Επιστημονικά Νέα

Κορωνοϊός Εξάνθημα: Μια από τις περίεργες πτυχές που εμφανίζει η λοίμωξη covid – 19

Κορωνοϊός Εξάνθημα: Μια από τις περίεργες πτυχές που εμφανίζει η λοίμωξη  covid – 19

Σύμφωνα με τον δρ. Merry, αυτά τα εξανθήματα σχετίζονται με τα αγγειακά προβλήματα που προκαλεί ο κορωνοϊός. Εάν παρατηρήσετε κάτι περίεργο στα δάχτυλα των ποδιών σας, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας σχετικά με το εάν χρειάζεται να κάνετε τεστ για COVID-19.

Κορωνοϊός Εξάνθημα: Ο κορωνοϊός μπορεί να συνοδεύεται από μια σειρά συμπτωμάτων, από σοβαρά, όπως δύσπνοια, έως πιο ήπια που μοιάζουν με κοινό κρυολόγημα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ασθενείς δεν έχουν καν συμπτώματα.

Αλλά μια από τις πιο περίεργες πτυχές που εμφανίζει ο κορωνοϊός είναι οι επιπτώσεις του στο δέρμα.

Μέχρι πέρυσι, αν βλέπαμε ένα εξάνθημα αναζητούσαμε τις συνήθεις αιτίες γι’ αυτό, όπως η αλλεργική αντίδραση σε κάποια ερεθιστική ουσία, ή σε κάποιο φάρμακο κ.α. Ωστόσο, μέσα στο 2020 μάθαμε να ψάχνουμε λίγο παραπάνω τα όποια παράξενα δερματικά συμπτώματα, διότι μπορεί να συνδέονται με την COVID-19.

Οι ειδικοί προσπαθούν ακόμη να εντοπίσουν τα διαφορετικά χαρακτηριστικά των εξανθημάτων που σχετίζονται με τον κορωνοϊό. “Η πρόκληση με τα περισσότερα εξανθήματα που σχετίζονται με την COVID-19 είναι ότι είναι δύσκολο να διακρίνουμε εάν είναι κορωνοϊός ή κάποια άλλη αιτία”, λέει ο δερματολόγος δρ. Erum Ilyas.

Κορωνοϊός: Πώς μπορείτε να καταλάβετε εάν κάποιο εξάνθημά είναι σύμπτωμα COVID-19 ή όχι

Τι όψη έχει το εξάνθημα;

Οι περισσότερες ασθένειες που εκδηλώνονται στο δέρμα έχουν ξεχωριστά εξανθήματα, αλλά τα εξανθήματα που σχετίζονται με την COVID-19 μπορούν να εκδηλωθούν σε πολλές διαφορετικές εκδοχές. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD), τα εξανθήματα από COVID-19 μπορούν να εκδηλωθούν ως “μπαλώματα στο δέρμα, ή σημάδια με φαγούρα, ή μικρές φουσκάλες που μοιάζουν με ανεμοβλογιά, ή με στρογγυλά σημάδια στο δέρμα, ή ένα μεγάλο μπάλωμα με αρκετά μικρότερα μέσα του, ή ανυψωμένα εξογκώματα που ενώνονται μεταξύ τους«.

Εάν το εξάνθημά σας μοιάζει με οποιαδήποτε από αυτές τις περιγραφές, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

Πόσες μέρες έχετε το εξάνθημα;

Η AAD σημειώνει ότι πρέπει να διεξαχθεί περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί η διάρκεια των εξανθημάτων λόγω COVID-19, ωστόσο, «οι αναφορές δείχνουν ότι ένα εξάνθημα από κορωνοϊό διαρκεί συνήθως μεταξύ δύο και 12 ημερών, με τους περισσότερους ασθενείς να έχουν εξάνθημα για οκτώ ημέρες».

Τα δάχτυλα των ποδιών σας είναι αποχρωματισμένα;

Παρόλο που τα εξανθήματα λόγω COVID-19 μπορεί να εμφανιστούν σε διάφορα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της κοιλιάς και των χεριών, ένα από τα πιο συνηθισμένα δερματικά συμπτώματα που σχετίζονται με τον κορωνοϊό εμφανίζεται στα δάχτυλα των ποδιών. Τα δάχτυλα COVID-19 εμφανίζονται ως “μπλε/μοβ αποχρωματισμός των δακτύλων των ποδιών”, λέει ο γιατρός και ειδικός επί μολυσματικών ασθενειών, δρ. Ceppie Merry.

