

Πόσα είδη φασολιών υπάρχουν;

Φασόλια: Η ενσωμάτωση διαφορετικών τύπων φασολιών στη διατροφή σας μπορεί να προσθέσει ποικιλία και πλούτο στα γεύματά σας ενώ προάγει την υγεία και τη βιωσιμότητα.

Γιατί οφείλουμε να προσθέσουμε το τσάι στην διατροφή μας;

Τσάι: Για να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη του τσαγιού, εξετάστε το ενδεχόμενο να επιλέξετε τσάι με ολόκληρα φύλλα ή χαλαρά φύλλα τσαγιού αντί για φακελάκια τσαγιού, καθώς συχνά περιέχουν φύλλα υψηλότερης ποιότητας.

Φτιάξτε ένα εύκολο και νόστιμο γλυκό

Επιδόρπιο: Αυτό το εύκολο επιδόρπιο είναι πιο ευχάριστο στο πλήθος και μπορείτε να γίνετε δημιουργικοί με παραλλαγές χρησιμοποιώντας διαφορετικούς τύπους σοκολάτας ή πειραματιζόμενοι με διάφορες επικαλύψεις.