Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Πασχαλινό τσουρέκι: Παραδοσιακό τσουρέκι για την ωραιότερη Κυριακή του Πάσχα

Πασχαλινό τσουρέκι: Παραδοσιακό τσουρέκι για την ωραιότερη Κυριακή του Πάσχα

Πασχαλινό τσουρέκι: Εύκολη παραδοσιακή συνταγή για το πασχαλινό τσουρέκι που θα λατρέψει όλη η οικογένεια!

Αυτή η παραδοσιακή συνταγή για τσουρέκι περιλαμβάνει όλες τις αγαπημένες γιορτινές γεύσεις που λατρεύουν οι Έλληνες. Το τσουρέκι είναι το παραδοσιακό γλυκό ψωμί με μαγιά που φτιάχνουν οι Έλληνες κάθε χρόνο τη Μεγάλη Πέμπτη και το τρώνε την Κυριακή του Πάσχα.

Από που προέρχεται

Το όνομα τσουρέκι προέρχεται από την τουρκική λέξη «corek» που αναφέρεται σε κάθε ψωμί που παρασκευάζεται με ζύμη μαγιάς. Υπάρχουν πολλά είδη κορέκ, αλμυρά και γλυκά, που εμφανίζονται σε διάφορα σχήματα και μεγέθη ανάλογα με την περιοχή.

Η παράδοση λέει ότι το τσουρέκι συμβολίζει την Ανάσταση του Χριστού και γενικότερα την αναγέννηση, καθώς το αλεύρι πλάθεται και φουσκώνει και παίρνει ζωή ενώ μεταμορφώνεται στο τελικό του σχήμα.

Το κόκκινο βαμμένο αυγό , που συνήθως τοποθετείται πάνω από την πλεξούδα, συμβολίζει το αίμα του Ιησού. Το να πεθαίνουμε κόκκινα αυγά εν όψει του ελληνικού Πάσχα  είναι μια από τις παλαιότερες και πιο  αγαπημένες παραδόσεις  στην Ελλάδα.

Κυκλοφορεί σε διάφορες εκδοχές, όπως γεμιστό ή καλυμμένο με σοκολάτα και ξηρούς καρπούς, ενώ μπορεί να γεμιστεί με κρέμα, ή να βουτήξει σε σιρόπι. Ακόμη και σκέτο, αυτό το ντελικάτα γλυκό ψωμί είναι απολαυστικό και αναζωογονητικό μετά τις μακρές στερήσεις της σαρακοστιανής περιόδου .

Υλικά

  • 500gr αλεύρι για ψωμί
  • 60ml χλιαρό νερό
  • 30gr μαγιά
  • 100gr ζάχαρη
  • 50gr μέλι
  • 2 αυγά
  • 100ml γάλα
  • 100gr φυτικό βούτυρο
  • 7gr μαχλέπι
  • 2gr μαστίχα
  • λίγο ξύσμα πορτοκαλιού

Εκτέλεση

  • Στο μίξερ χτυπήστε 6 αβγά με 110z/310gr ζάχαρη
  • Ανακατεύετε για 8 λεπτά
  • Προσθέστε: 2 κουταλιές της σούπας μαχλέπι και ½ κουταλάκι του γλυκού τριμμένη μαστίχα
  • Συνεχίζετε να ανακατεύετε για 3 λεπτά
  • Προσθέστε: 1 λίτρο αλεύρι
  • Ανακατεύετε για 5 λεπτά
  • Προσθέστε 8 fl oz/235ml ζεστό γάλα, 3 fl oz/90ml λιωμένο βούτυρο
  • Ανακατεύετε για 2 λεπτά
  • Προσθέστε 1 λίτρο αλεύρι και 0,5 oz/15 gr ξερή μαγιά
  •  Ανακατεύετε για 10 λεπτά το μείγμα
  • Αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει για 1 ώρα
  • Πλάθετε σε τρία χοντρά σχοινιά και μετά πλέξουμε μαζί
  • Αφήστε να φουσκώσει για 45 λεπτά.
  • Βάζετε από πάνω λίγο κρόκο αβγού αραιωμένο με νερό και διακοσμείστε με αμύγδαλα ψιλοκομμένα
  • Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 320°F/160°C για 30 με 40 λεπτά
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Cheesecake : Φτιάξτε με κρέμα και μπισκότα

Φτιάξτε ένα υπέροχο τσουρέκι σε λίγα απλά βήματα!

Λαζαράκια: Το πεντανόστιμο έθιμο για το Σάββατο του Λαζάρου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Δημιουργώντας κεφτέδες για χορτοφάγους

Χορτοφαγικοί κεφτέδες: Τα χορτοφαγικά κεφτεδάκια είναι μια νόστιμη και θρεπτική εναλλακτική των παραδοσιακών κεφτεδών, ιδανική για ποικιλία γευμάτων από πιάτα ζυμαρικών μέχρι ορεκτικά.

Πέστροφα με σάλτσα μπάρμπεκιου στο τηγάνι

Πέστροφα συνταγή: Αυτή η συνταγή για ψητή  πέστροφα με σάλτσα μπάρμπεκιου στο τηγάνι είναι ιδανική για ένα γρήγορο και γευστικό γεύμα το βράδυ της εβδομάδας. Με λίγα μόνο απλά υλικά, μπορείτε να έχετε ένα λαχταριστό πιάτο στο τραπέζι σας σε χρόνο μηδέν.

Σολομός με πατάτες και πράσο 

Οικογενειακό φαγητό: Πρόκεται για ένα ψάρι με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, που αποτελεί μια καλή πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, όπως το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA) και το εικοσιπενταενοϊκό οξύ (EPA).

Πώς να μαγειρέψετε το τέλειο rib eye;

Rib eye: Το μαγείρεμα της τέλειας μπριζόλας rib eye απαιτεί έναν συνδυασμό επιλογής κρέατος υψηλής ποιότητας, κατάλληλων καρυκευμάτων και εξοικείωσης με την τεχνική μαγειρέματος

Τι περιλαμβάνει το πλούσιο πλούσιο πρωινό της Αυστραλίας;

Αυστραλιανό πρωινό: Ένα αυστραλιανό πρωινό είναι ποικίλο και αντανακλά τις πολυπολιτισμικές επιρροές της χώρας, συνδυάζοντας παραδοσιακά βρετανικά στοιχεία πρωινού με σύγχρονες ανατροπές και τοπικά υλικά

Close Icon