Διατροφή

Κουνουπίδι το υποτιμημένο και εντελώς παρεξηγημένο

Κουνουπίδι το υποτιμημένο και εντελώς παρεξηγημένο

Δεν μπορούμε να πούμε ότι το κουνουπίδι είναι ακριβώς το αγαπημένο μας χειμωνιάτικο λαχανικό κυρίως λόγω της έντονης μυρωδιάς του. Είναι όμως ομολογουμένως λίγο παρεξηγημένο και γι’ αυτό το λόγο εδώ αναλαμβάνουμε το χρέος της διόρθωσης αυτής της παρεξήγησης.

Το κουνουπίδι ανήκει στην ποικιλία των βρώσιμων λουλουδιών και στην οικογένεια των σταυρανθών. Κατάγεται κυρίως από χώρες της ανατολικής Μεσογείου και υπάρχουν αναφορές ακόμα και από την Αρχαία Ελλάδα και Κύπρο. Και αν και τα προηγούμενα χρόνια το τυχερό ξαδελφάκι του, το μπρόκολο ήταν αυτό που λάμβανε όλη την προσοχή, τα τελευταία χρόνια το κουνουπίδι λαμβάνει σταδιακά τη θέση που του αξίζει δεδομένων των πολλών θρεπτικών στοιχείων που περιλαμβάνει και των οφελών που μας προσφέρει

Υψηλή διατροφική αξία

Μια κανονική μερίδα κουνουπιδιού περιέχει το 77% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη C. Αποτελεί επίσης καλή πηγή βιταμίνης Κ, θειαμίνης, ριβοφλαβίνης, νιασίνης, μαγγανίου, φωσφόρου, φυτικών ινών, βιταμίνης Β6, παντοθενικού οξέος και καλίου. Έχει ελάχιστα λιπαρά και όσα περιλαμβάνει είναι ακόρεστα και ωμέγα-3. Τέλος, περιέχει ένα μικρό ποσοστό φυσικών σακχάρων.

Αντιοξειδωτική δράση

Οι βιταμίνες C και Κ, αλλά και το μαγγάνιο αποτελούν αντιοξειδωτικές ουσίες που μπορούν να αδρανοποιήσουν τις ελεύθερες ρίζες πριν προκαλέσουν ζημιά στα υγιή κύτταρα και προκαλέσουν καρδιακές παθήσεις και καρκίνο

Καρδιακή υγεία

Ορισμένες μελέτες έχουν συμπεράνει ότι η κατανάλωση υψηλότερων ποσοστών σταυρανθών λαχανικών συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Η σουλφοραφάνη που περιέχει το κουνουπίδι σχετίζεται με υγιή αιμοφόρα αγγεία και μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Μάλιστα, οι αντιφλεγμονώδεις ικανότητές της εκτείνονται και στην προστασία κατά της υπέρτασης και της αθηροσκλήρωσης.

Πεπτική υγεία

Όπως και τα υπόλοιπα σταυρανθή, έτσι και το κουνουπίδι περιέχει ένα υψηλό ποσοστό φυτικών ινών και ένα φλιτζάνι μαγειρεμένου κουνουπιδιού περιέχει το 10% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας σε φυτικές ίνες. Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες προλαμβάνει κατά της δυσκοιλιότητας, καθώς διατηρεί τη φυσική ενεργοποίηση και λειτουργικότητα του εντέρου.

Αποτοξίνωση του οργανισμού

Ένα από τα οφέλη του κουνουπιδιού είναι ότι βοηθά τον οργανισμό στη διαδικασία αποτοξίνωσής του. Οι γλυκοζινολικές ενώσεις μαζί με τα ένζυμα που βρίσκονται στα άνθη του κουνουπιδιού βοηθούν στην αδρανοποίηση τοξικών ουσιών στο σώμα μας.

Εύκολος τρόπος μαγειρέματος

Μπορεί να μη σας αρέσει πολύ η μυρωδιά του όσο μαγειρεύεται, αλλά αν το βράσετε στον ατμό, γίνεται ιδιαίτερα νόστιμο. Προσθέστε λίγο λεμόνι και ελάχιστο αλάτι και σερβίρετέ το με άλλα λαχανικά, όπως πατάτες και καρότα. Αν δεν το προτιμάτε ολόκληρο, κόψτε το σε κομματάκια και σοτάρετέ το μαζί με κρέας ή προσθέστε το στις σούπες σας. Το κουνουπίδι δεν έχει έντονη γεύση και είναι ελαφρά γλυκό, οπότε συνδυάζεται εύκολα.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πρέπει να αποχαιρετήσεις εντελώς το ρύζι για να χάσεις βάρος;

Ποια φαγητά μπορείτε να μαγειρέψετε μαζί με τα παιδιά σας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Λάδια: Ποιο είναι το χειρότερο λάδι για μαγείρεμα;

Μαγειρικό λάδι: Όταν επιλέγετε ένα μαγειρικό λάδι, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη το σημείο καπνού του. Για υψηλότερο μαγείρεμα, επιλέξτε λάδια με υψηλό σημείο καπνίσματος. Αποφύγετε τα έλαια χαμηλού σημείου καπνού και τα υδρογονωμένα φυτικά έλαια για να διατηρήσετε μια υγιεινή διατροφή.

Κοτόπουλο με baby πατάτες και ψητές ντομάτες

Συνταγή κοτόπουλο: Για κλασικούς τύπους που δεν πειραματίζονται πολύ με τη μαγειρική, μέχρι πιο έθνικ συνταγές για κοτόπουλο ταζίν ή με κάρι,  οι συνταγές  με κοτόπουλο είναι εύκολες και γευστικές.  Είτε προτιμάτε μπούτι, είτε στήθος, ακόμα κι αν θέλετε το κοτόπουλο ολόκληρο στο ταψί υπάρχουν αρκετές επιλογές. 

Πώς να φτιάξετε την τέλεια μαγιονέζα;

Παρασκευή μαγιονέζας: Η παρασκευή της τέλειας μαγιονέζας στο σπίτι είναι ευκολότερη από ό,τι νομίζετε και σας επιτρέπει να προσαρμόσετε τη γεύση ανάλογα με τις γευστικές σας προτιμήσεις.

Ακτινίδιο: Πολύπλευρα οφέλη για την υγεία

Ακτινίδιο: Η ενσωμάτωση του ακτινιδίου στη διατροφή σας είναι ένας εύκολος και νόστιμος τρόπος για να εμπλουτίσετε τη διατροφική σας πρόσληψη και να ενισχύσετε την υγεία σας σε πολλά μέτωπα.

Λαζάνια μπολονέζ: Μια υπέροχη συνταγή με πλούσια μπεσαμέλ

Λαζάνια μπολονέζ: Η σάλτσα προσθέτει ένα μεταξένιο, κρεμώδες στρώμα που έρχεται σε όμορφη αντίθεση με την μπολονέζ και τη σάλτσα ντομάτας, δημιουργώντας έναν αρμονικό συνδυασμό γεύσεων και υφών που είναι δύσκολο να αντισταθείς.