Από μικρή ηλικία όλοι θυμόμαστε την μητέρα μας, να μας στύβει χυμό πορτοκάλι, κάθε πρωί πριν ξεκινήσουμε για το σχολείο. “Η βιταμίνη C θα σε προστατεύσει από το κρύο και το κρυολόγημα” μας έλεγε τότε. Μήπως όμως οι συμβουλές της μητέρας μας είναι πλέον, λίγο, ξεπερασμένες;

Παλιά συμβουλή: Πάρτε βιταμίνη C, η οποία θα σας προστατεύσει από το κρυολόγημα .

Νέα συμβουλή: Πάρτε και βιταμίνη D

Μια μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο και χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης διαπίστωσε ότι οι υψηλές δόσεις βιταμίνης D (100.000 διεθνείς μονάδες ανά μήνα για ένα χρόνο), μείωσαν τη συχνότητα εμφάνισης οξείας αναπνευστικής λοίμωξης σε γηραιότερους ανθρώπους ηλικίας άνω των 60.

Άλλες έρευνες, επίσης, δείχνουν ότι το συμπλήρωμα της βιταμίνης D μπορεί να μειώσει την σοβαρότητα του κρυολογήματος ή της γρίπης, μειώνοντας το ιικό φορτίο και παράλληλα, αυξάνοντας την ανοσοποιητική λειτουργία του οργανισμού μας.

Η Niamh Carroll, γιατρός πρωτοβάθμιας φροντίδας στο Tufts Medical Center, λέει ότι δεν είναι καθόλη κακή ιδέα να προσθέσετε βιταμίνη D στην καθημερινή διατροφή σας, τουλάχιστον κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Η συνιστώμενη δόση είναι 600 IUs καθημερινά, ή 800 για τα άτομα ηλικίας άνω των 70. Η Carroll προσλαμβάνει 1.000 IUs καθημερινά. «Είναι δύσκολο να προσλάβει ο οργανισμός ενός ατόμου τόση μεγάλη ποσότητα βιταμίνης, D μέσω της διατροφής», λέει, «ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι στα βορειοανατολικά είναι ελλιπείς στην πρόσληψη βιταμίνης D κατά τους χειμερινούς μήνες.»

Συμπέρασμα: Βοηθήστε τον οργανισμό σας να προσλάβει μία “γερή” ποσότητα βιταμίνης D καθημερινά, τουλάχιστον, μέχρι να ξαναβγεί ο ήλιος.

Λίγα λόγια για τη βιταμίνη D

Η βιταμίνη D έχει λάβει το προσωνύμιο «η βιταμίνη του ήλιου», επειδή παράγεται φυσικά από τον οργανισμό μας όταν η ηλιακή ακτινοβολία έρχεται σε επαφή με το δέρμα μας.

Η βιταμίνη D είναι λιποδιαλυτή και επηρεάζει τη λειτουργία σχεδόν 2.000 διαφορετικών γονιδίων.

Η πιο σημαντική ίσως ιδιότητα της βιταμίνης D είναι η ρύθμιση της απορρόφησης του ασβεστίου και το φωσφόρου.
Επίσης, η βιταμίνη D διευκολύνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.
Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης D είναι απαραίτητη για τη σωστή ανάπτυξη των οστών και των δοντιών αλλά και για την αυξημένη αντίσταση σε ορισμένες ασθένειες.

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

12 − eleven =