Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Η χειρότερη και η καλύτερη τροφή για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Η χειρότερη και η καλύτερη τροφή για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Έρευνα συνέκρινε τα δημητριακά ολικής άλεσης με το πλιγούρι βρόμης και διαπίστωσε ότι το χειρότερο πρωινό είναι τα δημητριακά ολικής άλεσης.


Το πρωινό θεωρείται ίσως το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, ένα γεύμα που πολλοί έχουμε την τάση να παραλείπουμε. Κι όταν λέμε πρωινό, δεν εννοούμε έναν σκέτο καφέ, πράγμα που έχει αποδειχθεί πως δεν είναι και ό,τι καλύτερο.  Κατά καιρούς  ειδικοί επιστήμονες  έχουν τοποθετηθεί σχετικά με την αναγκαιότητα του πρωινού και έχουν μοιραστεί τις δικές τους πρωινές συνήθειες.

 

Μία έρευνα για το πρωινό

Ο Dr Ludwig, καθηγητής διατροφολογίας στο πανεπιστήμιο του Harvard, διεξήγαγε μια έρευνα σε παχύσαρκους εφήβους και διαπίστωσε ότι τα γεύματα υψηλού ή μεσαίου γλυκαιμικού δείκτη, ακόμη κι αν έχουν την ίδια θερμιδική αξία με γεύματα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, οδηγούν σε μεγαλύτερη ανάγκη για φαγητό μέσα στην ημέρα.

Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, οι επεξεργασμένες νιφάδες βρόμης δεν έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και επομένως δεν είναι η ιδανικότερη επιλογή για έναν άνθρωπο που θέλει να χάσει βάρος, διότι δεν θα αργήσει να πεινάσει. Όμως μια επόμενη έρευνα συνέκρινε τα δημητριακά ολικής άλεσης με το πλιγούρι βρόμης (που είναι ο σπόρος της βρόμης, λεπτοκομμένος και άρα έχει μικρότερη επεξεργασία από τις νιφάδες και χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη) και διαπίστωσε ότι το χειρότερο πρωινό είναι τα δημητριακά ολικής άλεσης. Οι συμμετέχοντες,  χωρίστηκαν σε 3 ομάδες. Σε όλες δόθηκε πρωινό ίσης θερμιδικής αξίας. Η πρώτη ομάδα έτρωγε καθημερινά δημητριακά ολικής άλεσης, η δεύτερη πλιγούρι βρόμης και η τρίτη αβγά. Οι μετρήσεις που έγιναν στο αίμα τους έδειξαν ότι η πρώτη ομάδα είχε αυξημένα επίπεδα σακχάρου, κορτιζόλης και αδρεναλίνης στο αίμα, πεινούσε πολύ πιο γρήγορα και τελικά κατανάλωνε περισσότερο φαγητό κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας, σε ποσοστό 81% σε σχέση με τα παιδιά που έτρωγαν αβγά.

Όταν η ζάχαρη κρύβεται στα προϊόντα πρωινού

Το πρόβλημα με τα περισσότερα έτοιμα, συσκευασμένα πρωινά, ακόμη και αυτά που φέρουν σημάνσεις όπως «χωρίς προσθήκη ζάχαρης» ή «ολικής άλεσης» είναι ότι περιέχουν άλλα σάκχαρα (φρουκτόζη, σιρόπι καλαμποκιού, δεξτρόζη κ.ά.), που ανεβάζουν σημαντικά το σχετικό ποσοστό των υδατανθράκων  το οποίο μπορεί κανείς να διαβάσει στις συσκευασίες (υδατάνθρακες εκ των οποίων σάκχαρα). Μάλιστα, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Public Health Nutrition από ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ διαπίστωσε ότι οι περισσότερες ετικέτες «ολικής αλέσεως» προκαλούν σύγχυση: αυτού του είδους οι ταμπέλες μάλιστα κρύβουν τρόφιμα υψηλότερα σε ζάχαρη και θερμίδες από εκείνα χωρίς τη σφραγίδα.

Το καλύτερο και το χειρότερο πρωινό

Η κατανάλωση σακχάρων στο πρωινό, είτε πρόκειται για δημητριακά ολικής άλεσης, είτε για κουλούρι Θεσσαλονίκης, είτε για κρουασάν είναι ό,τι χειρότερο μπορείς να κάνεις στο σώμα σου, επειδή η ζάχαρη ανεβάζει τα επίπεδα κορτιζόλης, σακχάρου και αδρεναλίνης, κάνοντας τον οργανισμό να αισθάνεται ότι βρίσκεται σε μια κατάσταση απειλής Εκείνο που χρειάζεται το σώμα μας το πρωί είναι οι πρωτεΐνες και τα καλά λιπαρά. Αυτά θα το τροφοδοτήσουν με ενέργεια για να ξεκινήσει τη μέρα και να συνεχίσουμε χωρίς να πεινάμε κάθε τρεις και λίγο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια είναι τα πιο συχνά διατροφικά λάθη που μπορούμε να κάνουμε;

Χάστε κιλά εύκολα τρώγοντας κανονικά

Μην παραλείπετε το πρωινό γεύμα για να είστε ψυχικά υγιείς

Πώς τα αυγά μπορούν να βοηθήσουν τον μεταβολισμό μας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γυμναστική τροφές: 8 κανόνες διατροφής που πρέπει να ξεχάσετε αν κάνετε έντονη γυμναστική

Γυμναστική τροφές: Αν ασκείστε συχνά και έντονα, οι διατροφικές ανάγκες σας διαφέρουν από εκείνες των ανθρώπων που έχουν πιο καθιστική ζωή. Κάποιοι παραδοσιακοί διατροφικοί κανόνες μπορεί να μην σας εξυπηρετούν πλέον.

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Close Icon