Επιθανάτιες Εμπειρίες Θυμάτων Πνιγμού από Καθ.Holden &Δρ. Αβραμίδη
Επιθανάτιες Εμπειρίες Θυμάτων Πνιγμού από Καθ.Holden &Δρ. Αβραμίδη

«Κοιτούσα κάτω από ψηλά το ναυαγοσώστη να κάνει τεχνητή αναπνοή σε ένα άψυχο σώμα. Ήταν το δικό μου». «Είδα τη ζωή μου σε ταινία». «Ένιωσα γαλήνη, ηρεμία και παντελή έλλειψη φόβου». «Συνάντησα ένα λαμπερό φως που με ρώτησε τι έχω κάνει στη ζωή μου για την αγάπη και τη μάθηση». Αυτές είναι μερικές από τις μαρτυρίες όσων επιβίωσαν από ένα περιστατικό πνιγμού και περιγράφουν την επιθανάτια εμπειρία τους.

 Συγγραφείς είναι η Καθηγήτρια Jan Holden, EdD επιμελήτρια του Journal of Near-Death Studies, και τέως Πρόεδρος του International Association of Near-Death Studies και ο παγκοσμίως βραβευμένος Στάθης Αβραμίδης, PhD που εργάζεται ως Σύμβουλος Ατυχημάτων στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας -Υπ. Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ και ως διευθυντής Αθλητικής Ναυαγοσωστικής στην ΕΟΥΔΑ.

Οι Επιθανάτιες Εμπειρίες (ΕΘΕ), είναι αναμνήσεις μοναδικών ψυχολογικών γεγονότων με μεταφυσικά και μυστικιστικά χαρακτηριστικά. Λόγω της βελτίωσης των τεχνικών καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης και απινιδισμού, ένας τεράστιος αριθμός ατόμων επιβιώνει από θανατηφόρες καταστάσεις. Υπολογίζεται ότι το 20% όσων επιβιώνουν (σχεδόν 1.000.000 άτομα/χρόνο μόνο από πνιγμό και εκατομμύρια από άλλες αιτίες), έχει βιώσει μια συνήθως ευχάριστη ΕΘΕ. ΕΘΕ έχουν καταγραφεί από τον Πλάτωνα και συμβεί σε αστέρες του Χόλυγουντ όπως η Sharon Stone και η Elizabeth Tailor.

Το βιβλίο oι "Επιθανάτιες Εμπειρίες Θυμάτων Πνιγμού" εκδόθηκαν από το University of North Texas (ΗΠΑ).
Το βιβλίο oι «Επιθανάτιες Εμπειρίες Θυμάτων Πνιγμού» εκδόθηκαν από το University of North Texas (ΗΠΑ).

Το φαινόμενο συναντάει ενδιαφέρον και σκεπτικισμό. Όσοι το βίωσαν είναι πεπεισμένοι ότι η συνείδηση επιβιώνει και πέρα του βιολογικού θανάτου. Μαρτυρίες του τύπου «εκεί που πήγα τη στιγμή που βυθίστηκε το καγιάκ μου, πληροφορήθηκα ότι ο γιος μου θα σκοτωθεί μόλις γίνει 18 ετών, κάτι που συνέβη αρκετά χρόνια αργότερα» αξίζουν την προσοχή μας. Ο Δρ. Αβραμίδης αναφέρει ότι «όσοι αποδίδουν την εμπειρία σε παιχνίδια του εγκεφάλου, άμυνα απέναντι σε μια απειλητική κατάσταση για τη ζωή πριν τον επικείμενο θάνατο, όνειρο, και επήρεια ναρκωτικών ουσιών δεν έχουν διαβάσει αρκετά για το φαινόμενο. Κανείς δεν μπορεί να ερμηνεύσει τις περιπτώσεις όπου αναίσθητα άτομα στην εντατική είχαν πλήρη επίγνωση του τι γινόταν και λεγόταν την ίδια στιγμή 4 δωμάτια πιο πέρα». Η Καθ. Holden προσθέτει ότι «το πιο ουσιώδες μήνυμα που μας φέρνουν οι άνθρωποι αυτοί είναι ότι τα σημαντικότερα πράγματα στη ζωή είναι οι πράξεις μας ως προς την αγάπη και τη γνώση».

Το βιβλίο καταγράφει 22 αληθινές ιστορίες, συνοψίζει τα ευρήματα των τελευταίων δεκαετιών και εξηγεί τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπίζουν ένα θύμα πνιγμού με ΕΘΕ οι και οι ναυαγοσώστες, γιατροί, νοσηλευτές που λόγω επαγγέλματος είναι πιθανόν να αντιμετωπίσουν θύματα από πνιγμό ή ανακοπή καρδιάς. Όταν ο 1 στους 5 που επιβιώνει έχει ΕΘΕ, είναι αντιεπαγγελματικό να κλείνουμε τα μάτια απέναντι στο φαινόμενο.

Επιθανάτιες Εμπειρίες Θυμάτων Πνιγμού"
Επιθανάτιες Εμπειρίες Θυμάτων Πνιγμού»

Επαινέθηκε από τον Πατριάρχη/Πάπα Αλεξανδρείας Θεόδωρο ΙΙ, που έγραψε ότι «αυτό το θαυμάσιο βιβλίο, μας μιλάει για όσους έφτασαν στο κατώφλι του θανάτου και επέστρεψαν στη χώρα των ζώντων». Ο Bob Burnside, «πατέρας» του United States Lifesaving Association, ιδρυτής του εικονικού ναυαγοσωστικού σωσιβίου του Baywatch, και παγκόσμιος νικητής του βραβείου Ασφάλειας στο Νερό του International Swimming Hall of Fame, είπε ότι «το βιβλίο αξίζει να διαβαστεί από όλους τους ναυαγοσώστες του κόσμου».

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 × five =