ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Αλτσχάιμερ χοληστερόλη διαβήτης: Νέα έρευνα συνδέει τη χοληστερόλη με το διαβήτη και το Αλτσχάιμερ

Αλτσχάιμερ χοληστερόλη διαβήτης: Νέα έρευνα συνδέει τη χοληστερόλη με το διαβήτη και το Αλτσχάιμερ

Όταν η χοληστερόλη αυξάνεται, λόγω της αντίστασης στην ινσουλίνη ή άλλων παραγόντων, το σώμα ξεκινά μια διαδικασία γνωστή ως μεταφορά αντίστροφης χοληστερόλης, κατά την οποία συγκεκριμένα μόρια μεταφέρουν την περίσσεια χοληστερόλης στο ήπαρ για αποβολή

Αλτσχάιμερ χοληστερόλη διαβήτης:  Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αριζόνα εξέτασαν το ρόλο της χοληστερόλης στη νόσο Αλτσχάιμερ και στο διαβήτη τύπου 2.  “Το Αλτσχάιμερ και ο διαβήτης μοιράζονται πολλές κοινές αιτίες”, δήλωσε ο Gregory Thatcher, καθηγητής φαρμακολογίας και τοξικολογίας στο UArizona College of Pharmacy. “Στόχος μας ήταν να αναπτύξουμε έναν τρόπο εντοπισμού ενώσεων που θα αντισταθμίζουν πολλές επιζήμιες αλλαγές οι οποίες συμβάλλουν τόσο στο διαβήτη τύπου 2 όσο και στο Αλτσχάιμερ”.

Όταν η χοληστερόλη αυξάνεται, λόγω της αντίστασης στην ινσουλίνη ή άλλων παραγόντων, το σώμα ξεκινά μια διαδικασία γνωστή ως μεταφορά αντίστροφης χοληστερόλης, κατά την οποία συγκεκριμένα μόρια μεταφέρουν την περίσσεια χοληστερόλης στο ήπαρ για αποβολή. Η απολιποπρωτεΐνη Ε (APOE) είναι μία από τις πρωτεΐνες που εμπλέκονται στην αντίστροφη μεταφορά της χοληστερόλης. Η APOE είναι επίσης ο ισχυρότερος παράγοντας κινδύνου για τη νόσο Αλτσχάιμερ και ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακές παθήσεις. Ομοίως, η μειωμένη δραστηριότητα ενός άλλου μεταφορέα χοληστερόλης που ονομάζεται ΑΒΑ1 (ATP-binding cassette transporter A1) σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2 και νόσο Αλτσχάιμερ. Η αύξηση της δραστηριότητας της πρωτεΐνης ABCA1 αναμένεται να επηρεάσει θετικά τη σηματοδότηση της ινσουλίνης και να μειώσει τη φλεγμονή στον εγκέφαλο, και μπορεί να αποτελέσει μια πιθανή θεραπεία τόσο για το διαβήτη τύπου 2 όσο και για τη νόσο Αλτσχάιμερ. Σε αυτή τη μελέτη, ο Δρ Thatcher και η ερευνητική ομάδα του σχεδίασαν έναν τρόπο για τον εντοπισμό μικρών μορίων που βελτιώνουν τη λειτουργία της πρωτεΐνης ABCA1 στο σώμα, αποφεύγοντας παράλληλα παρενέργειες στο ήπαρ.

Η ομάδα του Thatcher εντόπισε ένα μικρό μόριο που ονομάζεται CL2-57, λόγω της ικανότητάς του να διεγείρει τη δραστηριότητα της πρωτεΐνης ABCA1 με θετικά αποτελέσματα στα τριγλυκερίδια του ήπατος και του αίματος. Η χρήση αυτής της ένωσης έδειξε βελτιωμένη ανοχή στη γλυκόζη και ευαισθησία στην ινσουλίνη, καθώς και μειωμένη αύξηση του βάρους, μεταξύ άλλων ευεργετικών αποτελεσμάτων. Η μελλοντική έρευνα θα επιδιώξει να βελτιώσει τις ιδιότητες των μικρών μορίων για να αυξήσει τα επίπεδα στον εγκέφαλο. Ο στόχος για τους ερευνητές είναι να κατανοήσουν ποιοι ασθενείς που πάσχουν από τα γνωστικά και νευροψυχιατρικά συμπτώματα τύπου Αλτσχάιμερ θα επωφεληθούν από τη θεραπεία. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ACS Pharmacology and Translational Science.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Η νανοτεχνολογία στην υπηρεσία της νόσου του Alzheimer

