ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Αλτσχάιμερ: Γιατί ο εγκέφαλος του ασθενούς γίνεται ανθεκτικός στην ινσουλίνη;

Αλτσχάιμερ: Γιατί ο εγκέφαλος του ασθενούς γίνεται ανθεκτικός στην ινσουλίνη;

Εν τω μεταξύ, εν αναμονή φαρμακευτικών λύσεων, ο καθένας από εμάς καλά θα κάνει να υιοθετήσει το προληπτικό κοκτέιλ που όλοι γνωρίζουμε καλά: υγιεινή διατροφή σε συνδυασμό με συχνή σωματική και πνευματική άσκηση.

Αλτσχάιμερ: Καθώς ο πληθυσμός γερνάει, ο αριθμός των ατόμων με νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως η νόσος του Alzheimer, αυξάνεται. Περίπου 75.000 Καναδοί διαγιγνώσκονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ κάθε χρόνο και παρουσιάζουν μείωση των γνωστικών τους ικανοτήτων. Η δοκιμασία διαρκεί συνήθως αρκετά χρόνια, ενώ τα μέλη της οικογένειάς τους παρακολουθούν αβοήθητα. Οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες χαρακτηρίζονται από πρωτεϊνοπάθειες – μη φυσιολογικές συσσωρεύσεις πρωτεϊνών στον εγκέφαλο που επηρεάζουν τη λειτουργία των νευρώνων. Η πιο ευρέως μελετημένη θεραπευτική προσέγγιση για την ανάπτυξη φαρμάκων για τη νόσο Αλτσχάιμερ είναι η προσπάθεια μείωσης της συσσώρευσης του πεπτιδίου αμυλοειδές-β και της πρωτεΐνης tau στους νευρώνες. Ωστόσο, για να φθάσουν στους στόχους τους, τα φάρμακα πρέπει πρώτα να διασχίσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό (BBB) από το αίμα στον εγκέφαλο. Αυτό συμβαίνει επειδή τα ενδοθηλιακά κύτταρα, τα κύτταρα που επενδύουν τα μικρότερα αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο, ρυθμίζουν την ανταλλαγή μεταξύ αίματος και εγκεφάλου. Διατηρούν μια ισορροπία που επιτρέπει την πρόσβαση σε βασικά μόρια, όπως η γλυκόζη, αλλά περιορίζει τη διέλευση των περισσότερων φαρμακευτικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένου του νέου και πολυδιαφημισμένου φαρμάκου lecanemab. Όταν αυτά τα ενδοθηλιακά κύτταρα του εγκεφάλου νοσούν, η ισορροπία διαταράσσεται. Ο εγκέφαλος αγωνίζεται να επαναφέρει στην κυκλοφορία τις ουσίες που χρειάζεται και απορρίπτει εκείνες που μπορεί να τον βλάψουν. Ο εγκέφαλος και τα άλλα όργανα του σώματος βρίσκονται έτσι σε συνεχή επικοινωνία, ενώ βρίσκονται σε κατάσταση υγείας ή ασθένειας. Ως ειδικοί σε θέματα νευροεκφυλιστικών ασθενειών και του αιματοεγκεφαλικού φραγμού ΒΒΒ, πραγματοποιήσαμε μια μελέτη σχετικά με τη δυσλειτουργία των υποδοχέων ινσουλίνης στη νόσο Αλτσχάιμερ. Η εργασία μας δημοσιεύεται στο περιοδικό Brain.

Η ινσουλίνη και ο εγκέφαλος

Η ινσουλίνη είναι μια απαραίτητη ορμόνη για τη ζωή. Είναι περισσότερο γνωστή για την επίδρασή της στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και παραμένει βασικό μέρος της φαρμακευτικής θεραπείας του διαβήτη. Τις τελευταίες δεκαετίες, οι ερευνητές έχουν παρατηρήσει αγγειακές και μεταβολικές ανωμαλίες σε μεγάλο ποσοστό ασθενών με άνοια. Πράγματι, ο διαβήτης τύπου 2, που χαρακτηρίζεται στα μεταγενέστερα στάδια από αντίσταση στην ινσουλίνη, αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τη νόσο Αλτσχάιμερ. Υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι ο εγκέφαλος με Αλτσχάιμερ ανταποκρίνεται λιγότερο στην ινσουλίνη. Αντίθετα, μελέτες έχουν δείξει ότι η ινσουλίνη μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη, γεγονός που προκάλεσε την ανάπτυξη κλινικών δοκιμών σχετικά με την επίδραση της ινσουλίνης στη νόσο Αλτσχάιμερ. Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε ακόμη ποιοι τύποι κυττάρων και μηχανισμοί εμπλέκονται στη δράση -και στην απώλεια της δράσης- της ινσουλίνης στον εγκέφαλο. Η συντριπτική πλειονότητα της ινσουλίνης παράγεται από το πάγκρεας και εκκρίνεται στην κυκλοφορία του αίματος. Επομένως, για να επηρεάσει τον εγκέφαλο, η ινσουλίνη πρέπει πρώτα να αλληλεπιδράσει με τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό ΒΒΒ και τα ενδοθηλιακά του κύτταρα, τα οποία βρίσκονται σε επαφή με το αίμα και μπορούν να προσλάβουν την ινσουλίνη μέσω υποδοχέων.

