Το κάψιμο της στοματικής κοιλότητας απαιτεί χρόνο για να θεραπευτεί. Σύμφωνα όμως με την Eunjung Jo, οδοντίατρο στη Νέα Υόρκη, υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες που πρέπει να ακολουθήσετε για να μην επιδεινώσετε το έγκαυμα και να επισπεύσετε την ανάρρωση. Τα περισσότερα εγκαύματα αφορούν, σύμφωνα με την Jo, τον ουρανίσκο και συχνά προκαλούνται από πίτσα. Αυτά τα εγκαύματα είναι πρώτου βαθμού και καίνε την εξωτερική στιβάδα του δέρματος.

Το έγκαυμα στη γλώσσα επουλώνεται γρηγορότερα από ό,τι στον ουρανίκσο, επειδή η γλώσσα έχει περισσότερα αιμοφόρα αγγεία. Ο πόνος όμως μπορεί να είναι πολύ εντονότερος επειδή το δέρμα της είναι πιο ευαίσθητο από άλλα μέρη του σώματος και δεν έχει λίπος ανάμεσα στην επιδερμίδα και τα οστά. Συνήθως διαρκεί 2-3 μέρες.

Ήπια διατροφή

Ακολουθήστε ήπια διατροφή που δεν θα επιδεινώσει το κάψιμο, λέει η Δρ Jo. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγετε τροφές όπως οι ξηροί καρποί, τα πατατάκια και όσες έχουν ανώμαλη υφή. Αντ’ αυτών η Δρ Jo συνιστά τροφές όπως το γιαούρτι και το σούσι. «Είναι μαλακά, δεν ερεθίζουν τον ουρανίσκο ή τη γλώσσα», εξηγεί.

Αποφεύγετε τα καυτά, τα παγωμένα και τα πικάντικα

Αν θέλετε η επούλωση να επιτευχθεί το ταχύτερο δυνατό, αποφεύγετε τα μπαχαρικά, τα καυτερά φαγητά, τις σούπες και τα παγωμένα ροφήματα. «Οτιδήποτε κρύο, ζεστό ή πικάντικο θα επιδεινώσει το κάψιμο, γι’ αυτό βεβαιωθείτε ότι όλα είναι σε θερμοκρασία δωματίου».

Όχι όξινα ροφήματα

Αποφύγετε να πιείτε καφέ, κρασί και αναψυκτικά για τουλάχιστον δύο ημέρες, καθώς και τα τρία είναι πολύ όξινα, που σημαίνει ότι θα ερεθίσουν το δέρμα και θα καθυστερήσουν τη διαδικασία επούλωσης. Το γάλα δεν μειώνει τα οξέα του καφέ, οπότε είναι προτιμότερο να αποφεύγετε και τον καφέ με γάλα.

Διατηρήστε το στόμα σας καθαρό

Τα βακτήρια σε ένα ανοιχτό τραύμα μπορούν να οδηγήσουν σε μόλυνση και να εμποδίσουν την επούλωση. Μετά από ένα κάψιμο, βουρτσίζετε τα δόντια σας, χρησιμοποιήστε στοματικό διάλυμα και πίνετε άφθονο νερό για να απομακρύνετε τυχόν υπολείμματα τροφών και βακτήρια από το στόμα σας.

 

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

twenty − 7 =