Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πολιτική Φαρμάκoυ

Διαβήτης τύπου 1: Πειραματική θεραπεία καταστέλλει εντυπωσιακά τα συμπτώματα της νόσου

Διαβήτης τύπου 1: Πειραματική θεραπεία καταστέλλει εντυπωσιακά τα συμπτώματα της νόσου

Διαβήτης τύπου 1: Μια πειραματική θεραπεία μπορεί ουσιαστικά να αντιστρέψει το διαβήτη τύπου 1, όπως φάνηκε να συμβαίνει σε ορισμένους τύπους εργαστηριακών ποντικών, σύμφωνα με μια σειρά μελετών με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Γιούτα.

Η ένεση του θεραπευτικού παράγοντα μετατρέπει κύτταρα που κανονικά ελέγχουν την παραγωγή γλυκόζης σε κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη. Οι ερευνητές λένε ότι δίνοντας στα ζώα μία δόση ενός ανθρώπινου αντισώματος που καταστέλλει τις δράσεις της γλυκαγόνης, μιας ορμόνης που εμπλέκεται στη ρύθμιση της γλυκόζης, πυροδότησε έναν αξιοσημείωτο μετασχηματισμό στο πάγκρεας, οδηγώντας σε σχεδόν 7 φορές αύξηση της μάζας των κυττάρων ινσουλίνης και την καταστολή διαβητικών συμπτωμάτων.

«Αυτό κυμαίνεται μεταξύ των ενέσεων ινσουλίνης έως και να μη χρειάζονται ποτέ ξανά θεραπεία για το διαβήτη. Διατηρούν τη φυσιολογική γλυκόζη στο αίμα για πολύ ακόμα μετά τη διακοπή της θεραπείας», λέει ο William L. Holland, ο αντίστοιχος συγγραφέας της μελέτης και βοηθός καθηγητής της Υγείας U της Διατροφής και της Ολοκληρωμένης Φυσιολογίας. «Αυτό συνεπάγεται για εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν διαβήτη τύπου 1 ότι υπάρχει πιθανότητα να αναγεννήσουμε τελικά τη δική τους ικανότητα παραγωγής ινσουλίνης, να αποκαταστήσουμε την κανονική ισορροπία γλυκόζης στο αίμα τους, και ελπίζουμε να τους βοηθήσουμε να σημειώσουν πρόοδο προς την απαλλαγή από την ασθένεια».

Ωστόσο, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι απέχουν ακόμη πολύ από αυτόν τον στόχο. «Αυτή η έρευνα είναι σίγουρα πολλά υποσχόμενη, αλλά είναι πιθανότατα το πρώτο βήμα πολλών προτού μπορέσουμε να προσδιορίσουμε εάν αυτή η προσέγγιση θα λειτουργήσει σε ανθρώπους με διαβήτη τύπου 1», λέει ο Holland. «Έχουμε πολύ δρόμο ακόμη».

Η μελέτη εμφανίζεται στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS). Εκτός από το U of U Health, ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο Πανεπιστημίου Vanderbilt, Baylor College of Medicine, Lilly Research Laboratories, University of Texas Southwestern Medical Center, the Veteran’s Administration in Dallas and the Juvenile Diabetes Research Foundation (JDRF) συνέβαλαν σε αυτήν την προσπάθεια.

Η γλυκαγόνη και η ινσουλίνη παράγονται από ομάδες κυττάρων στο πάγκρεας που είναι γνωστά ως νησίδες του Langerhans. Αυτές οι ορμόνες λειτουργούν παράλληλα για να διατηρήσουν τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα. Ωστόσο, ο διαβήτης τύπου 1 διακόπτει αυτή τη διαδικασία ενεργοποιώντας το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού να επιτεθεί και να καταστρέψει κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη. Ως αποτέλεσμα, τα περισσότερα άτομα με διαβήτη τύπου 1 βασίζονται σε ενέσεις ινσουλίνης ή αντλίες για να επιβιώσουν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα παιδιά και οι νέοι εν πρέπει να παραλείπουν τις ιατρικές εξετάσεις ρουτίνας, προειδοποιούν οι γιατροί.

Νέος τρόπος για τη θεραπεία της σοβαρής παχυσαρκίας

Η άσκηση είναι σίγουρα θεραπευτική για άτομα με διαβήτη τύπου 2

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τον Καρκίνο:  Ενίσχυση της ογκολογικής φροντίδας μέσω της δημιουργίας ενός Εθνικού Ταμείου 

Στην ανάγκη επίσπευσης της ανάπτυξης και εφαρμογής ενός Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για τον Καρκίνο, καθώς και της διασφάλισης επαρκούς χρηματοδότησης όλων των σταδίων της ογκολογικής φροντίδας επικεντρώθηκε η συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε στις 19 Ιουνίου, με πρωτοβουλία της βιοφαρμακευτικής εταιρείας Bristol Myers Squibb, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οικονομικών της Υγείας και με τη συμμετοχή της Εταιρείας Ογκολόγων-Παθολόγων Ελλάδας (Ε.Ο.Π.Ε.), της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛ.Ο.Κ.) και του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (Σ.Φ.Ε.Ε.)

Σπύρος Φιλιώτης:Στην Ευρώπη επενδύονται κάθε χρόνο 30 δισεκατομμύρια ευρώ για κλινικές έρευνες

Tην κρίσιμη σημασία και τις ευκαιρίες που μπορεί να προσφέρει η ανάπτυξη κλινικών μελετών στην Ελλάδα παρουσίασε ο Σπύρος Φιλιώτης, Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής της Pharmaserve-Lilly. 

Άρ. Αγγελής: Η παροχή κινήτρων στην βιομηχανία θα πρέπει να αποσυνδεθεί από την καθολική πρόσβαση στην φαρμακευτική καινοτομία σε επίπεδο Ε.Ε

Άρ. Αγγελής: Η παροχή κινήτρων στην βιομηχανία θα πρέπει να αποσυνδεθεί από την καθολική πρόσβαση στην φαρμακευτική καινοτομία σε επίπεδο Ε.Ε

Π. Καρασιώτου: Η χρηματοδότηση των καναλιών αύξησης της φαρμακευτικής δαπάνης θα συνεχιστεί και μετά το τέλος του Ταμείου Ανάκαμψης

Π. Καρασιώτου: Η Γενική Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής περιέγραψε το πλαίσιο των δημοσιονομικών κανόνων που ισχύουν για την Ελλάδα αλλά και σ’ όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Novartis λαμβάνει έγκριση ΕΜΑ για το iptacopan

Η Novartis λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το iptacopan ως την πρώτη από του στόματος μονοθεραπεία για ενήλικες με παροξυσμική νυκτερινή αιμοσφαιρινουρία.

Κλειστός προϋπολογισμός για τα σκευάσματα Ριτουξιμάμπης καιΤραστουζουμάμπης για 2024 και 2025

Θέσπιση κλειστού προϋπολογισμού για τα σκευάσματα Ριτουξιμάμπης καιΤραστουζουμάμπης για τα έτη 2024 και 2025, για τις ποσότητες που διατίθενται στα νοσοκομεία του ΕΣΥ - Γ.Ν. Θεσσαλονίκης .«Παπαγεωργίου».

Κλειστός προϋπολογισμός για γονιδιακή θεραπεία αντιμετώπισης κληρονομικής μορφής απώλειας όρασης

Θέσπιση κλειστού προϋπολογισμού για το προϊόν LUXTURNA για τα έτη 2024 και 2025, για τις ποσότητες που διατίθενται στο πιστοποιημένο για τη χορήγησή του δημόσιο νοσοκομείο.

Close Icon