ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Η διατροφή των εφήβων επηρεάζει μετέπειτα τον καρκίνο του μαστού

Η διατροφή των εφήβων επηρεάζει μετέπειτα τον καρκίνο του μαστού

Μια νέα μελέτη στο BMJ δείχνει ότι αυτά που τρώνε οι γυναίκες στην εφηβική τους ηλικία μπορεί να επηρεάσουν, δεκαετίες μετά, τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Τα αποτελέσματα δεν αποτελούν μεγάλη έκπληξη, δεδομένου ότι και άλλες έρευνες έχουν επισημάνει την σχέση της διατροφής με τον καρκίνο, αλλά τα νέα ευρήματα είναι ενθαρρυντικά… Οι έφηβοι πρέπει να τρώνε υγιεινά και αυτό να τους γίνει τρόπος ζωής, ώστε να είναι υγιείς τα επόμενα χρόνια της ζωής τους.

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από 90.000 νοσοκόμες που πήραν μέρος στο Health Study II, μια συνεχιζόμενη μελέτη για τις συνήθειες του τρόπου ζωής και τα αποτελέσματα της υγείας των νοσηλευτών. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τη διατροφή τους κατά την εφηβεία ή την πρώιμη ενήλικη ζωή.

Η ερευνητική ομάδα έψαξε για τυχόν συνδέσεις μεταξύ αυτών των διατροφικών συνηθειών και τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού των γυναικών κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 20 ετών. Και βρήκαν πως η κατανάλωση φρούτων κατά τη διάρκεια της εφηβείας ενός ατόμου συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο κατά 25% από τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού στη μέση ηλικία. Η κατανάλωση των φρούτων και των λαχανικών με υψηλή περιεκτικότητα σε άλφα-καροτένιο (καρότο, κολοκύθι, κολοκύθα και γλυκοπατάτα) επίσης συνδέεται με μείωση του κινδύνου.

Οι ερευνητές εντόπισαν επίσης πως τα μήλα, οι μπανάνες και τα σταφύλια κατά τη διάρκεια της εφηβείας, συνδέθηκαν επίσης με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, όπως και η κατανάλωση περισσότερων πορτοκαλιών και του κατσαρού λάχανου κατά την πρώιμη ενήλικη ζωή.

Είναι σημαντικό ωστόσο, πως ο χυμός φρούτων δεν συνδεόταν με κάθε είδους μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. Οι ειδικοί λένε πως οι χυμοί φρούτων δεν μπορεί να θεωρηθούν ως φρούτο, δεδομένου ότι είναι κυρίως ζάχαρη και στερούνται των ινών, οι οποίες είναι υπεύθυνες για πολλά από τα οφέλη για την υγεία των φρούτων.

Είναι λοιπόν, η πρώτη μελέτη που δείχνει πειστικά ότι αυτό που οι άνθρωποι τρώνε όταν είναι νεότεροι μπορεί να επηρεάσει την υγεία τους αργότερα στη ζωή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα σταφύλια είναι ένας απρόσμενος σύμμαχος στην απώλεια βάρους

Ποια λαχανικά θα σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί πρέπει να τρώμε μπανάνες καθημερινά;

Μπανάνες: Η κατανάλωση μιας μπανάνας κάθε μέρα είναι ένας απλός αλλά αποτελεσματικός τρόπος για να βελτιώσετε τη γενική σας υγεία. Είναι νόστιμα, βολικά και γεμάτα με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Σοκολατόπιτα σε κούπα: Ένα γρήγορο και λαχταριστό γλυκάκι

Σοκολατόπιτα σε κούπα: Η σοκολατόπιτα σε κούπα είναι ο τέλειος τρόπος για να ικανοποιήσετε τις λαχταρίες σας για σοκολάτα. Είναι γρήγορο, εύκολο και απαιτεί ελάχιστα υλικά, καθιστώντας το την τέλεια επιλογή για απογευματινό σνακ ή βραδινό επιδόρπιο.

Αρακάς: Πώς βοηθά στην προστασία κατά του καρκίνου του στομάχου;

Αρακάς: Η συμπερίληψη τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, όπως ο αρακάς στη διατροφή σας μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση της γενικής υγείας σας και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων παθήσεων, όπως ο καρκίνος του στομάχου.