Διατροφή

Φαινόμενο γιο-γιο: Πόσο επικύνδυνη είναι η αυξομείωση βάρους για την υγεία μας;

Φαινόμενο γιο-γιο: Πόσο επικύνδυνη είναι η αυξομείωση βάρους για την υγεία μας;

Φαινόμενο γιο-γιο: Η ορμόνη λεπτίνη μειώνεται καθώς χάνετε βάρος. Όταν τα επίπεδα λεπτίνης μειώνονται αρκετά, αρχίζουμε να νιώθουμε πείνα. Απαντώντας στις περιοριστικές δίαιτες, το σώμα μας επιβραδύνει τον μεταβολισμό μας για να κρέμεται από αυτά τα θρεπτικά συστατικά για όσο περισσότερο χρόνο μπορεί.

Πήγατε στο γυμναστήριο και διατηρήσατε μια θρεπτική, υγιεινή διατροφή για μήνες για να χάσετε τελικά το βάρος που θέλατε, μόνο για να τα ξαναπάρετε όλα μόλις σταματήσετε να κάνετε δίαιτα. Αν αυτό έχει συμβεί σε εσάς, μπορεί να είναι ένας αποθαρρυντικός κύκλος που νιώθετε ότι δεν θα έχει τέλος. Τα καλά νέα είναι ότι σίγουρα δεν είστε μόνοι στις απογοητεύσεις σας και έχετε χάσει το βάρος μία φορά, οπότε ξέρετε ότι μπορείτε να το κάνετε ξανά. Αυτή η συνήθεια ονομάζεται ποδήλατο βάρους ή δίαιτα γιο-γιο και χαρακτηρίζεται από έναν κύκλο απώλειας βάρους και στη συνέχεια επανάκτησής του μόνο για να ξεκινήσει ξανά η δίαιτα. Ευτυχώς, μπορείτε να σπάσετε τον κύκλο, να κάψετε κάθε πίστη στη δίαιτα της μόδας και να επιστρέψετε στο σωστό δρόμο με τους στόχους ευεξίας σας. Να πώς.

Γιατί συμβαίνει το yo yo dieting;

Η δίαιτα γιο-γιο δεν είναι κάτι που κάνετε επίτηδες. Υπάρχει ένας φυσιολογικός λόγος που το σώμα σας ανταποκρίνεται σε μη ρεαλιστική δίαιτα. Η ορμόνη λεπτίνη μειώνεται καθώς χάνετε βάρος. Η δουλειά της λεπτίνης στο σώμα μας είναι να μας λέει πότε έχουμε αρκετή ενέργεια (με τη μορφή λίπους) αποθηκευμένη στο σώμα. Όταν τα επίπεδα λεπτίνης μειώνονται αρκετά, αρχίζουμε να νιώθουμε πείνα. Σε απάντηση σε περιοριστικές δίαιτες που περιορίζουν αυτό που τρώμε, το σώμα μας επιβραδύνει τον μεταβολισμό μας για να κρέμεται από αυτά τα θρεπτικά συστατικά για όσο περισσότερο χρόνο μπορεί. Αυτό σημαίνει ότι η απώλεια βάρους σας θα σταματήσει και διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο να το επαναφέρετε όταν σταματήσετε αυτήν την περιοριστική δίαιτα.

Κάθε φορά που ψάχνετε στο διαδίκτυο, νιώθετε ότι υπάρχει μια νέα δίαιτα να δοκιμάσετε. Με την άνοδο και την πτώση της μόδας, η δίαιτα γιο-γιο είναι πιο συνηθισμένη από ό, τι νομίζετε, ειδικά με περιοριστικές δίαιτες. Μια μελέτη του Μαρτίου 2019 από το Ιατρικό Κέντρο Irving του Πανεπιστημίου Κολούμπια διαπίστωσε ότι το 70% των γυναικών που συμμετείχαν βίωσαν τουλάχιστον μία περίπτωση ποδηλασίας με βάρος. Η μελέτη περιελάμβανε μια διαφορετική ομάδα 485 γυναικών ηλικίας 20 έως 76 ετών. Η διακύμανση του βάρους είναι απολύτως φυσιολογική. Το μέσο ημερήσιο βάρος του ενήλικα τείνει να κυμαίνεται σε ένα εύρος 3 έως 4 κιλών, ανάλογα με το τι τρώτε, πίνετε και αποβάλλετε εκείνη την ημέρα. Η ποδηλασία με βάρη δεν χρειάζεται πάντα να είναι δραστική. Ωστόσο, βρίσκεται εκτός των φυσιολογικών ορίων απώλειας και αύξησης βάρους για τον οργανισμό και γενικά ακολουθεί μια μη βιώσιμη δίαιτα.

