Επιστημονικά Νέα

Μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα: Νέα έρευνα για τον καρκίνο ήπατος που σχετίζεται με το NASH

Μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα: Νέα έρευνα για τον καρκίνο ήπατος που σχετίζεται με το NASH

Μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα: Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά αποδυναμώνουν τη λειτουργία του εντερικού φραγμού, με αποτέλεσμα τη μετανάστευση και τη συσσώρευση λιποτεϊχοϊκού οξέος στο ήπαρ. Το συσσωρευμένο λιποτεϊχοϊκό οξύ διεγείρει τη διάσπαση της πρωτεΐνης γαδερμίνης D, σχηματίζοντας πόρους της κυτταρικής μεμβράνης, όπου οι παράγοντες SASP IL-1β και IL-33 απελευθερώνονται από τα ηπατικά αστερικά κύτταρα. Η IL-33 ενεργοποιεί τα ρυθμιστικά Τ κύτταρα που καταστέλλουν την ανοσολογική απόκριση, επιταχύνοντας την ανάπτυξη καρκίνου.

Η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του ήπατος. Τα κρούσματα μη αλκοολικής στεατοηπατίτιδας (NASH) —ένας τύπος λιπώδους ηπατικής νόσου που μπορεί επίσης να οδηγήσει σε καρκίνο— αυξάνονται και η θεραπεία παραμένει αδιευκρίνιστη. Μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής το Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο της Οσάκα έκανε ένα πιθανό βήμα προς την καταστολή και τη θεραπεία του καρκίνου του ήπατος που σχετίζεται με το NASH με έρευνά της σε παχύσαρκα ποντίκια. Ειδικότερα, εξηγεί τη σημασία των εκκρινόμενων πρωτεϊνών από τους πόρους της κυτταρικής μεμβράνης που σχηματίζονται σε κύτταρα κοντά σε καρκινικά κύτταρα στο μικροπεριβάλλον όγκου για την ανάπτυξη καρκίνου. Τα ευρήματά τους δημοσιεύτηκαν στο Science Immunology.

Ενώ τα ίδια τα καρκινικά κύτταρα είναι προφανώς επιζήμια, τα γειτονικά κύτταρα συμπεριλαμβανομένων των ινοβλαστών που σχετίζονται με τον καρκίνο σε ένα αποκαλούμενο «μικροπεριβάλλον όγκου» μπορούν επίσης να παίξουν ρόλο στην ανάπτυξη του καρκίνου. «Στο μικροπεριβάλλον του όγκου του ήπατος που σχετίζεται με την παχυσαρκία, οι ινοβλάστες που ονομάζονται «ηπατικά αστερικά κύτταρα» γερνούν», εξήγησε η επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Naoko Ohtani. «Αυτό τους αναγκάζει να εμφανίζουν έναν εκκριτικό φαινότυπο που σχετίζεται με τη γήρανση (SASP), όπου απελευθερώνουν ένα σύνολο πρωτεϊνών που προάγουν τον καρκίνο καταστέλλοντας την αντικαρκινική ανοσία». Ο μηχανισμός με τον οποίο πρωτεΐνες όπως οι παράγοντες SASP απελευθερώνονται και επιταχύνουν την ανάπτυξη του όγκου παραμένει ασαφής. Η ομάδα του καθηγητή Ohtani προσπάθησε να αποκαλύψει αυτόν τον μηχανισμό δίνοντας μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά σε ποντίκια επιρρεπή σε καρκίνο και μελετώντας τον καρκίνο του ήπατος που προκαλείται από την παχυσαρκία. Πρώτα διεξήγαγαν μια ολοκληρωμένη ανάλυση γονιδιακής έκφρασης για να προσδιορίσουν ποιοι παράγοντες SASP παρήχθησαν από τα ηπατικά αστερικά κύτταρα και στη συνέχεια διερεύνησαν τον τρόπο με τον οποίο απελευθερώθηκαν.

