Greek English French German Italian
Pin It

Με το φαγητό να βρίσκεται παντού, τους πιεστικούς συγγενείς και το άγχος για να δημιουργηθεί η τέλεια ατμόσφαιρα, τα Χριστούγεννα μπορεί να είναι μια δύσκολη εποχή αλλά και πρόκληση για εκείνους που παλεύουν με διατροφικές διαταραχές.


Οι άνθρωποι που επιδίδονται στην κραιπάλη ή τη νευρική βουλιμία μπορεί να διαπιστώσουν ότι οι συναισθηματικές προκλήσεις της εποχής, σε συνδυασμό με τις επιπλέον δυνατότητες διατροφής, μπορεί να προκαλέσουν τις ανθυγιεινές συμπεριφορές τους. Οι ασθενείς που αντιμετωπίζουν διατροφικές διαταραχές όπως η νευρική ανορεξία, συχνά εργάζονται με τον ψυχοθεραπευτή τους για την καταπολέμηση των τάσεων της τελειομανίας, και τα Χριστούγεννα, μια εποχή που ο καθένας θέλει να είναι τέλεια, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα αν δεν αντιμετωπιστεί με προσοχή.


Η Δρ. Μάρθα Λεβίν, διευθύντρια των προγραμμάτων μερικής νοσηλείας εξωτερικών ασθενών για τη θεραπεία των διατροφικών διαταραχών στο Penn State Hershey, λέει ότι οι άνθρωποι με διατροφικές διαταραχές συχνά βρίσκονται σε δίλημμα. «Οι υπόλοιποι κάνουν όλα αυτά τα τρόφιμα και μετά λένε,« Φάτε και φάτε! »αλλά στη συνέχεια κάνουν σχόλια για το βάρος και την εμφάνιση των υπολοίπων. Αν ακούσετε πόσο μιλάμε για το φαγητό τα Χριστούγεννα, θα μπορέσετε να δείτε οτι είναι μια δύσκολη στιγμή».


Η ίδια, ενθαρρύνει τους ασθενείς της να αναζητήσουν ένα υποστηρικτικό μέλος της οικογένειας που να μπορεί να επέμβει κατά τη διάρκεια των Χριστουγεννιάτικων συγκεντρώσεων, όταν οι παρευρισκόμενοι κάνουν σχόλια για το βάρος, τα κιλά και η δίαιτα που σκέφτονται να κάνουν. Οι ασθενείς θα πρέπει να έχουν ένα σχέδιο για να χειριστούν τις ημέρες όπου το φαγητό ρέει άφθονο ή εμφανίζεται σε διαφορετικές ώρες της ημέρας. Όταν το γλέντι και συζήτηση γίνεται άγχος, συμβουλές της Λεβίν είναι οι αναπνοές και η αναζήτηση απόσπαση της προσοχής με δραστηριότητες εκτός των τροφίμων.


«Πηγαίνετε για έναν περίπατο, προτείνετε ένα παιχνίδι που μπορεί ο καθένας να παίξει, ή βρείτε κάτι άλλο να κάνετε», είπε. «Πάντα λέω στους ασθενείς μου ότι τα συναισθήματα είναι σαν τον καιρό, αν μπορείτε απλά να περάσετε μέσα από αυτά, περνούν και την επόμενη στιγμή μπορεί να είναι πολύ διαφορετικά».


Τα μέλη της οικογένειας μπορούν να βοηθήσουν τους αγαπημένους τους που αντιμετωπίζουν διατροφικές διαταραχές με τη διασφάλιση της ηρεμίας. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά τη χρήση τυπικών και άσκοπων χαιρετισμών όπως «Δείχνεις όμορφη» ή «δείχνεις να είσαι καλά», σημαίνει όμως την απώλεια σχολίων. Αντί να επικεντρωνόμαστε στη σωματική εμφάνιση, η Λεβίν προτείνει να κάνουμε σχόλια που να τονίζουν τα εσωτερικά χαρακτηριστικά όπως «Λάμπεις σήμερα» ή «δείχνεις ήρεμη».


Μιλήστε για θέματα όπως βιβλία, ταινίες και τα τρέχοντα γεγονότα που δεν αφορούν τρόφιμα ή την εμφάνιση και αυτό μπορεί να βοηθήσει. Οι οικογένειες που εντείνουν την υποστήριξη κατά την αρχική περίοδο της ασθένειας και στη συνέχεια απομακρύνονται κατά τη θεραπεία, μπορεί επίσης να προκαλέσουν υποτροπές. «Είναι σα να τους λέτε να παραμείνουν άρρωστοι για να παραμείνετε δίπλα τους», δήλωσε η Λεβίν.


Τέλος, θα πρέπει πάντα εστιάζει κανείς στην υγεία και όχι στο βάρος, το μέγεθος ή τη φυσική εμφάνιση. «Κοίταξε το σώμα σας ως ένα εργαλείο που θέλετε να κάνετε όσο το δυνατόν υγιέστερο, έτσι ώστε να είστε σε θέση να κάνετε περισσότερα πράγματα».

Pin It

Cook name