Γιατί η δίαιτα γιο-γιο είναι κακή για εσάς;

  • Μπορείτε να χάσετε μυς και να κερδίσετε λίπος: Όταν κάνετε δίαιτα και χάνετε βάρος γρήγορα, χάνετε και μυς μαζί με λίπος. Μετά, όταν είσαι στη φάση της δίαιτας γιο-γιο όπου παίρνεις βάρος, θα πάρεις πρώτα λίπος, όχι μυς. Μακροπρόθεσμα, αυτό μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σας να περπατάτε, να σηκώνετε πράγματα ή να ανεβαίνετε σκάλες. Ωστόσο, αυτό μπορεί να αντισταθμιστεί με άσκηση, όπως η προπόνηση με βάρη για να διασφαλιστεί ότι χτίζετε μυς. Μελέτες έχουν επίσης βρει ότι η ποδηλασία βάρους μπορεί να αυξήσει το ποσοστό σωματικού λίπους. Μια ανασκόπηση δημοσιευμένης έρευνας διαπίστωσε ότι 11 από τις 19 μελέτες συνέδεσαν την ιστορία της δίαιτας yo-yo με υψηλότερο σωματικό λίπος. Οι μισές από τις αναθεωρημένες μελέτες διαπίστωσαν επίσης ότι η ανακύκλωση βάρους συνδέεται με μελλοντική αύξηση βάρους.
  • Είναι επικίνδυνη για την καρδιά σας: Η αύξηση βάρους αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων. Το ίδιο ισχύει και για τον κύκλο της αύξησης και της απώλειας βάρους. Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε από το New England Journal of Medicine διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος καρδιακής νόσου σχετίζεται με την αλλαγή του βάρους — όσο μεγαλύτερη είναι η μεταβολή του βάρους, τόσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος. Ορισμένες μελέτες έχουν επίσης διερευνήσει τη σχέση μεταξύ της ποδηλασίας βάρους και της αυξημένης αρτηριακής πίεσης. Προηγούμενες μελέτες δείχνουν ότι με αρκετό χρόνο μεταξύ της ποδηλασίας βάρους, οι επιπτώσεις στην αρτηριακή σας πίεση εξασθενούν. Ωστόσο, δεν συμφωνούν όλες οι μελέτες σε αυτό το σημείο. Μια πιο πρόσφατη μελέτη έχει προτείνει ότι ο δείκτης μάζας σώματος θα καθορίσει εάν ένα ιστορικό ποδηλασίας βάρους συμβάλλει στην υψηλότερη αρτηριακή πίεση ή όχι. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να έχουμε την πλήρη εικόνα.

  • Μπορεί να επηρεάσει την ψυχική σας υγεία: Διάφορα θετικά οφέλη για την ψυχική υγεία συνδέονται με την απώλεια βάρους — μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, αίσθηση επιτυχίας και αυξημένη αυτοεκτίμηση. Δυστυχώς, μπορεί να υπάρξουν και αρνητικές επιπτώσεις, ειδικά με τη δίαιτα γιο-γιο. Οι επαναλαμβανόμενες αλλαγές βάρους είναι αποθαρρυντικές και μπορούν ακόμη και να συμβάλουν σε άγχος και κατάθλιψη. Μια μελέτη του 2020 έδειξε ότι το ιστορικό ποδηλασίας βάρους είναι ένας σημαντικός προγνωστικός παράγοντας συμπτωμάτων κατάθλιψης, με μεσολαβητή το εσωτερικευμένο στίγμα βάρους. Όταν ελέγχεται για το φύλο, δεν υπήρχε σημαντική διαφορά, που σημαίνει ότι τα αποτελέσματα είναι παρόμοια σε άνδρες και γυναίκες. Όπως και οι άλλοι παράγοντες κινδύνου στη λίστα, δεν θα το βιώσουν όλοι.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να διαχειριστείτε την κόπωση και το στρες από τη δίαιτα;

Μπορεί η άσκηση να αντικατασταθεί με ένα χάπι;

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τον προδιαβήτη;

Νέα δεδομένα για τον καρκίνο ήπατος που σχετίζεται με το NASH

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Δοκιμάστε βραζιλιάνικο στιφάδο ψαριού που μυρίζει θάλασσα

Στιφάδο ψάρι: Με αρωματική σάλτσα καρύδας ντομάτας με φρέσκο ​​λάιμ, αυτός είναι ένας τόσο διαφορετικός εξωτικός τρόπος για να σερβίρετε ψάρι που όχι μόνο είναι νόστιμο αλλά και απλό στην παρασκευή του.

Πώς επηρεάζει το μηλόξυδο την υγεία μας;

Μηλόξυδο: Μπορεί το μηλόξυδο να βοηθήσει πραγματικά στην απώλεια βάρους, στη μείωση του σακχάρου στο αίμα και στη μείωση της χοληστερόλης και υπάρχουν κίνδυνοι από την κατανάλωση του;

Παγωμένη Μαργαρίτα με καρπούζι και δεντρολίβανο

Cocktail: Αυτό είναι ένα κοκτέιλ σε μια συνταγή λεμονάδας που λατρεύουμε. Ο συνδυασμός βοτάνων-καρπουζιού είναι νόστιμος και η φυσική γλυκύτητα του καρπουζιού κρατά χαμηλά την προστιθέμενη ζάχαρη.