Η νόσος Αλτσχάιμερ και ο υποδοχέας της ινσουλίνης

Προκειμένου να μετρήσουμε την ποσότητα αυτών των υποδοχέων ινσουλίνης στον εγκέφαλο, πραγματοποιήσαμε αναλύσεις απευθείας σε ανθρώπινους ιστούς. Τα δείγματα αυτά προέρχονταν από μια ομάδα άνω των χιλίων ατόμων που συμφώνησαν να δωρίσουν τον εγκέφαλό τους μετά τον θάνατό τους. Έχουμε πρόσβαση σε αυτά μέσω μιας συνεργασίας με ερευνητές του Πανεπιστημίου Rush στο Σικάγο. Διαπιστώσαμε ότι ο υποδοχέας που δεσμεύει την ινσουλίνη εντοπίζεται κυρίως στα μικροαγγεία, άρα μέσα στον ίδιο τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό ΒΒΒ. Επιπλέον, η αφθονία αυτού του υποδοχέα μειώνεται στους ασθενείς με Αλτσχάιμερ. Η μείωση αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει στην απώλεια της ανταπόκρισης στην ινσουλίνη στον εγκέφαλο του Αλτσχάιμερ Ο υποδοχέας ινσουλίνης του εγκεφάλου βρίσκεται κυρίως στον αιματοεγκεφαλικό φραγμό ΒΒΒ και η ικανότητά του να ανταποκρίνεται στην ινσουλίνη του αίματος μειώνεται στη νόσο Αλτσχάιμερ.

Δυσλειτουργία του υποδοχέα ινσουλίνης

Προκειμένου να ελέγξουμε καλύτερα τις πειραματικές μεταβλητές και να μετρήσουμε την απόκριση του υποδοχέα της ινσουλίνης, δοκιμάσαμε στη συνέχεια τις υποθέσεις μας σε ποντίκια. Η τεχνική της in situ εγκεφαλικής αιμάτωσης συνίσταται στην έγχυση ινσουλίνης απευθείας στην καρωτιδική αρτηρία (μια αρτηρία που βρίσκεται στον λαιμό), έτσι ώστε να φτάσει στον εγκέφαλο στο σύνολό του. Αποδείξαμε ότι η κυκλοφορούσα ινσουλίνη ενεργοποιεί κυρίως υποδοχείς που βρίσκονται στα εγκεφαλικά μικροαγγεία. Αν και ήταν γενικά αποδεκτό ότι η ινσουλίνη διασχίζει τον  αιματοεγκεφαλικό φραγμό ΒΒΒ για να φτάσει σε κύτταρα όπως οι νευρώνες βαθύτερα στον εγκεφαλικό ιστό, τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι το ποσοστό της ινσουλίνης που διασχίζει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό ΒΒΒ είναι χαμηλό. Οι δύο αυτές παρατηρήσεις επιβεβαιώνουν έτσι ότι η πλειονότητα της ινσουλίνης πρέπει να αλληλεπιδράσει με κύτταρα στον αιματοεγκεφαλικό φραγμό ΒΒΒ πριν ασκήσει δράση στον εγκέφαλο. Στη συνέχεια εφαρμόσαμε την ίδια μέθοδο σε διαγονιδιακά ποντίκια, τα οποία τροποποιήθηκαν γενετικά για να μοντελοποιήσουν τη νόσο Αλτσχάιμερ. Διαπιστώσαμε ότι η απόκριση στην ινσουλίνη στον αιματοεγκεφαλικό φραγμό ΒΒΒ ήταν δυσλειτουργική, χωρίς ενεργοποίηση του υποδοχέα της ινσουλίνης σε αυτά τα άρρωστα ποντίκια. Έτσι, τόσο στον άνθρωπο όσο και στα τρωκτικά, ο υποδοχέας ινσουλίνης του εγκεφάλου βρίσκεται κυρίως στον αιματοεγκεφαλικό φραγμό ΒΒΒ και η ικανότητά του να ανταποκρίνεται στην ινσουλίνη του αίματος είναι διαταραγμένη στη νόσο Αλτσχάιμερ.

