Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Αλάτι καρδιά: Λιγότερο αλάτι στη διατροφή μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων κατά 20%

Αλάτι καρδιά: Λιγότερο αλάτι στη διατροφή μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων κατά 20%

Αλάτι καρδιά: «Η μελέτη μας δείχνει ότι η χαμηλότερη συχνότητα προσθήκης αλατιού στα τρόφιμα συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής».


Μια δίαιτα χωρίς αλάτι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων σχεδόν κατά 20%. Επικαλούμενος μια μελέτη, μια έκθεση του The Guardian ανέφερε ότι οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι δεν προσθέτουν ποτέ αλάτι στα γεύματα είχαν 18% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κολπική μαρμαρυγή, μια καρδιακή πάθηση, σε σύγκριση με αυτούς που καταναλώνουν πάντα. Η έκθεση ανέφερε ότι ο αριθμός των ατόμων που έχουν διαγνωστεί με αυτή την καρδιακή πάθηση έχει αυξηθεί κατά 50 τοις εκατό την τελευταία δεκαετία σε 1,5 εκατομμύριο.

Η κολπική μαρμαρυγή προκαλεί έναν ακανόνιστο συχνά ασυνήθιστα γρήγορο καρδιακό ρυθμό. Τα άτομα με αυτή την πάθηση έχουν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό. «Η μελέτη μας δείχνει ότι η χαμηλότερη συχνότητα προσθήκης αλατιού στα τρόφιμα συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής».

Τα ευρήματα

Η μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα από τη UK Biobank στην οποία συμμετείχαν πάνω από 500.000 άτομα ηλικίας μεταξύ 40 και 70 ετών σε ολόκληρη τη χώρα από το 2006 έως το 2010. Η μελέτη ανέφερε ότι εκείνοι που έπασχαν ήδη από κολπική μαρμαρυγή, στεφανιαία νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια ή εγκεφαλικό αποκλείστηκαν.

Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν πόσο τακτικά αλάτιζαν τα γεύματά τους από το «ποτέ/σπάνια», «μερικές φορές», «συνήθως» ή «πάντα» να το κάνουν. Στη συνέχεια, η μελέτη τους παρακολούθησε για μια περίοδο 11 ετών για να δει πώς τους επηρέασε αυτό. Όσοι δεν αλάτισαν ποτέ τα φαγητά τους είχαν 18% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν κολπική μαρμαρυγή. Και οι άνθρωποι που μερικές φορές πρόσθεταν αλάτι στα γεύματά τους είχαν 15% λιγότερες πιθανότητες να υποφέρουν από την πάθηση.

Η μελέτη πρότεινε περαιτέρω ότι ακόμη και εκείνοι που αλλάζουν από την προσθήκη αλατιού στη «συνήθως» προσθήκη του στα γεύματά τους θα μπορούσαν να δουν μεγάλη διαφορά στον κίνδυνο. Εκείνοι της συνήθους ομάδας είχαν 12% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κολπική μαρμαρυγή σε σύγκριση με εκείνους που το έκαναν «πάντα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τι συμβαίνει στην καρδιά μας όταν η χοληστερίνη και η πίεση είναι σε υψηλά επίπεδα;

Ποια είναι η σωστή διατροφή για άτομα με χρόνιες ασθένειες;

Διατροφικά tips για να διατηρήσετε το βάρος σας

Συμβουλές για να βελτιώσετε το διατροφικό σας status

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γυμναστική τροφές: 8 κανόνες διατροφής που πρέπει να ξεχάσετε αν κάνετε έντονη γυμναστική

Γυμναστική τροφές: Αν ασκείστε συχνά και έντονα, οι διατροφικές ανάγκες σας διαφέρουν από εκείνες των ανθρώπων που έχουν πιο καθιστική ζωή. Κάποιοι παραδοσιακοί διατροφικοί κανόνες μπορεί να μην σας εξυπηρετούν πλέον.

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Close Icon