Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Κάππαρη θαυματουργή: Το must στο πιάτο σας

Κάππαρη θαυματουργή: Το must στο πιάτο σας

Από τη Μεσόγειο ως την Αυστραλία


Η καππαριά (σ.σ. κάππαρις η ακανθώδης, Capparis spinosa L.) είναι ένας πολυετής θάμνος με στρογγυλεμένα, σαρκώδη φύλλα και ροζ/λευκά άνθη. Απαντάται σε άγρια κατάσταση στη Μεσόγειο, την Ανατολική Αφρική, στην κεντρική και νοτιοδυτική Ασία, στα νησιά του Ειρηνικού και την Αυστραλία.

Σε σάλτσα, σαλάτα ή τουρσί;

Τόσο οι ανθοφόροι οφθαλμοί, όσο και οι καρποί (μούρα της καππαριάς) καταναλώνονται συνήθως ως τουρσί, ενώ προστίθεται σε σαλάτες και σάλτσες. Το φυτό εκκρίνει σιναπέλαιο, που ευθύνεται για την πικάντικη γεύση της κάππαρης.

Επιπλέον, τα ξηρά καππαρόφυλλα (βραστά ή ως τουρσί)  προστίθενται σε σαλάτες ή χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο της πυτιάς για την (βιομηχανική) παραγωγή τυριών υψηλής ποιότητας.

Αν και δεν φαίνεται θρεπτική, αποδεικνύεται θαυματουργή – Γιατρικό, από την αρχαιότητα έως σήμερα

Στην αρχαιότητα, αποδίδονταν «μαγικές» και θεραπευτικές ιδιότητες στο φυτό. Ως συνέπεια παρασκευάσματα από κάππαρη έχουν χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία αρθρίτιδας, ρευματισμών, δερματικών παθήσεων, κεφαλαλγίας, πόνων περιόδου και πονόδοντου. Πλέον όμως, έχουν αναφερθεί πλήθος ευεργετικών επιδράσεων από την κατανάλωση κάππαρης, που συμπεριλαμβάνουν αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντικαρκινικές, αντιμικροβιακές και αντιδιαβητικές δράσεις.

Η κάππαρη φαίνεται πως προστατεύει τη γνωσιακή λειτουργία σε μελέτες με ποντίκια, είτε μειώνοντας την εκφύλιση των νευρώνων στην περιοχή του ιππόκαμπου, είτε περιορίζοντας την έκφραση γονιδίων που σχετίζονται με την παραγωγή β-αμυλοειδούς.

Παρότι τα παραπάνω δεδομένα προέρχονται από μελέτες σε ζώα, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η κάππαρη αποδεικνύεται εξίσου ευεργετική και στους ανθρώπους. Δεδομένου επίσης ότι δεν συνδυάζεται με κανενός τύπου παρενέργεια, μπορεί να αποτελέσει μια πολύ καλή προσθήκη στο καθημερινό σας πιάτο: στη σαλάτα, στη σάλτσα ή ως τουρσί.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Συνταγή για τρίγωνα με φέτα και μέλι

Οι ιδιότητες των σπόρων σησαμιού θα σας καταπλήξουν

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ρόκα - Ένα πράσινο θαύμα πλούσιο σε βιταμίνη C

Ρόκα: Πλούσια σε βιταμίνη C και άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, συμβάλλει στην υγεία και την ευεξία μας με φυσικό τρόπο. είναι εύκολο να την εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή και να επωφεληθούμε από τις μοναδικές της ιδιότητες.

Λαχταριστή τάρτα τζιαντούγια

Η τάρτα τζιαντούγια είναι μια απολαυστική γλυκιά λιχουδιά που συνδυάζει τη γεύση της σοκολάτας με την κρεμώδη υφή της φουντουκιάς. Αυτή η ιταλική συνταγή είναι ιδανική για να κλείσετε ένα γεύμα με γλυκό τρόπο ή να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας σε κάποια γιορτή.

Close Icon