Οι παράγοντες SASP IL-1β και IL-33 ανακαλύφθηκε ότι είναι δύο από τους βασικούς διευκολυντές της ανάπτυξης καρκίνου του ήπατος. Η απελευθέρωσή τους γίνεται σε δύο κύρια στάδια. «Πρώτον, η δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά αποδυναμώνει τη λειτουργία του φραγμού του εντέρου, με αποτέλεσμα τη μετανάστευση και τη συσσώρευση λιποτεϊχοϊκού οξέος στο ήπαρ», εξηγεί ο καθηγητής Ohtani. “Δεύτερον, το συσσωρευμένο λιποτεϊχοϊκό οξύ διεγείρει τη διάσπαση της πρωτεΐνης γαδερμίνης D. Αυτή, με τη σειρά της, σχηματίζει πόρους της κυτταρικής μεμβράνης όπου η IL-1β και η IL-33 εξάγονται ή απελευθερώνονται από τα ηπατικά αστερικά κύτταρα.” Αυτοί οι πόροι παίζουν κρίσιμο ρόλο, επειδή μόλις απελευθερωθεί η IL-33, ενεργοποιεί τα θετικά στον υποδοχέα ρυθμιστικά Τ κύτταρα της που δρουν για να καταστέλλουν την ανοσοαπόκριση στα καρκινικά κύτταρα και ενδεχομένως να επιδεινώνουν την ανάπτυξη καρκίνου.

Η κατανόηση αυτού του μηχανισμού είναι μια σημαντική πρόοδος στη μάχη της ανθρωπότητας κατά του καρκίνου. «Η μελέτη μας αποκάλυψε έναν πολύ ενδιαφέροντα μηχανισμό με τον οποίο οι παράγοντες SASP που προάγουν τον όγκο απελευθερώνονται μέσω των πόρων της κυτταρικής μεμβράνης που σχηματίζονται από τη διέγερση του μικροβιακού συστατικού του εντέρου», κατέληξε ο καθηγητής Ohtani. «Η αναστολή αυτού του σχηματισμού πόρων μπορεί να διευκολύνει την πρόληψη και τις θεραπευτικές στρατηγικές για ασθενείς με καρκίνο του ήπατος που σχετίζονται με το NASH».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ένα τεστ αίματος προβλέπει τον κίνδυνο καρκίνου στο ήπαρ

Τα ζαχαρούχα αναψυκτικά αυξάνουν τις πιθανότητες για γυναικείο καρκίνο του ήπατος

Καρκίνος ήπατος: Ανακαλύφθηκε μεταβολική οδός που ανοίγει το δρόμο σε νέες θεραπείες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να ελέγχονται για πιθανή έκθεση σε παντοτινά χημικά

Παντοτινά χημικά: Η έκθεση σε αυτές τις χημικές ουσίες αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου των νεφρών σε ενήλικες, μειωμένη ανταπόκριση αντισωμάτων σε λοίμωξη ή εμβολιασμό σε παιδιά και ενήλικες, μειωμένη εμβρυϊκή ανάπτυξη και δυσλιπιδαιμία σε παιδιά και ενήλικες.

Τι είναι η ομοιοπαθητική και πόσο βοηθάει στην καλή λειτουργία της υγείας;

Εναλλακτική ιατρική: Έχουν γίνει αρκετές ανασκοπήσεις των επιστημονικών στοιχείων σχετικά με την αποτελεσματικότητα της ομοιοπαθητικής. Η ομοιοπαθητική χρησιμοποιείται για ένα εξαιρετικά ευρύ φάσμα παθήσεων υγείας.

Πώς βοηθούν οι νευροφυσιολογικές τεχνικές στη θεραπεία της νόσου Alzheimer;

Alzheimer: Μια νέα συλλογή άρθρων διερευνά τη χαρτογράφηση της υπερδιέγερσης του εγκεφάλου που στηρίζει τη δυσρύθμιση της επαγρύπνησης, τους κύκλους ύπνου-αφύπνισης και την επικύρωση αποτελεσματικών βιοδεικτών για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Τονώστε την υγεία του στήθους σας

Στήθος: Είτε έχετε μεγάλο είτε μικρό στήθος, να ξέρετε ότι είναι όμορφο, ανεξάρτητα από το σχήμα ή το μέγεθος. Κάποιοι νιώθουν άνετα μέσα σε αυτό. Ωστόσο, για πολλούς, το μικρό στήθος μπορεί να τους κάνει να αισθάνονται ανασφαλείς.

Ποιο είναι το αυτοάνοσο που επηρεάζει τις αρθρώσεις;

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Η ρευματοειδής αρθρίτιδα επηρεάζει την επένδυση των αρθρώσεων σας, προκαλώντας επώδυνο πρήξιμο που μπορεί τελικά να οδηγήσει σε διάβρωση των οστών και παραμόρφωση των αρθρώσεων.