Πολιτική Φαρμάκoυ

Διαβήτης τύπου 1: Πειραματική θεραπεία καταστέλλει εντυπωσιακά τα συμπτώματα της νόσου

Διαβήτης τύπου 1: Πειραματική θεραπεία καταστέλλει εντυπωσιακά τα συμπτώματα της νόσου

Διαβήτης τύπου 1: Μια πειραματική θεραπεία μπορεί ουσιαστικά να αντιστρέψει το διαβήτη τύπου 1, όπως φάνηκε να συμβαίνει σε ορισμένους τύπους εργαστηριακών ποντικών, σύμφωνα με μια σειρά μελετών με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Γιούτα.

Η ένεση του θεραπευτικού παράγοντα μετατρέπει κύτταρα που κανονικά ελέγχουν την παραγωγή γλυκόζης σε κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη. Οι ερευνητές λένε ότι δίνοντας στα ζώα μία δόση ενός ανθρώπινου αντισώματος που καταστέλλει τις δράσεις της γλυκαγόνης, μιας ορμόνης που εμπλέκεται στη ρύθμιση της γλυκόζης, πυροδότησε έναν αξιοσημείωτο μετασχηματισμό στο πάγκρεας, οδηγώντας σε σχεδόν 7 φορές αύξηση της μάζας των κυττάρων ινσουλίνης και την καταστολή διαβητικών συμπτωμάτων.

«Αυτό κυμαίνεται μεταξύ των ενέσεων ινσουλίνης έως και να μη χρειάζονται ποτέ ξανά θεραπεία για το διαβήτη. Διατηρούν τη φυσιολογική γλυκόζη στο αίμα για πολύ ακόμα μετά τη διακοπή της θεραπείας», λέει ο William L. Holland, ο αντίστοιχος συγγραφέας της μελέτης και βοηθός καθηγητής της Υγείας U της Διατροφής και της Ολοκληρωμένης Φυσιολογίας. «Αυτό συνεπάγεται για εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν διαβήτη τύπου 1 ότι υπάρχει πιθανότητα να αναγεννήσουμε τελικά τη δική τους ικανότητα παραγωγής ινσουλίνης, να αποκαταστήσουμε την κανονική ισορροπία γλυκόζης στο αίμα τους, και ελπίζουμε να τους βοηθήσουμε να σημειώσουν πρόοδο προς την απαλλαγή από την ασθένεια».

Ωστόσο, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι απέχουν ακόμη πολύ από αυτόν τον στόχο. «Αυτή η έρευνα είναι σίγουρα πολλά υποσχόμενη, αλλά είναι πιθανότατα το πρώτο βήμα πολλών προτού μπορέσουμε να προσδιορίσουμε εάν αυτή η προσέγγιση θα λειτουργήσει σε ανθρώπους με διαβήτη τύπου 1», λέει ο Holland. «Έχουμε πολύ δρόμο ακόμη».

Η μελέτη εμφανίζεται στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS). Εκτός από το U of U Health, ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο Πανεπιστημίου Vanderbilt, Baylor College of Medicine, Lilly Research Laboratories, University of Texas Southwestern Medical Center, the Veteran’s Administration in Dallas and the Juvenile Diabetes Research Foundation (JDRF) συνέβαλαν σε αυτήν την προσπάθεια.

Η γλυκαγόνη και η ινσουλίνη παράγονται από ομάδες κυττάρων στο πάγκρεας που είναι γνωστά ως νησίδες του Langerhans. Αυτές οι ορμόνες λειτουργούν παράλληλα για να διατηρήσουν τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα. Ωστόσο, ο διαβήτης τύπου 1 διακόπτει αυτή τη διαδικασία ενεργοποιώντας το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού να επιτεθεί και να καταστρέψει κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη. Ως αποτέλεσμα, τα περισσότερα άτομα με διαβήτη τύπου 1 βασίζονται σε ενέσεις ινσουλίνης ή αντλίες για να επιβιώσουν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Τα παιδιά και οι νέοι εν πρέπει να παραλείπουν τις ιατρικές εξετάσεις ρουτίνας, προειδοποιούν οι γιατροί.