«Τα δάχτυλα των ποδιών μπορεί επίσης να σας πονούν και να είναι πρησμένα». Σύμφωνα με τον δρ. Merry, αυτά τα εξανθήματα σχετίζονται με τα αγγειακά προβλήματα που προκαλεί ο κορωνοϊός. Εάν παρατηρήσετε κάτι περίεργο στα δάχτυλα των ποδιών σας, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας σχετικά με το εάν χρειάζεται να κάνετε τεστ για COVID-19.

Έχετε άλλα συμπτώματα COVID-19;

Εάν αντιμετωπίζετε άλλα κοινά συμπτώματα COVID-19 μαζί με το εξάνθημά σας, όπως:

  • Βήχα
  • Πυρετό
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Κόπωση
  • Πονοκέφαλο
  • Ρινική καταρροή ή
  • Απώλεια γεύσης ή μυρωδιάς

τότε είναι πιθανό το εξάνθημά σας να σχετίζεται με τον κορωνοϊό και πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Όταν τα συμπτώματα της αλλεργίας μοιάζουν με τα συμπτώματα της covid 19

Συσχετισμός του συνδρόμου καβασάκι με τη νόσο covid – 19

Η ενεργοποίηση των ανοσοκυττάρων σε σοβαρό COVID-19 μοιάζει με λύκο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Έρευνα ενοχοποιεί τη φρουκτόζη για βλάβες στο ανοσοποιητικό σύστημα

Ανοσοποιητικό σύστημα: Νέα έρευνα με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Swansea σε συνεργασία με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ και του Francis Crick Institute στο Λονδίνο έδειξε ότι η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη σακχάρου μπορεί να αποτρέψει την ορθή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος των ανθρώπων με τρόπους που, μέχρι τώρα, σε μεγάλο βαθμό ήταν άγνωστοι.

Αποκωδικοποιήθηκε το... κρυφό μήνυμα στο αλεξίπτωτο του Perseverance

NASA Perseverance: Το «κρυφό μήνυμα» της NASA στο αλεξίπτωτο με το οποίο το ρομπότ Perseveranceκατέβηκε στην επιφάνεια του Άρη τράβηξε την προσοχή χρηστών του Διαδικτύου, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι το αποκρυπτογράφησαν.

Η πανδημία μειώνει το προσδόκιμο ζωής κατά έναν ολόκληρο χρόνο στις ΗΠΑ

Κορωνοϊός ΗΠΑ: Η πανδημία Covid-19, μειώνει το προσδόκιμο ζωής κατά έναν ολόκληρο χρόνο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με νέα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας., ενώ  εκτιμάται ότι την τελευταία φορά που παρατηρήθηκε μία τέτοια δραματική πτώση ήταν κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο ρόλος των μονοκλωνικών αντισωμάτων στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού

Οι νέες μεταλλάξεις του ιού γίνονται όλο και πιο συχνές ανά την υφήλιο, και δημιουργούν εύλογη ανησυχία, κυρίως η μετάλλαξη B.1.351 που πρωτοεμφανίστηκε στη Νότια Αφρική, για την πιθανή ανθεκτικότητα τους, τόσο στις τρέχουσες θεραπευτικές προσεγγίσεις, όσο και στα εμβόλια.

Διεθνής μελέτη διαπίστωσε αυξημένη θνησιμότητα COVID-19 σε ενήλικες με σύνδρομο Down

Κορωνοϊός: Μια νέα μελέτη από διεθνή ομάδα ερευνητών διαπίστωσε ότι οι ενήλικες με σύνδρομο Down είναι πιο πιθανό να πεθάνουν από COVID-19 σε σχέση με το γενικό πληθυσμό, υποστηρίζοντας την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό ατόμων με τη συγκεκριμένη γενετική διαταραχή.

Η μιτοχονδριακή δυσλειτουργία ευθύνεται για μια σειρά σοβαρών παθήσεων

Η μιτοχονδριακή δυσλειτουργία είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα μιας ομάδας σπάνιων γενετικών διαταραχών, αλλά μπορεί επίσης να παρατηρηθεί σε κοινές ασθένειες όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις, οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες και η φυσιολογική διαδικασία της γήρανσης.

Πώς νιώθουν οι άνθρωποι που δεν έχουν την αίσθηση της αφής

Αφή: Ένα από τα τεράστια προβλήματα στην ανάπτυξη αυτοκινούμενων ρομπότ είναι η επίγνωση της θέσης του σώματος. Εμείς ως άνθρωποι και ζώα το έχουμε λύσει πολύ καλά - αισθανόμαστε όταν αγγίζουμε κάτι και γνωρίζουμε πολύ καλά τα όρια του φυσικού μας εαυτού. Αλλά πώς - είναι απολύτως κρίσιμη η αίσθηση της αφής;