Διατροφή

Ποια τα οφέλη της σόγιας στον οργανισμό μας;

Ποια τα οφέλη της σόγιας στον οργανισμό μας;

Τα προϊόντα της σόγιας που βρίσκουμε στην αγορά και δεν έχουν ένδειξη γενετικής τροποποίησης, θεωρούνται ασφαλή. Ποιο είναι τα οφέλη της σόγιας στον οργανισμό μας;

Στις μέρες μας παρασκευάζονται από τη σόγια πάνω από 120 διαφορετικά προϊόντα, τα οποία μπορούν να καταναλωθούν από τον άνθρωπο, μεταξύ των οποίων τα υποκατάστατα κρέατος, το γάλα σόγιας, το γιαούρτι σόγιας , τόφου, το σογιέλαιο, η σάλτσα σόγιας κ.α.

Υπάρχουν πολλές δημοσιεύσεις οι οποίες προειδοποιούν για τις αρνητικές επιπτώσεις της μεταλλαγμένης σόγιας στην υγεία μας, ωστόσο μετά τον Απρίλιο του 2014 και τη νομοθεσία για τα μεταλλαγμένα τρόφιμα, τα προϊόντα σόγιας που βρίσκουμε στην αγορά και δεν έχουν ένδειξη γενετικής τροποποίησης, Θεωρούνται ασφαλή.

Ευεργετικές επιδράσεις της σόγιας:

Είναι τρόφιμο υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας. Αποτελεί επομένως ένα πολύ καλό υποκατάστατο των ζωικών προϊόντων για χορτοφάγους και για περιόδους νηστείας. Τα παραδοσιακά προϊόντα σόγιας (π.χ γάλα σόγιας) έχουν μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης, ωστόσο είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως οι πρωτεΐνες της σόγιας είναι χαμηλότερης βιολογικής αξίας από τις πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης.

Προστατεύει από καρδιαγγειακά προβλήματα. Πολλές μελέτες επιβεβαιώνουν την ευεργετική επίδραση της σόγια στο καρδιαγγειακό σύστημα. Πιο συγκεκριμένα, η σόγια μειώνει τα επίπεδα της χοληστερίνης και ιδιαίτερα της λεγόμενης <<κακής>> χοληστερίνης χάρη στις ισοφλαβόνες (ομάδα φυτικών ουσιών) που περιέχει, όπως επίσης μειώνει και την πίεση λόγω της υψηλής συγκέντρωσης της σε κάλιο. Τέλος είναι εξαιρετική πηγή ω-3 λιπαρών οξέων, τα οποία ασκούν καρδιοπροστατευτική δράση.

Προστατεύει από ορισμένες μορφές καρκίνου. Σύμφωνα με πολλές μελέτες η τακτική κατανάλωση σόγιας μπορεί να προστατεύσει από τον καρκίνο του παχέως εντέρου και του προστάτη. Αυτό οφείλεται στις ισοφλαβόνες, οι οποίες αποτρέπουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.
Προστατεύει από την οστεοπόρωση. Ένα φλιτζάνι τόφου περιέχει 204 mg ασβεστίου. Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι η σόγια έχει μειωμένη απέκκριση ασβεστίου (103 mg), σε αντίθεση με το κρέας (150 mg).

Αποτελεί από τις καλύτερες πηγές πρωτεΐνης σε ασθενείς με υπερουριχαιμία. Μελέτες υποδεικνύουν ότι η πρόσληψη σόγιας αυξάνει την απέκκριση και κάθαρση του ουρικού οξέως από τους νεφρούς.
Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Είναι καλή πηγή σιδήρου, μαγνησίου, σεληνίου και ψευδάργυρου.

Με την συνεργασία της Ευαγγελίας Τζιούρα – Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Μέλος της Ομάδας www.Logodiatrofis.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πράσινες πιπεριές: Σύμμαχος κατά της δυσκοιλιότητας

Σαλάτα ζυμαρικών Caprese - Δροσιστικό πιάτο γεμάτο γεύση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σπιτικό φαγητό για το αγαπημένο σας κατοικίδιο, τον σκύλο

Διατροφή κατοικίδια: Η σπιτική τροφή για σκύλους προσφέρει μια θρεπτική και προσαρμόσιμη επιλογή για τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων που θέλουν να παρέχουν στους σκύλους συντρόφους τους γεύματα υψηλής ποιότητας.

Πώς να φτιάξετε το τέλειο κυριακάτικο πρωινό για την οικογένειά σας;

Κυριακάτικο πρωινό: Η δημιουργία του τέλειου κυριακάτικου πρωινού για την οικογένειά σας είναι ένας ευχάριστος τρόπος για να ξεκινήσετε τη μέρα σας και να δημιουργήσετε μαζί αγαπημένες αναμνήσεις.

Πώς να φτιάξετε το τέλειο εορταστικό δείπνο για τον σύντροφό σας;

Εορταστικό δείπνο: Η δημιουργία του τέλειου δείπνου γενεθλίων για το αγαπημένο σας πρόσωπο περιλαμβάνει προσεκτικό σχεδιασμό, προσοχή στη λεπτομέρεια και προσθέστε μια νότα εξατομίκευσης για να κάνετε την περίσταση πραγματικά ξεχωριστή.