Νέα επιστημονική μέθοδος δίνει απαντήσεις για νευρολογικές και ψυχιατρικές παθήσεις

Αυτή η διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του Αλτσχάιμερ

Πώς επηρεάζει ο κορωνοϊός τον εγκέφαλο

Αποτελεσματική η σωματική άσκηση για την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η παύση του εμβολίου της J&J ήταν ένα μεγάλο λάθος δηλώνει ο καθηγητής ιατρικής Δρ. Marc Siegel

Δρ Marc Siegel: Τα μηνύματα κατά του φόβου είναι σημαντικά για τους κλινικούς ιατρούς που προσπαθούν να βοηθήσουν τους ασθενείς να θέσουν τους κινδύνους σε προοπτική. Siegel: «Τεράστια πυρκαγιά» στα μηνύματα εμβολίων από τον Fauci, αξιωματούχους υγείας. Ο καθηγητής Ιατρικής και ιατρικός συνεργάτης της Fox News, Dr. Marc Siegel, συζητά την εκτεταμένη κριτική για την […]

Τα εκπαιδευμένα σκυλιά μπορούν να μυρίσουν κορωνoϊό σε δείγματα ούρων

Σε μελλοντικές μελέτες, οι ερευνητές θα πρέπει να εκπαιδεύουν σκύλους σε διαφορετικά δείγματα και να μην δοκιμάζουν επανειλημμένα τα σκυλιά σε δείγματα από τα ίδια άτομα, σύμφωνα με τη δήλωση.

Οι άνω των 50 που κοιμούνται λιγότερο από 6 ώρες κινδυνεύουν περισσότερο από άνια

Άνια: Άτομα που κοιμούνται τακτικά για έξι ώρες ή λιγότερο κάθε βράδυ στη μέση ηλικία είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν άνοια σε σχέση με εκείνους που συνήθως καταφέρνουν να κοιμηθούν επτά ώρες, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη μελέτη για την ασθένεια.

Οι άνθρωποι που δεν είναι ιδιαιτέρως κοινωνικοί είναι συνήθως πιο δημιουργικοί

Ψυχολογία: Οι ακοινώνητοι άνθρωποι που επιλέγουν να μένουν μόνοι τους επειδή το απολαμβάνουν, έχουν συνήθως μεγαλύτερη δημιουργικότητα από το μέσο άνθρωπο, σύμφωνα με αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Ωκεάνια ζώα της Εδιακρανικής εποχής είναι οι αρχαίοι μας πρόγονοι

Θάλασσα Ζωή: Πάνω από μισό δισεκατομμύριο χρόνια πριν, ακέφαλα θαλάσσια πλάσματα που έμοιαζαν με φύλλα κατοικούσαν τις αρχέγονες θάλασσες. Παρόλο που αυτά τα αρχέγονα ζώα δεν έμοιαζαν με εμάς, μερικά από τα πιο σημαντικά γονίδια μας μπορεί να είναι "λείψανα" ηλικίας 555 εκατομμυρίων ετών αυτών τα χαμένων πλασμάτων, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Εμβόλιαn κορωνοϊός : Πόσο διαρκεί η προστασία που παρέχουν

Εμβόλια κορωνοϊός : Με βάση τα δεδομένα από κλινικές μελέτες των εμβολίων Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson η προστασία των εμβολίων είναι τουλάχιστον τρεις μήνες.  Στην πραγματικότητα αυτό το χρονικό διάστημα αναμένεται να είναι πολύ μεγαλύτερο, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές το πόσο θα είναι αυτό, καθώς ποικίλλει από άνθρωπο σε άνθρωπο ανάλογα με την ανοσολογική απόκριση στο εμβόλιο.