Καινοτομία

Η νανο-ραδιομετρική ως καινοτόμο μέσω απεικόνισης των όγκων

Η νανο-ραδιομετρική ως καινοτόμο μέσω απεικόνισης των όγκων

Η έρευνα έχει δείξει ότι το μικροπεριβάλλον όγκου (ΤΜΕ) μπορεί να βοηθήσει τους καρκίνους να αναπτυχθούν και να αποφύγουν την ανοσοαπόκριση. Η ΤΜΕ έχει ακόμη αποδειχθεί ότι αναστέλλει την κυτταρική ανοσοθεραπεία, μια νέα μορφή θεραπείας στην οποία τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος ενός ασθενούς ανακατασκευάζονται στο εργαστήριο για να επιτεθούν σε καρκινικά κύτταρα. Ως εκ τούτου, οι επιστήμονες αναπτύσσουν τώρα κυτταρικές ανοσοθεραπείες που προσπαθούν όχι μόνο να προωθήσουν την αντικαρκινική δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά επίσης να καταπολεμήσουν την ανασταλτική επίδραση του μικροπεριβάλλοντος του όγκου. Ενώ είναι εύκολο να εκτιμήσουμε την επίδραση των νέων θεραπειών στα καρκινικά κύτταρα, η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας στο ΤΜΕ είναι δύσκολη.

Μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τους επιστήμονες στο Baylor College of Medicine και το Texas Children’s Hospital ανέπτυξε μια νέα προσέγγιση που ονομάζεται νανο-ραδιομετρική που χρησιμοποιεί πολύπλοκες αναλύσεις δεδομένων απεικόνισης για την αξιολόγηση αλλαγών στο μικροπεριβάλλον όγκου που δεν μπορούν να ανιχνευθούν με συμβατικές μεθόδους απεικόνισης. Αυτή η προσέγγιση, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Advances, παρέχει την υπόσχεση ενός νέου μη επεμβατικού μέσου για την ενίσχυση των τρεχουσών μεθόδων απεικόνισης στη μέτρηση και παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας των κυτταρικών ανοσοθεραπειών που έχουν σχεδιαστεί για να στοχεύουν συγκεκριμένα την ΤΜΕ.

“Η κατανόηση της απόκρισης του μικροπεριβάλλοντος του όγκου στην αντικαρκινική θεραπεία γίνεται όλο και πιο σημαντική”, δήλωσε ο συν-αντίστοιχος συγγραφέας Δρ Robin Parihar, επίκουρος καθηγητής παιδιατρικής αιματολογίας-ογκολογίας στο Baylor and Texas Children και μέλος του Baylor’s Center for Cell and Γονιδιακή θεραπεία, “ιδιαίτερα όταν το μικροπεριβάλλον του όγκου αναστέλλει την αντικαρκινική αποτελεσματικότητα των κυτταρικών ανοσοθεραπειών που έχουν σχεδιαστεί για να επιτεθούν στον καρκίνο.”

Επί του παρόντος, οι τεχνολογίες απεικόνισης όπως η υπολογιστική τομογραφία (CT) ή η μαγνητική τομογραφία (MRI) δημιουργούν τρισδιάστατες εικόνες που παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τη συνολική απόκριση όγκου στη θεραπεία, για παράδειγμα, αν αναπτύσσεται ή συρρικνώνεται, αλλά παρέχει πολύ λίγα, εάν οποιεσδήποτε πληροφορίες σχετικά με το TME. Ο Parihar πλησίασε τον Δρ. Ketan Ghaghada, επίκουρο καθηγητή ακτινολογίας στο Baylor και μέλος της ομάδας μεταφραστικής απεικόνισης (TIGr) στο Texas Children, και τα εργαστήριά τους ξεκίνησαν μια συνεργασία για την ανάπτυξη μιας μη επεμβατικής μεθόδου για την αξιολόγηση της επίδρασης μιας κυτταρικής ανοσοθεραπείας που απευθύνεται ειδικά στο TME.

Η νανο-ραδιόφωνο αποκαλύπτει τη θεραπευτική επίδραση στο μικροπεριβάλλον του όγκου

Ο Parihar, η Ghaghada και οι συνάδελφοί τους ανέπτυξαν τη νανο-ραδιομετρική, μια νέα μέθοδο που συνδυάζει την τεχνολογία απεικόνισης χρησιμοποιώντας έναν παράγοντα αντίθεσης νανοσωματιδίων, με τις ραδιομετρικές για την υπολογιστική εξόρυξη δεδομένων 3-D απεικόνισης. “Το Radiomics είναι μια αναδυόμενη περιοχή στον τομέα της ακτινολογίας όπου οι εικόνες αναλύονται για την εξαγωγή πληροφοριών που μπορεί να αποκαλύψουν μοτίβα ή υφές στον όγκο που δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι. Για να βελτιώσουμε την ποιότητα των εικόνων , χρησιμοποιήσαμε έναν παράγοντα αντίθεσης νανοσωματιδίων αναπτύχθηκε στο εργαστήριό μας που έχει διαφορετικό μοτίβο κατανομής εντός του όγκου από τους παραδοσιακούς παράγοντες αντίθεσης, κάτι που είναι ενδεικτικό των αλλαγών στο TME “, δήλωσε ο Ghaghada, συν-αντίστοιχος συγγραφέας αυτού του έργου και μέλος του Dan L Duncan Comprehensive Cancer του Baylor Κέντρο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς η νανοτεχνολογία αποτρέπει τους πρόωρους τοκετούς

Καινοτομία Μεξικανών επιχειρηματιών για την προστασία του περιβάλλοντος