Μια σημαντική ανακάλυψη

Συνοψίζοντας, τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι οι μεταβολές στον αριθμό, τη δομή και τη λειτουργία των υποδοχέων ινσουλίνης στο επίπεδο των ενδοθηλιακών κυττάρων του αιματοεγκεφαλικού φραγμού ΒΒΒ μπορεί να συμβάλλουν στην εγκεφαλική αντίσταση στην ινσουλίνη που παρατηρείται στη νόσο Αλτσχάιμερ. Οι ερευνητικές προσπάθειες για τη νόσο Αλτσχάιμερ επικεντρώνονται επί του παρόντος σε φάρμακα τα οποία, προκειμένου να φθάσουν στον θεραπευτικό τους στόχο, τους νευρώνες, πρέπει πρώτα να διασχίσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό ΒΒΒ, ο οποίος περιορίζει σημαντικά τη διέλευσή τους. Στοχεύοντας αντ’ αυτού στη μεταβολική δυσλειτουργία του εγκεφάλου, προτείνουμε μια ερευνητική εναλλακτική λύση που έχει δύο σημαντικά πλεονεκτήματα. Το πρώτο είναι ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε θεραπείες που δεν χρειάζεται να διασχίσουν τον φραγμό του αιματοεγκεφαλικού φραγμού ΒΒΒ, αφού τα ίδια τα ενδοθηλιακά κύτταρα είναι αυτά που γίνονται ο θεραπευτικός στόχος. Το δεύτερο αφορά την “επαναχρησιμοποίηση φαρμάκων”, η οποία συνίσταται στην αξιοποίηση του φαινομενικού θεραπευτικού οπλοστασίου που έχει ήδη εγκριθεί για την καταπολέμηση του διαβήτη και της παχυσαρκίας, αλλά στη χρήση του στο πλαίσιο της νόσου Αλτσχάιμερ. Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι τα λίγα φάρμακα που έχουμε στη διάθεσή μας παρέχουν μόνο μια μέτρια βελτίωση των συμπτωμάτων. Η καταπολέμηση της αντίστασης στην ινσουλίνη στον εγκέφαλο θα επέτρεπε να σπάσει ο φαύλος κύκλος μεταξύ νευροπαθολογίας (ασθένεια που επηρεάζει τον εγκέφαλο) και διαβήτη και θεωρητικά να επιβραδυνθεί η εξέλιξη της νόσου.

Το έργο δεν έχει τελειώσει

Από την πλευρά της βασικής έρευνας, θα συνεχίσουμε να μελετάμε τους μηχανισμούς που βρίσκονται κατάντη των μικροαγγείων για να κατανοήσουμε τη δράση της ινσουλίνης στα βαθιά στρώματα του εγκεφάλου. Ελπίζουμε ότι η κλινική έρευνα θα ακολουθήσει με μελέτες στον άνθρωπο για την επαναχρησιμοποίηση φαρμάκων που στοχεύουν ορισμένες μεταβολικές ασθένειες, όπως ο διαβήτης, προς την κατεύθυνση της καταπολέμησης του Αλτσχάιμερ. Εν τω μεταξύ, εν αναμονή φαρμακευτικών λύσεων, ο καθένας από εμάς καλά θα κάνει να υιοθετήσει το προληπτικό κοκτέιλ που όλοι γνωρίζουμε καλά: υγιεινή διατροφή σε συνδυασμό με συχνή σωματική και πνευματική άσκηση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι διατροφικές συνήθειες που αντιμάχονται τη νόσο Αλτσχάιμερ

Πως η Vegan Δίαιτα θα σας αλλάξει κοσμοθεωρία

Αλτσχάιμερ και διατροφικά ατοπήματα

Νέα έρευνα συνδέει το διαβήτη με Αλτσχάιμερ και χοληστερόλη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Προσθέστε το γιαούρτι στην καθημερινή σας διατροφή

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι μια νόστιμη και θρεπτική τροφή που μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της υγείας του εντέρου, στην καλύτερη πέψη, στην ενίσχυση της ανοσίας και σε διάφορα άλλα οφέλη για την υγεία.

Ασκήσεις που πρέπει να κάνουν οι άνδρες μετά τα 30 για να κάνετε boost στην τεστοστερόνη σας

Ενίσχυση Τεστοστερόνης: Ένα καλό επίπεδο τεστοστερόνης είναι απαραίτητο στους άνδρες επειδή βοηθά το σώμα να χτίσει μυϊκή μάζα, να διατηρήσει την οστική πυκνότητα, να αυξήσει τις τρίχες του σώματος και να φέρει αλλαγές στη φωνή τους όταν φτάνουν στην εφηβεία.