Διατροφή

Διατροφή ύπνος: Τροφές και ροφήματα σύμμαχοί του

Διατροφή ύπνος: Τροφές και ροφήματα σύμμαχοί του

Διατροφή ύπνος: Ο καλός ύπνος είναι ένας ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας για τη γενική καλή υγεία, καθώς μειώνει τον κίνδυνο διάφορων χρόνιων παθήσεων, διατηρεί υγιή τον εγκέφαλο και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι γενικές συστάσεις από τους ειδικούς υποδεικνύουν τις 7-9 ώρες αδιάλειπτου ύπνου κάθε βράδυ, πολλοί άνθρωποι, όμως, αντιμετωπίζουν δυσκολία είτε να κοιμηθούν, είτε να διατηρήσουν τον ύπνο τους καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Πώς μπορεί η διατροφή να βοηθήσει σε αυτό;

  • Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα αποτελούν εξαιρετική πηγή για πολλά θρεπτικά συστατικά, καθώς 28γρ. από αυτούς τους ξηρούς καρπούς περιέχουν το 18% των ημερήσιων αναγκών ενός ενηλίκου σε φώσφορο, το 23% σε ριβοφλαβίνη, το 25% σε μαγγάνιο για τους άνδρες και το 31% για τις γυναίκες. Η τακτική κατανάλωση αμυγδάλων σχετίζεται, επίσης, με χαμηλότερο κίνδυνο για κάποιες χρόνιες παθήσεις, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις, φαινόμενο που αποδίδεται στα υγιεινά μονοακόρεστα λιπαρά, τις φυτικές ίνες και τα αντιοξειδωτικά που διαθέτουν. Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα κύτταρα από την επιβλαβή φλεγμονή, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αυτές τις χρόνιες παθήσεις. Θεωρείται, επίσης, ότι τα αμύγδαλα βοηθούν και στην ενίσχυση της ποιότητας του ύπνου κι αυτό γιατί αποτελούν καλή πηγή μελατονίνης, της ορμόνης που ρυθμίζει το εσωτερικό ρολόι του ανθρώπου και σηματοδοτεί την προετοιμασία του σώματος για ύπνο. Επιπλέον, 28γρ. αμυγδάλων παρέχουν το 19% των ημερήσιων αναγκών μας σε μαγνήσιο, στοιχείο που βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου, ειδικά σε ανθρώπους που πάσχουν από αϋπνία. Ο ρόλος του μαγνησίου στην ενίσχυση του ύπνου θεωρείται πως σχετίζεται με την ικανότητά του να μειώνει τη φλεγμονή, ενώ μειώνει και τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες που είναι γνωστό πως διαταράσσει τον ύπνο.   Διαβάστε ακόμη: Αποτοξίνωση συκώτι: Διατροφικές ατασθαλίες τέλος

foods-and-sleep-s1-affects-of-food.jpg

  • Γαλοπούλα

Η γαλοπούλα είναι νόστιμη και γεμάτη θρεπτικά συστατικά, Περιέχει πολλή πρωτεΐνη, με την ψητή εκδοχή της να παρέχει σχεδόν 8γρ. πρωτεΐνης ανά 28γρ. φαγητού. Η πρωτεΐνη είναι σημαντική για τη διατήρηση της μυϊκής μάζας και τη ρύθμιση της όρεξης. Επιπλέον, η γαλοπούλα αποτελεί την κύρια πηγή κάποιων βιταμινών και μετάλλων, όπως η ριβοφλαβίνη και ο φώσφορος. Είναι, επίσης, εξαιρετική πηγή σεληνίου, με μια μερίδα 84γρ. να παρέχει το 56% της ημερήσιας διατροφικής αξίας. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι η γαλοπούλα περιέχει το αμινοξύ τρυπτοφάνη, που αυξάνει την παραγωγή μελατονίνης. Επίσης αποτελεί πηγή πρωτεΐνης και τα στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση μέτριων ποσοτήτων πρωτεΐνης πριν τον ύπνο σχετίζεται με καλύτερη ποιότητα ύπνου και λιγότερες αφυπνίσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας.

  • Χαμομήλι

Το χαμομήλι είναι ένα βότανο αρκετά δημοφιλές για την ποικιλία οφελών του στην υγεία και ιδιαίτερα πλούσιο σε φλαβονοειδή, μια κατηγορία αντιοξειδωτικών που μειώνουν τη φλεγμονή. Επίσης, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η κατανάλωση χαμομηλιού μπορεί να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, να μειώνει το άγχος και την κατάθλιψη και να βελτιώσει την κατάσταση του δέρματος. Επιπλέον, έχει κάποιες μοναδικές ιδιότητες που βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου. Πιο συγκεκριμένα, το χαμομήλι περιέχει απιγενίνη, ένα αντιοξειδωτικό που δεσμεύεται σε ορισμένους υποδοχείς του εγκεφάλου που ενισχύουν την υπνηλία και μειώνουν την αϋπνία.