Νέος τρόπος για τη θεραπεία της σοβαρής παχυσαρκίας

Η άσκηση είναι σίγουρα θεραπευτική για άτομα με διαβήτη τύπου 2

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Λετονία: Ουρές από 30άρηδες για ένα εμβόλιο της AstraZeneca

Λετονία: Ουρές – όχι για τεστ κατά του κορωνοϊού – αλλά για το εμβόλιο της AstraZeneca σχημάτισαν από το πρωί οι 30άρηδες στη Λετονία, μετά την απόφαση των αρχών της βαλτικής χώρας να προσφέρουν το εν λόγω σκεύασμα σε όποιον το επιθυμεί, καθώς η άρνηση πολλών ηλικιωμένων να το λάβουν έχει δημιουργήσει μεγάλα αποθέματα.

Johnson & Johnson Εμβόλιο: Αναστέλλεται προληπτικά η χρήση του στις ΗΠΑ

Johnson & Johnson Εμβόλιο: Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στις ΗΠΑ αναφορικά με τη χορήγηση του εμβολίου της Johnson & Johnson. Όπως έγινε γνωστό οι αμερικανικές ομοσπονδιακές υπηρεσίες υγείας ζητούν να ανασταλλεί προσωρινά η χρήση του, μετά από έξι περιστατικά θρομβώσεων, που εμφανίστηκαν περίπου δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό.

PIF : Δέσμευση Φιλίππου για αξιολόγηση φαρμάκων μέχρι 8 μήνες

Σε θετικό κλίμα διεξήχθη η διαδικτυακή συνάντηση μεταξύ του Κου Φιλίππου, Προέδρου της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων και Προέδρου του ΕΟΦ και εκπροσώπων του PhRMA Innovation Forum (PIF) την 8η Μαρτίου 2021.

Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών: Ναι στη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca σε άτομα άνω των 30 ετών

Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών: Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, μετά από αξιολόγηση των διαθέσιμων δεδομένων, συνιστά τη συνέχιση του προγράμματος εμβολιασμού με κάθε διαθέσιμο εμβόλιο, περιλαμβανομένου και του εμβολίου AstraZeneca, στα άτομα ηλικίας 30 ετών και άνω.

Μειωμένες οι παρενέργειες της Covid-19 με τη λήψη φαρμάκου για την Ηπατίτιδα

Κορωνοϊός Παρενέργειες: Μια εφάπαξ δόση του φαρμάκου για την ηπατίτιδα C όταν ληφθεί νωρίς, θα μπορούσε να βοηθήσει τους ασθενείς Covid-19 να ανακάμψουν γρηγορότερα, και να αποφύγουν επιπλοκές που παρατηρήθηκαν στα προχωρημένα στάδια της νόσου, δήλωσε η Cadila Healthcare Ltd της Ινδίας.

Ήρθε η ώρα για την Ευρώπη να γεφυρώσει το χάσμα στον έλεγχο νεογνώνγια Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία

Η πρόσφατα σχηματισμένη Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τον Διαγνωστικό Έλεγχο Νεογνών για Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία, αποτελούμενη από ευρωπαϊκές οργανώσεις ασθενών, ακαδημαϊκούς και τη φαρμακευτική βιομηχανία, δημοσίευσε  την πρώτη της Λευκή Βίβλο με τίτλο «Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία: διαγνώστε κατά τη γέννηση, σώστε ζωές (Spinal muscular atrophy: screen at birth, save lives)», με την οποία καλεί όλα τα ευρωπαϊκά κράτη να εισάγουν έλεγχο-ρουτίνα όλων των νεογνών για νωτιαία μυϊκή ατροφία (SMA) έως το 2025.