Διατροφή

Γιατί προτιμάμε φρούτα και λαχανικά εποχής;

Γιατί προτιμάμε φρούτα και λαχανικά εποχής;

Μία σημαντική συμβουλή έξυπνης διατροφής που προάγει την φιλοσοφία της Μαγειρικής Οικονομίας και της Μαγειρικής Οικολογίας, είναι να τρώμε φρούτα και λαχανικά εποχής.

Τα εποχικά φρούτα και λαχανικά είναι πιο οικονομικά, έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά και είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον, αφού δεν χρειάζεται να φυλαχθούν για μήνες στο ψυγείο ή να ταξιδέψουν από μακριά.

Πιθανότατα, το πιο σημαντικό πλεονέκτημα είναι το γεγονός ότι τα εποχικά προϊόντα είναι πολύ πιο οικονομικά. Για αυτό είναι πιο σοφό να τρώμε ντομάτες το καλοκαίρι και να επιλέγουμε λάχανο ή μαρούλι για σαλάτα τον χειμώνα.

Αν ψωνίζουμε αποκλειστικά από παραγωγούς σε λαϊκές αγορές είναι εύκολο να ακολουθήσουμε τις εποχές αφού σπάνια έχουν φρούτα και λαχανικά εκτός εποχής. Σε κάθε όμως περίπτωση, είναι καλή ιδέα να έχουμε γνώση των φρούτων και λαχανικών της κάθε εποχής.

Όταν ξέρουμε ποια φρούτα και λαχανικά υπάρχουν σε κάθε εποχή, μπορούμε να επιλέγουμε σοφότερα τις συνταγές που θα μαγειρέψουμε. Για παράδειγμα, γεμιστά τον χειμώνα βγαίνουν πανάκριβα. Το ίδιο ισχύει και για συνταγές με μπρόκολο το καλοκαίρι.

Οι γνώσεις λοιπόν των εποχών στα φρουτολαχανικά μπορούν να μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε την διατροφή μας και να κάνουμε «Μαγειρική Οικονομία». Πρόκειται για μία πολύ σημαντική επένδυση στην αύξηση της διατροφικής μας ευφυΐας.

Φρούτα και λαχανικά εποχής …Φθινοπώρου

Φρούτα: Τον Σεπτέμβριο συνεχίζουμε να απολαμβάνουμε σταφύλια, σύκα, δαμάσκηνα, καρπούζια και πεπόνια, τα οποια τον Οκτώβριο δίνουν τη θέση τους στους λωτούς, τα κυδώνια, τα ρόδια, τα ακτινίδια, τα λεμόνια και τα πορτοκάλια, ενώ τον Νοέμβριο προστίθενται τα αχλάδια, τα μήλα, τα μανταρίνια και τα γκρέιπ φρουτ.

Λαχανικά: Τον Σεπτέμβρια σταματούν τα καλοκαιρινά λαχανικά. Τώρα και για όλοκληρό το φθινόπωρο είναι η εποχή για ραπανάκια, φασολάκια, ντομάτες αγγούρια, αντίδια, άνηθος, καρότα, κολοκύθες, κουνουπίδια, λάχανα, μαϊντανός, παντζάρια, μαρούλια, πράσα, ραδίκια, σέλινο, σέσκουλα, σπανάκι, μπρόκολα, ράπες, φινόκιο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το ρόδι είναι ένας σύμμαχος κατά της αναιμίας

Μπορεί το πεπόνι να βοηθήσει την όρασή σας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Είναι καλύτερο να τρώτε πολλά μικρά γεύματα ή λιγότερα  και μεγαλύτερα;

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να ευδοκιμήσουν στη ρουτίνα και τη δομή της κατανάλωσης πολλών μικρών γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ άλλοι μπορεί να διαπιστώσουν ότι λιγότερα μεγαλύτερα γεύματα ταιριάζουν καλύτερα στον τρόπο ζωής τους.

Τα Κεράσια είναι σύμμαχοι για γερά κόκαλα

Κόκκινα κεράσια: Ενσωματώνοντας κόκκινα κεράσια στη διατροφή σας, μπορείτε να συμβάλετε στην προώθηση της υγείας των οστών και στη μείωση του πόνου στις αρθρώσεις.

10 οφέλη από την κατανάλωση χυμού λάχανου

Χυμός λάχανου: Ο χυμός λάχανου προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία λόγω του πλούσιου διατροφικού του προφίλ, συμπεριλαμβανομένων βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών.

Φτιάχνοντας ένα kids friendly χορτοφαγικό γεύμα

Χορτοφαγικό γεύμα: Η δημιουργία ενός γεύματος λαχανικών φιλικό προς τα παιδιά μπορεί να είναι ένας διασκεδαστικός και ικανοποιητικός τρόπος για να μυήσετε τα παιδιά σε υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Πατάτες: Είναι το ελιξίριο της νεότητας που ψάχναμε;

Πατάτες: Δεν είναι μια θαυματουργή θεραπεία για τη γήρανση, αλλά η συμπερίληψή τους στη διατροφή μας μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία του δέρματός μας και του οργανισμού μας συνολικά.