Καινοτομία

Εμβόλια αποτελεσματικότητα: Καινοτομία μέσω υδροτζέλ νανοσωματιδίων

Εμβόλια αποτελεσματικότητα: Καινοτομία μέσω υδροτζέλ νανοσωματιδίων

Τα εμβόλια έχουν συμβάλει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση επικίνδυνων μολυσματικών ασθενειών- όπως η ευλογιά και η πολιομυελίτιδα- αλλά δεν είναι πάντα αποτελεσματικά, όπως στην ελονοσία, τον HIV-1 κ.α. Μία από τις αιτίες ενδεχομένως να είναι ο συγχρονισμός της εισαγωγής των αντιγόνων και των ανοσοενισχυτικών στο ανοσοποιητικό σύστημα- και σε αυτό το πλαίσιο ερευνητές παρουσιάζουν σε επιστημονικό άρθρο στο ACS Central Science ένα ενέσιμο υδροτζέλ που επιτρέπει συνεχιζόμενη απελευθέρωση των συστατικών του εμβολίου, αυξάνοντας την ισχύ, την ποιότητα και τη διάρκεια των ανοσολογικών αντιδράσεων στα ποντίκια.

Για να δημιουργήσουν αντίσταση στις μολυσματικές ασθένειες, τα εμβόλια εμφανίζουν τμήματα ενός παθογόνου- γνωστά ως αντιγόνα- σε κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, που αναπτύσσουν αντισώματα εναντίον αυτών των μορίων. Εάν ένα εμβολιασμένο άτομο αργότερα μολυνθεί με το ίδιο παθογόνο, το ανοσοποιητικό γρήγορα εμφανίζει αντισώματα για την καταστροφή του εισβολέα. Τα εμβόλια συνήθως περιέχουν ένα επιπλέον συστατικό, το ανοσοενισχυτικό, που βοηθά στη διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος. Στις φυσικές μολύνσεις, το σώμα κατά κανόνα εκτίθεται σε αντιγόνα για 2-3 εβδομάδες, συγκριτικά με 1-2 ημέρες στα εμβόλια. Ο Έρικ Παπελ και οι συνάδελφοί του αναρωτήθηκαν εάν θα ήταν δυνατή η δημιουργία ενός ενέσιμου υδροτζέλ που θα μπορούσε να απελευθερώνει αργά τα συστατικά ενός εμβολίου σε μεγαλύτερη χρονική περίοδο- όπως αυτή που έχει συνηθίσει το σώμα- κάτι που θα μπορούσε να ενισχύσει την ανοσολογική αντίδραση. Επίσης: Εμβόλια φαρμακευτικές: Ιστορική δέσμευση εννέα κολοσσών για ασφάλεια

emvolia.jpg

Οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα υδροτζέλ πολυμερών- νανοσωματιδίων που μπορεί να αναμειχθεί με συστατικά εμβολίων. Όταν εισάγεται κάτω από το δέρμα των ποντικιών, σχηματίζει μια τοπική εστία φλεγμονής, που προσελκύει διάφορα είδη ανοσοποιητικών κυττάρων, ενώ αποδεσμεύει αργά τα αντιγόνα και τα ανοσοενισχυτικά μέσα σε μεγαλύτερη χρονική περίοδο από ό,τι τα ποντίκια που κάνουν συμβατικά εμβόλια. Τα αντισώματα που παράχθηκαν από τα ποντίκια που έκαναν το εμβόλιο υδροτζέλ είχαν 1.000 φορές μεγαλύτερη έλξη για το αντιγόνο από αυτά που έκαναν κανονικά εμβόλια.

Αν και το νέο σύστημα πρέπει να υποβληθεί σε περαιτέρω δοκιμές, η μελέτη αυτή θεωρείται πως δείχνει τον δρόμο για μια απλή μα παράλληλα αποτελεσματική πλατφόρμα χορήγησης εμβολίων ενισχύοντας παράλληλα το επίπεδο της ανοσίας. Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το Bill and Melinda Gates Foundation, το Stanford School of Medicine Immunity, Transplantation and Infection Seed Grant και το National Science Foundation Graduate Research Fellowship.

fig2.png

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Allergan Aesthetics:Καινοτόμα προϊόντα αισθητικής ιατρικής JUVÉDERM®

Ψηφιακή πλατφόρμα επαγγελματικού προσανατολισμού από μαθητές Κολλεγίου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πλήρη «χάρτη» του γονιδιώματος του κορωνοϊού δημιούργησαν ερευνητές του ΜΙΤ

Ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον ελληνικής καταγωγής καθηγητή Μανώλη Κέλλη, παρουσίασαν τον πιο πλήρη μέχρι σήμερα «χάρτη» του γονιδιώματος του κορωνοϊού SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο Covid-19.

Στη μάχη κατά του καρκίνου μπαίνει η τεχνητή νοημοσύνη

Νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το ερευνητικό πρόγραμμα Leicester Mesothelioma αποκάλυψε τώρα, χρησιμοποιώντας ανάλυση τεχνητής νοημοσύνης AI των μεσοθηλιωμάτων με αλληλουχία DNA, ότι τα μεσοθηλιώματα εξελίσσονται σε παρόμοιες ή επαναλαμβανόμενες διαδρομές μεταξύ ατόμων.

Οι βελτιώσεις στην υγειονομική περίθαλψη θα ξεπεράσουν την τρέχουσα κρίση για τη δημόσια υγεία

Η πιο εμφανής αλλαγή ήταν η ευρεία υιοθέτηση υπηρεσιών και τεχνολογιών τηλεθεραπείας που χρησιμοποιούν βίντεο για τη σύνδεση των ασθενών με επείγουσα και προληπτική φροντίδα χωρίς να χρειάζεται να φύγουν από το σπίτι.