  • Ακτινίδια

Τα ακτινίδια είναι ένα φρούτο με χαμηλές θερμίδες και πολλά θρεπτικά συστατικά. Ένα ακτινίδιο περιέχει μόλις 42 θερμίδες και το 71% της ημερήσιας αξίας σε βιταμίνη C, ενώ σε άνδρες και γυναίκες παρέχει το 23% και 31% αντίστοιχα των ημερήσιων αναγκών τους σε βιταμίνη Κ. Επίσης, περιέχει μια σεβαστή ποσότητα φυλλικού οξέος και καλίου, καθώς και διάφορων ιχνοστοιχείων. Η κατανάλωση ακτινιδίων μπορεί, ακόμη, να ωφελήσει την πεπτική υγεία και να μειώσει τη φλεγμονή και τη χοληστερόλη, επιδράσεις που οφείλονται στις υψηλές ποσότητες φυτικών ινών και καροτενοειδών αντιοξειδωτικών που περιέχει. Σύμφωνα με μελέτες για την ενδεχόμενη ικανότητά τους να βελτιώνουν τον ύπνο, τα ακτινίδια είναι ένα από τα καλύτερα τρόφιμα για πριν τον ύπνο. Σε μια μελέτη διάρκειας τεσσάρων εβδομάδων, 24 ενήλικες κατανάλωναν δύο ακτινίδια μία ώρα πριν πέσουν για ύπνο κάθε βράδυ. Στο τέλος της μελέτης, οι συμμετέχοντες κοιμούνταν 42% γρηγορότερα από ό,τι πριν, ενώ βελτιώθηκε κατά 5% και η ικανότητά τους να κοιμούνται συνεχόμενα, με τη συνολική διάρκεια ύπνου να αυξάνεται κατά 13%.

aktinidia.jpg

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πρέπει να αποχαιρετήσεις εντελώς το ρύζι για να χάσεις βάρος;

Ποια φαγητά μπορείτε να μαγειρέψετε μαζί με τα παιδιά σας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Λάδια: Ποιο είναι το χειρότερο λάδι για μαγείρεμα;

Μαγειρικό λάδι: Όταν επιλέγετε ένα μαγειρικό λάδι, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη το σημείο καπνού του. Για υψηλότερο μαγείρεμα, επιλέξτε λάδια με υψηλό σημείο καπνίσματος. Αποφύγετε τα έλαια χαμηλού σημείου καπνού και τα υδρογονωμένα φυτικά έλαια για να διατηρήσετε μια υγιεινή διατροφή.

Κοτόπουλο με baby πατάτες και ψητές ντομάτες

Συνταγή κοτόπουλο: Για κλασικούς τύπους που δεν πειραματίζονται πολύ με τη μαγειρική, μέχρι πιο έθνικ συνταγές για κοτόπουλο ταζίν ή με κάρι,  οι συνταγές  με κοτόπουλο είναι εύκολες και γευστικές.  Είτε προτιμάτε μπούτι, είτε στήθος, ακόμα κι αν θέλετε το κοτόπουλο ολόκληρο στο ταψί υπάρχουν αρκετές επιλογές. 

Πώς να φτιάξετε την τέλεια μαγιονέζα;

Παρασκευή μαγιονέζας: Η παρασκευή της τέλειας μαγιονέζας στο σπίτι είναι ευκολότερη από ό,τι νομίζετε και σας επιτρέπει να προσαρμόσετε τη γεύση ανάλογα με τις γευστικές σας προτιμήσεις.

Ακτινίδιο: Πολύπλευρα οφέλη για την υγεία

Ακτινίδιο: Η ενσωμάτωση του ακτινιδίου στη διατροφή σας είναι ένας εύκολος και νόστιμος τρόπος για να εμπλουτίσετε τη διατροφική σας πρόσληψη και να ενισχύσετε την υγεία σας σε πολλά μέτωπα.

Λαζάνια μπολονέζ: Μια υπέροχη συνταγή με πλούσια μπεσαμέλ

Λαζάνια μπολονέζ: Η σάλτσα προσθέτει ένα μεταξένιο, κρεμώδες στρώμα που έρχεται σε όμορφη αντίθεση με την μπολονέζ και τη σάλτσα ντομάτας, δημιουργώντας έναν αρμονικό συνδυασμό γεύσεων και υφών που είναι δύσκολο να αντισταθείς.