Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Πασχαλινό τσουρέκι: Παραδοσιακό τσουρέκι για την ωραιότερη Κυριακή του Πάσχα

Πασχαλινό τσουρέκι: Παραδοσιακό τσουρέκι για την ωραιότερη Κυριακή του Πάσχα

Πασχαλινό τσουρέκι: Εύκολη παραδοσιακή συνταγή για το πασχαλινό τσουρέκι που θα λατρέψει όλη η οικογένεια!

Αυτή η παραδοσιακή συνταγή για τσουρέκι περιλαμβάνει όλες τις αγαπημένες γιορτινές γεύσεις που λατρεύουν οι Έλληνες. Το τσουρέκι είναι το παραδοσιακό γλυκό ψωμί με μαγιά που φτιάχνουν οι Έλληνες κάθε χρόνο τη Μεγάλη Πέμπτη και το τρώνε την Κυριακή του Πάσχα.

Από που προέρχεται

Το όνομα τσουρέκι προέρχεται από την τουρκική λέξη «corek» που αναφέρεται σε κάθε ψωμί που παρασκευάζεται με ζύμη μαγιάς. Υπάρχουν πολλά είδη κορέκ, αλμυρά και γλυκά, που εμφανίζονται σε διάφορα σχήματα και μεγέθη ανάλογα με την περιοχή.

Η παράδοση λέει ότι το τσουρέκι συμβολίζει την Ανάσταση του Χριστού και γενικότερα την αναγέννηση, καθώς το αλεύρι πλάθεται και φουσκώνει και παίρνει ζωή ενώ μεταμορφώνεται στο τελικό του σχήμα.

Το κόκκινο βαμμένο αυγό , που συνήθως τοποθετείται πάνω από την πλεξούδα, συμβολίζει το αίμα του Ιησού. Το να πεθαίνουμε κόκκινα αυγά εν όψει του ελληνικού Πάσχα  είναι μια από τις παλαιότερες και πιο  αγαπημένες παραδόσεις  στην Ελλάδα.

Κυκλοφορεί σε διάφορες εκδοχές, όπως γεμιστό ή καλυμμένο με σοκολάτα και ξηρούς καρπούς, ενώ μπορεί να γεμιστεί με κρέμα, ή να βουτήξει σε σιρόπι. Ακόμη και σκέτο, αυτό το ντελικάτα γλυκό ψωμί είναι απολαυστικό και αναζωογονητικό μετά τις μακρές στερήσεις της σαρακοστιανής περιόδου .

Υλικά

  • 500gr αλεύρι για ψωμί
  • 60ml χλιαρό νερό
  • 30gr μαγιά
  • 100gr ζάχαρη
  • 50gr μέλι
  • 2 αυγά
  • 100ml γάλα
  • 100gr φυτικό βούτυρο
  • 7gr μαχλέπι
  • 2gr μαστίχα
  • λίγο ξύσμα πορτοκαλιού


Εκτέλεση

  • Στο μίξερ χτυπήστε 6 αβγά με 110z/310gr ζάχαρη
  • Ανακατεύετε για 8 λεπτά
  • Προσθέστε: 2 κουταλιές της σούπας μαχλέπι και ½ κουταλάκι του γλυκού τριμμένη μαστίχα
  • Συνεχίζετε να ανακατεύετε για 3 λεπτά
  • Προσθέστε: 1 λίτρο αλεύρι
  • Ανακατεύετε για 5 λεπτά
  • Προσθέστε 8 fl oz/235ml ζεστό γάλα, 3 fl oz/90ml λιωμένο βούτυρο
  • Ανακατεύετε για 2 λεπτά
  • Προσθέστε 1 λίτρο αλεύρι και 0,5 oz/15 gr ξερή μαγιά
  •  Ανακατεύετε για 10 λεπτά το μείγμα
  • Αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει για 1 ώρα
  • Πλάθετε σε τρία χοντρά σχοινιά και μετά πλέξουμε μαζί
  • Αφήστε να φουσκώσει για 45 λεπτά.
  • Βάζετε από πάνω λίγο κρόκο αβγού αραιωμένο με νερό και διακοσμείστε με αμύγδαλα ψιλοκομμένα
  • Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 320°F/160°C για 30 με 40 λεπτά

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Cheesecake : Φτιάξτε με κρέμα και μπισκότα

Φτιάξτε ένα υπέροχο τσουρέκι σε λίγα απλά βήματα!

Λαζαράκια: Το πεντανόστιμο έθιμο για το Σάββατο του Λαζάρου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γεύματα 30 λεπτών για πολυάσχολες ημέρες

Γεύματα 30 λεπτών: Η προετοιμασία γρήγορων, θρεπτικών γευμάτων δεν χρειάζεται να είναι πρόκληση. Με απλά υλικά και λίγη οργάνωση, μπορείτε να απολαύσετε νόστιμα γεύματα ακόμα και τις πιο πολυσύχναστες μέρες.

Πώς να φτιάξετε σπιτικό χούμους για μεσογειακά πιάτα;

Hummus :Το σπιτικό χούμους είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να φέρετε μια γεύση από τη Μεσόγειο στο τραπέζι σας. Χρησιμοποιώντας απλά υλικά, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα νόστιμο, υγιεινό συνοδευτικό που ταιριάζει σχεδόν με τα πάντα.

Κρέμα καλαμπόκι - Μια απλή συνταγή για ένα λαχταριστό πιάτο

Κρέμα καλαμπόκι: Η κρέμα καλαμποκιού είναι μια εξαιρετικά εύκολη και νόστιμη επιλογή για κάθε περίσταση. Το καλαμπόκι προσφέρει μια φυσική γλυκύτητα που δένει τέλεια με την κρεμώδη υφή της σάλτσας.

Μια νόστιμη συνταγή χωρίς ενοχές

Υγιεινή πίτσα: Η πίτσα δεν είναι πλέον εχθρός της διατροφής σας. Δοκιμάστε τη συνταγή, πειραματιστείτε με τα υλικά και απολαύστε νόστιμη πίτσα χωρίς ενοχές.

Ένας θησαυρός υγείας που δεν πρέπει να πετάτε

Σπόροι πεπονιού: Αντί να πετάτε τους σπόρους καρπουζιού, σκεφτείτε να τους καθαρίσετε, να τους ψήσετε ελαφρά και να τους προσθέσετε στη διατροφή σας. Είναι μια απλή, φυσική προσθήκη που προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία.

Close Icon