Πολιτική Φαρμάκoυ

Διαβήτης τύπου 1: Πειραματική θεραπεία καταστέλλει εντυπωσιακά τα συμπτώματα της νόσου

Διαβήτης τύπου 1: Πειραματική θεραπεία καταστέλλει εντυπωσιακά τα συμπτώματα της νόσου

Διαβήτης τύπου 1: Μια πειραματική θεραπεία μπορεί ουσιαστικά να αντιστρέψει το διαβήτη τύπου 1, όπως φάνηκε να συμβαίνει σε ορισμένους τύπους εργαστηριακών ποντικών, σύμφωνα με μια σειρά μελετών με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Γιούτα.

Η ένεση του θεραπευτικού παράγοντα μετατρέπει κύτταρα που κανονικά ελέγχουν την παραγωγή γλυκόζης σε κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη. Οι ερευνητές λένε ότι δίνοντας στα ζώα μία δόση ενός ανθρώπινου αντισώματος που καταστέλλει τις δράσεις της γλυκαγόνης, μιας ορμόνης που εμπλέκεται στη ρύθμιση της γλυκόζης, πυροδότησε έναν αξιοσημείωτο μετασχηματισμό στο πάγκρεας, οδηγώντας σε σχεδόν 7 φορές αύξηση της μάζας των κυττάρων ινσουλίνης και την καταστολή διαβητικών συμπτωμάτων.

«Αυτό κυμαίνεται μεταξύ των ενέσεων ινσουλίνης έως και να μη χρειάζονται ποτέ ξανά θεραπεία για το διαβήτη. Διατηρούν τη φυσιολογική γλυκόζη στο αίμα για πολύ ακόμα μετά τη διακοπή της θεραπείας», λέει ο William L. Holland, ο αντίστοιχος συγγραφέας της μελέτης και βοηθός καθηγητής της Υγείας U της Διατροφής και της Ολοκληρωμένης Φυσιολογίας. «Αυτό συνεπάγεται για εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν διαβήτη τύπου 1 ότι υπάρχει πιθανότητα να αναγεννήσουμε τελικά τη δική τους ικανότητα παραγωγής ινσουλίνης, να αποκαταστήσουμε την κανονική ισορροπία γλυκόζης στο αίμα τους, και ελπίζουμε να τους βοηθήσουμε να σημειώσουν πρόοδο προς την απαλλαγή από την ασθένεια».

Ωστόσο, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι απέχουν ακόμη πολύ από αυτόν τον στόχο. «Αυτή η έρευνα είναι σίγουρα πολλά υποσχόμενη, αλλά είναι πιθανότατα το πρώτο βήμα πολλών προτού μπορέσουμε να προσδιορίσουμε εάν αυτή η προσέγγιση θα λειτουργήσει σε ανθρώπους με διαβήτη τύπου 1», λέει ο Holland. «Έχουμε πολύ δρόμο ακόμη».

Η μελέτη εμφανίζεται στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS). Εκτός από το U of U Health, ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο Πανεπιστημίου Vanderbilt, Baylor College of Medicine, Lilly Research Laboratories, University of Texas Southwestern Medical Center, the Veteran’s Administration in Dallas and the Juvenile Diabetes Research Foundation (JDRF) συνέβαλαν σε αυτήν την προσπάθεια.

Η γλυκαγόνη και η ινσουλίνη παράγονται από ομάδες κυττάρων στο πάγκρεας που είναι γνωστά ως νησίδες του Langerhans. Αυτές οι ορμόνες λειτουργούν παράλληλα για να διατηρήσουν τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα. Ωστόσο, ο διαβήτης τύπου 1 διακόπτει αυτή τη διαδικασία ενεργοποιώντας το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού να επιτεθεί και να καταστρέψει κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη. Ως αποτέλεσμα, τα περισσότερα άτομα με διαβήτη τύπου 1 βασίζονται σε ενέσεις ινσουλίνης ή αντλίες για να επιβιώσουν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα παιδιά και οι νέοι εν πρέπει να παραλείπουν τις ιατρικές εξετάσεις ρουτίνας, προειδοποιούν οι γιατροί.

Νέος τρόπος για τη θεραπεία της σοβαρής παχυσαρκίας

Η άσκηση είναι σίγουρα θεραπευτική για άτομα με διαβήτη τύπου 2

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ενισχύεται το δίκτυο συμμετοχής σε μελέτες εμβολίων κατά της Covid-19

Covid-19: Εδώ και λίγες ημέρες οι Ιταλοί, όπως και άλλοι Ευρωπαίοι, μεταξύ των οποίων και οι Έλληνες, μπορούν να εγγραφούν εθελοντικά στο Μητρώο Εθελοντών του VACCELERATE για άτομα που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε μελέτες εμβολιασμού κατά του SARS-CoV-2 και σε άλλες μελέτες, συμβάλλοντας έτσι στην περαιτέρω ανάπτυξη αποτελεσματικών και ασφαλών εμβολίων.

Τι επιφυλάσσει το αύριο της φαρμακευτικής πολιτικής

Η πολιτική φαρμάκου χαράσσεται από το Υπουργείο Υγείας με διαφάνεια και με επίκεντρο τον ασθενή , αυτή είναι η βασική μας στοχοθεσία , είπε ο ειδικός σύμβουλος του υπουργού Υγείας για το φάρμακο Μπάμπης Καραθάνος κατά την διάρκεια του 9ου Συνεδρίου του ΣΥΦΑΚ αλλά και η έγκαιρη , ισότιμη και ποιοτική πρόσβαση των πολίτων σε αναγκαίες θεραπείες και προσιτά ασφαλή φάρμακα και υπηρεσίες υγείας .

Ξεκίνησε το 9ο Συνέδριο του ΣΥΦΑΚ- Καραθάνος: Έρχονται νέες πρωτοποριακές θεραπείες στην Ελλάδα

Η λύση στις ελλείψεις των φαρμάκων είναι η συνεργασία και η κατανόηση, με στόχο τη διασφάλιση της επάρκειας των προμηθειών, είπε ο Πρόεδρος του ΕΟΦ κ. Δημητρης Φιλίππου, στην έναρξη του 9ου Συνεδρίου του ΣΥΦΑΚ. Παράλληλα ο σύμβουλος του Υπουργού Υγείας για τα φάρμακα κ. Καραθάνος επεσήμανε πως έρχονται νέες πρωτοποριακές θεραπείες με νέα φάρμακα στην Ελλάδα.

Στο τέλος Οκτωβρίου θα έρθουν τα επικαιροποιημένα εμβόλια COVID

Ανακοινώθηκαν χθες οι συστάσεις για τη χορήγηση των νέων, επικαιροποιημένων εμβολίων κατά της λοίμωξης covid-19 από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Επαναλειτουργία της Επιτροπής Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης ζητούν οι φαρμακευτικές  

Την επαναλειτουργία της Επιτροπής Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης ζητάει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ ) από το Υπουργείο Υγείας , με σημερινή επιστολή του προς τον Υπουργό Υγείας Αθανάσιο Πλεύρη.