Pin It

Σε εφαρμογή τίθεται από αύριο Σάββατο 13-12-2014 η νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις επιχειρήσεις που πωλούν μη συσκευασμένο φαγητό.


Η νέα νομοθεσία υποχρεώνει τις επιχειρήσεις αυτές να δίνουν αναλυτικά στοιχεία για 14 κατηγορίες αλλεργιογόνων τροφίμων. Στις επιχειρήσεις αυτές περιλαμβάνονται καταστήματα εστίασης όπως μεταξύ άλλων εστιατόρια, φούρνοι, ταχυφαγεία, καντίνες καταστήματα με σνακ (σάντουιτς κλπ).


Στις 25 Οκτωβρίου 2011 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο εξέδωσαν τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1169/2011 σχετικά με την παροχή πληροφοριών για τα τρόφιμα στους καταναλωτές (εφεξής ο «κανονισμός σχετικά με τις πληροφορίες για τα τρόφιμα στους καταναλωτές»).


Ο κανονισμός σχετικά με τις πληροφορίες για τα τρόφιμα στους καταναλωτές τροποποιεί υφιστάμενες διατάξεις σχετικά με την επισήμανση των τροφίμων στην Ένωση ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους καταναλωτές να κάνουν ενημερωμένοι τις επιλογές τους και να χρησιμοποιούν με ασφάλεια τα τρόφιμα, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζεται η ελεύθερη κυκλοφορία των τροφίμων που παράγονται και διατίθενται νόμιμα στην αγορά.


Σημειώνεται ότι όσοι συλλαμβάνονται να παραβαίνουν τη  νομοθεσία κατ’ επανάληψη κινδυνεύουν με επιβολή αυστηρών προστίμων και κυρώσεων.


Όσον αφορά τις κατηγορίες τροφίμων οι πωλητές που προσφέρουν τρόφιμα με τα παρακάτω συστατικά θα πρέπει πλέον να δίνουν σχετικές πληροφορίες στους καταναλωτές:




  • Σέλινο

  • Δημητριακά που περιέχουν γλουτένη (όπως σιτάρι και κριθάρι)

  • Όστρακα (όπως καβούρι, αστακός)

  • Μαλάκια

  • Αυγά (συμπεριλαμβανομένων που είναι αλειμμένα με αυγό)

  • Ψάρια

  • Γάλα

  • Μουστάρδα

  • Ξηρούς καρπούς

  • Φιστίκια

  • Σουσάμι

  • Σόγια

  • Διοξείδιο του Θείου (που χρησιμοποιείται ως συντηρητικό σε αποξηραμένα φρούτα, ανθρακούχα ποτά, αλκοολούχα ποτά και άλλα)

  • Κατηγορία φυτών γνωστά ως Λούπινα


Διαβάστε ολόκληρη τη νομοθεσία εδώ.

Pin It