ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Γλυκά:Μέχρι 2 ετών δεν επιτρέπεται η κατανάλωση ;

Γλυκά:Μέχρι 2 ετών δεν επιτρέπεται η κατανάλωση ;

Μέχρι την ηλικία των 2 ετών θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση γλυκών αλλά και αλμυρών γεύσεων από τα παιδιά. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γίνει ξεκάθαρη η θέση των γλυκών στη διατροφή των παιδιών. Μέχρι την ηλικία των 2 ετών θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση γλυκών αλλά και αλμυρών γεύσεων από τα παιδιά. Σε μεγαλύτερες ηλικίες τα παιδιά προτιμάται να καταναλώνουν μια μικρή ποσότητα γλυκού το πολύ δύο φορές την εβδομάδα ώς επιδόρπιο μετά από το φαγητό και όχι αντικαθιστώντας κάποιο άλλο γεύμα π.χ το βραδυνό.

Σε ότι αφορά την επιλογή του γλυκού είναι καλό να διευκρινίσουμε ότι τα σύνθετα γλυκά (π.χ ραβανί, σουφλέ σοκολάτας, brownies, γαλακτομπούρεκα, μπακλαβάς, καρυδόπιτα) είναι αρκετά επιβαρυμένα σε λίπος και κατά συνέπεια και σε θερμίδες. Για το λόγο αυτό είναι καλό να προτιμάτε γλυκά τα οποία δεν περιέχουν λίπη. Τέτοια γλυκά είναι το ρυζόγαλο, το ζελέ, η σπιτική γρανίτα, τα γλυκά του κουταλιού, η μαρμελάδα, το μέλι, τα αποξηραμένα φρούτα). Αρκετές έρευνες επίσης έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας τονώνει και φτιάχνει τη διάθεση, καθώς αυξάνει την παραγωγή ορισμένων ψυχοδιεγερτικών ουσιών (σερετονίνης) στον οργανισμό. Για το λόγο αυτό η σοκολάτα θεωρείται μια καλή επιλογή ιδιαίτερα για τα παιδιά που έχουν δραστήρια καθημερινότητα ή διαβάζουν πολλές ώρες. Επιπλέον οφέλη έχει η επιλογή της μαύρης σοκολάτας καθώς είναι ιδιαίτερα πλούσια σε αντιοξειδωτικά και σίδηρο.

Ορισμένα tips προκειμένου να περιορίσετε την κατανάλωση των γλυκών στα παιδιά

  • Αποφύγετε την αγορά και την προμήθεια τροφίμων με πρόσθετη ζάχαρη, καθώς τα παιδιά συνηθίζουν να τα τρώνε σε μεγαλύτερες ποσότητες και σε συχνότερα εάν είναι διαθέσιμα στο σπίτι. Τα τρόφιμα αυτά θα πρέπει να μην βρίσκονται στο ντουλαπάκι της κουζίνας αλλά να προμηθεύονται το πολύ 2 φορές την εβδομάδα σε μικρή ποσότητα και να θεωρούνται η ”ατασθαλία” της εβδομάδας και όχι καθημερινή διατροφική συνήθεια.
  • Σε ότι αφορά γενικότερα τα γλυκά , πέρα από τα συσκευασμένα, αυτά θα πρέπει να είναι διαθέσιμα σε ειδικές περιπτώσεις π.χ γιορτές , γενέθλια, και όχι σε καθημερινή βάση.
  • Επιπλέον το σερβίρισμα των γλυκών θα πρέπει να γίνεται σε μικρότερες ποσότητες πχ 30γρ σοκολάτας αντί για 60γρ.
  • Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να τονιστεί το γεγονός ότι τα γλυκά δεν πρέπει να προσφέρονται ως επιβράβευση στα παιδιά.
  • Ένα ιδιαίτερα σημαντικό tip είναι η εναλλακτικές επιλογές επιδορπίου όπως για παράδειγμα φρούτα ή γιαούρτι με μέλι.
  • Οι γονείς θα πρέπει να διδάξουν τα παιδιά τους να δημιουργούν θρεπτικά σνακ αντί για γλυκά επιλέγοντας τρόφιμα που τα ίδια προτιμούν περισσότερο( γάλα με δημητριακά και αποξηραμένα φρούτα, γιαούρτι με καρύδια και μέλι, ξυροί καρποί).

Διδάξτε τα παιδιά σας να επιλέγουν δημητριακά ολικής αλέσεως.

  • Θα πρέπει να τονιστεί ότι τα γλυκά σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να αντικαταστήσουν το γεύμα που μπορεί να μην κατανάλωσε το παιδί.
  • Το γλυκό θα πρέπει να σερβίρεται μετά το φαγητό και σε καμία περίπτωση πριν από αυτό.
  • Προτιμήστε τα σπιτικά γλυκά, τα οποία να παρασκευάζονται με υγιεινά υλικά (π.χ ελαιόλαδο αντί για βούτυρο, αλεύρι ολικής αντί για κανονικό) και όχι τα συσκευασμένα γλυκά τα οποία είναι πλούσια σε συντηρητικά και θερμίδες.

Με την συνεργασία της κ. Άννας  Βεσέλη – Οικ.Οικονομίας και Οικολογίας – Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να φτιάξετε έναν πεντανόστιμο κόκορα;

Πασχαλινό τραπέζι: Ένα υπέροχο και δροσερό cheesecake για να το απογειώσετε

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Φτιάχνοντας τα δικά σας γεμιστά τηγανόψωμα

Τηγανόψωμα συνταγή: Η παρασκευή γεμιστού τηγανητού ψωμιού στο σπίτι είναι ένα απολαυστικό γαστρονομικό έργο που υπόσχεται ένα τραγανό εξωτερικό και μια αλμυρή, γευστική γέμιση.

Λιγότερο ασβέστιο στο δείπνο, περισσότερο στο πρωινό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου

Το ασβέστιο είναι ένα απαραίτητο μέταλλο που είναι σημαντικό για την υγεία των οστών και τη μυϊκή λειτουργία. Βρίσκεται συνήθως σε γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί, καθώς και σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ξηρούς καρπούς και σπόρους.

Τα ροδάκινα παρέχουν μεγάλα οφέλη για την καρδιαγγειακή υγεία

Ροδάκινα: Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και κάλιο, τα ροδάκινα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και στη διατήρηση της συνολικής καρδιαγγειακής υγείας.

Το ρόδι ως σύμμαχος στην καταπολέμηση του διαβήτη

Ρόδι: Δεν είναι θαυματουργό φρούτο για τον διαβήτη. Ωστόσο, η ενσωμάτωσή του σε ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής, μαζί με τα φάρμακα που συνταγογραφούνται από τον γιατρό σας, μπορεί να προσφέρει ορισμένα οφέλη στη διαχείριση της νόσου.