Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Τσουρέκι Πάσχα: Φτιάξτε ένα υπέροχο τσουρέκι σε λίγα απλά βήματα

Τσουρέκι Πάσχα: Φτιάξτε ένα υπέροχο τσουρέκι σε λίγα απλά βήματα

Τσουρέκι Πάσχα:Το Πάσχα είναι μια ξεχωριστή γιορτή για τους Έλληνες. Στις μέρες μας το τσουρέκι καταναλώνεται όλο το χρόνο, ενώ οι διάφορες εκδοχές στις οποίες διατίθεται, όπως με διάφορα γεμίσματα, το «μεταμορφώνουν» στην απόλαυση που μπορείς να γευτείς κάθε στιγμή της ημέρας!


Το Πάσχα είναι μια ξεχωριστή γιορτή για τους Έλληνες. Η συγκεκριμένη γιορτή έχει μια ποικιλία από διαφορετικά φαγητά και συνταγές που είναι διαθέσιμα στο τραπέζι και φτιαγμένα μόνο για εκείνη την ημέρα. Ένα από αυτά είναι το παραδοσιακό γλυκό ψωμί που δεν είναι άλλο από το τσουρέκι. Το τσουρέκι ως σημαντικό στοιχείο της ελληνικής παράδοσης, συνδέεται με τοπικά ήθη και έθιμα και αποκτά μοναδικό νόημα για όλους τους Έλληνες, ιδιαίτερα την περίοδο του Πάσχα. Συγκεκριμένα, συμβολίζει την ανάσταση του Χριστού, καθώς το αλεύρι ζωντανεύει και μεταμορφώνεται σε ψωμί, ενώ το ζύμωμα σε σχήμα πλεξούδας συμβολίζει την απομάκρυνση των κακών πνευμάτων. Στις μέρες μας το τσουρέκι καταναλώνεται όλο το χρόνο, ενώ οι διάφορες εκδοχές στις οποίες διατίθεται, όπως με διάφορα γεμίσματα, το «μεταμορφώνουν» στην απόλαυση που μπορείς να γευτείς κάθε στιγμή της ημέρας!

 Το πασχαλινό μας τσουρέκι

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του τσουρεκιού είναι αρκετά αλλά είναι όλα αυτά που το κάνουν μοναδικό στο είδος του.

  • 500gr αλεύρι για ψωμί
  • 60ml χλιαρό νερό
  • 30gr μαγιά
  • 100gr ζάχαρη
  • 50gr μέλι
  • 2 αυγά
  • 100ml γάλα
  • 100gr φυτικό βούτυρο
  • 7gr μαχλέπι
  • 2gr μαστίχα
  • λίγο ξύσμα πορτοκαλιού
  • Μερέντα
  • Ξύσμα σοκολάτας

Σε ένα μπολ βάζουμε τα 60gr χλιαρό νερό, τη μαγιά και 3 κουταλάκια του γλυκού από το αλεύρι και λίγη από τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε με το κουτάλι από το μίξερ, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε 1/2 ώρα να φουσκώσει. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το φουσκωμένο μείγμα της μαγιάς και προσθέτουμε τα αυγά, τη ζάχαρη, το γάλα, το μέλι, το ξύσμα και τα μπαχαρικά. Ανακατεύουμε με ένα μεγάλο κουτάλι και αρχίζουμε να προσθέτουμε κουταλιές αλεύρι και το βούτυρο τη μία μετά την άλλη. Μεταφέρετε τη ζύμη σε λαδωμένο μεγάλο ταψί που θα σκεπαστεί για να φουσκώσει η ζύμη. Περιμένετε περίπου 1 ώρα ανάλογα με το πόσο ζεστό είναι το δωμάτιο. Πασπαλίζουμε τη ζύμη με αλεύρι και προσθέτουμε λίγο αλεύρι στη σφολιάτα για να την πλάσουμε σε μπαστουνάκια. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 κομμάτια και ανοίγουμε κάθε μπαστουνάκι σε φύλλο που δεν είναι πολύ μεγάλο και ρίχνουμε λίγη μερέντα κατά μήκος του φύλλου και λίγο ξύσμα σοκολάτας. Τυλίγουμε κάθε φύλλο σε ρολό και πλάθουμε τα 4 μπαστουνάκια σε κοτσίδα. Σε ταψί με χαρτί ψησίματος βάζουμε το τσουρέκι. Το αφήνουμε να φουσκώσει για 1/2 ώρα και το αλείφουμε με ένα πινέλο με λίγο σπορέλαιο πολύ απαλά για να μην ξεφουσκώσει. Έχουμε προθερμάνει τον φούρνο στους 170 και τον ψήνουμε για 3/4 της ώρας.

Αν ο φούρνος είναι πολύ δυνατός σκεπάζουμε με ένα αλουμινόχαρτο. Όταν γίνει, φτιάξτε ότι διακοσμητικό θέλετε χρησιμοποιώντας ασπρόμαυρη σοκολάτα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Φτιάξτε την πιο νόστιμη συνταγή για μουστοκούλουρα!

Δημιουργήστε την πιο νόστιμη συνταγή για κοντοσούβλι

Επωφελείται ο οργανισμός μας με τη δίαιτα κέτο;

Φτιάξτε μια υπέροχη πίτα με κοτόπουλο και μανιτάρια

Σπιτικά chips τορτίγιας για το επόμενο Σαββατόβραδο!

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γυμναστική τροφές: 8 κανόνες διατροφής που πρέπει να ξεχάσετε αν κάνετε έντονη γυμναστική

Γυμναστική τροφές: Αν ασκείστε συχνά και έντονα, οι διατροφικές ανάγκες σας διαφέρουν από εκείνες των ανθρώπων που έχουν πιο καθιστική ζωή. Κάποιοι παραδοσιακοί διατροφικοί κανόνες μπορεί να μην σας εξυπηρετούν πλέον.

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Close Icon