Top News

Αυτός είναι ο πιο “ύπουλος” καρκίνος του στήθους – Τι να προσέχετε

Αυτός είναι ο πιο “ύπουλος” καρκίνος του στήθους – Τι να προσέχετε

Ο φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού είναι όταν τα καρκινικά κύτταρα εμποδίζουν την λειτουργία των λεμφικών αγγείων στο δέρμα του μαστού. Αυτή η σπάνια και επιθετική μορφή του καρκίνου του μαστού είναι γνωστή ως φλεγμονώδης, επειδή ο μαστός φαίνεται συνήθως πρησμένος, κόκκινος, ή με φλεγμονή. O φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού διαγιγνώσκεται κατά κανόνα σε μικρότερες ηλικίες σε σχέση με άλλες μορφές καρκίνου του μαστού. Αντιπροσωπεύει 20% επί του συνόλου των καρκίνων του μαστού που διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ.

Σημάδια και συμπτώματα

Στις περισσότερες περιπτώσεις φλεγμονώδους καρκίνου του μαστού, δεν είναι δυνατό να αισθανθεί κανείς δια της αφής και της ψηλάφησης κάποιον συμπαγή όγκο κατά τη διάρκεια της φυσικής εξέτασης.

Επειδή τα καρκινικά κύτταρα επηρεάζουν τα λεμφικά αγγεία στο δέρμα του μαστού, λεμφικό υγρό, μέσα στο οποίο τα λευκά αιμοσφαίρια μεταφέρονται, δεν είναι σε θέση να ρέει κανονικά διαμέσου του ιστού του μαστού.

Αυτό προκαλεί συμπτώματα που είναι ορατά πάνω στο δέρμα, όπως:

Οίδημα και ερυθρότητα στο 1/3 ή και παρισσότερο της επιφάνειας του μαστού

Ο μαστός δείχνει σαν να είναι μελανιασμένος

Η επιδερμίδα στον μαστό μοιάζει με την εμφάνιση της φλούδας του πορτοκαλιού

Φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού:

Όταν τα καρκινικά κύτταρα εμποδίζουν την λειτουργία των λεμφικών αγγείων, τα λευκά αιμοσφαίρια αδυνατούν να διέλθουν κανονικά μέσα από τον ιστό του μαστού.

Ο μαστός, που έχει πρόβλημα, μπορεί επίσης να:

Μεγαλώνει ταχέως σε μέγεθος

Σας προκαλεί ένας αίσθημα “καψίματος”

Τον αισθάνεστε πολύ ευαίσθητο

Τον αισθάνεστε πιο βαρύ

Έχει την θηλή με κλίση προς τα μέσα (ανεστραμμένη θηλή)

Επίσης, οι λεμφαδένες κάτω από τον βραχίονα, ή κοντά στην κλείδα μπορεί επίσης να πρηστούν.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι αυτά τα συμπτώματα μπορεί επίσης να είναι σημάδια άλλων λοιμώξεων, τραυματισμών ή ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων και άλλων τύπων καρκίνου του μαστού.

Διάγνωση

Η διάγνωση της φλεγμονώδους καρκίνου του μαστού μπορεί μερικές φορές να πάρει πολύ χρόνο, επειδή τα συμπτώματα μπορεί να συγχέονται με άλλες καταστάσεις.

Συχνά δεν υπάρχει κανένα αναγνωρίσιμο δια της ψηλάφησης ογκίδιο που μπορεί να γίνει αισθητό σε μια φυσική εξέταση, ή να φανεί σε μια μαστογραφία. Το γεγονός αυτό καθιστά τον καρκίνο του μαστού φλεγμονώδη δύσκολο να εντοπιστεί εγκαίρως.

Για να βοηθήσει τις γυναίκες που μπορεί να έχουν φλεγμονώδη καρκίνο του μαστού να τον εντοπίζουν πιο γρήγορα, μια διεθνής ομάδα εμπειρογνωμόνων συμφώνησε στα ακόλουθα ελάχιστα κριτήρια για διάγνωση:

Ερυθρότητα

Διόγκωση του μαστού

Δέρμα που κάνει ραβδώσεις ή έχει την όψη φλούδας πορτοκαλιού

Τα συμπτώματα πρέπει να έχουν εμφανιστεί μέσα σε 6 μήνες και να καλύπτουν τουλάχιστον το 1/3 της επιφάνειας του μαστού. Ο γιατρός θα κάνει φυσικά και βιοψία, η οποία θα δείξει αν υπάρχουν καρκινικά κύτταρα στον ιστό. Στην συνέχεια θα κάνει μαστογραφία, ή υπερηχογράφημα μαστού, για να δει πόσο έχει εξελιχθεί ενδεχομένως ο καρκίνος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Συγκλονίζει η ανάρτηση νεαρής κοπέλας από το Αφγανιστάν

"Έφυγα για να μην γίνει αιματοχυσία στην Καμπούλ" λέει ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασράφ Γάνι

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ανακαλύφθηκε το “αντίδοτο” στο χρόνιο πόνο

Μια τροποποιημένη μορφή τοξίνης αλλαντίασης παρέχει μακροχρόνια ανακούφιση πόνου στα ποντίκια χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες και, με το χρόνο, θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα οπιοειδή φάρμακα ως ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης του χρόνιου πόνου, σύμφωνα με έρευνα της UCL, του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ και του νοσοκομείου για τα αρρώστια παιδιά, το Τορόντο. Για τη μελέτη, […]

Ένα βήμα πιο κοντά στη χαρτογράφηση του ανθρώπινου εγκεφάλου

Η λειτουργία του εγκεφάλου βασίζεται στις συνδέσεις μεταξύ των νευρικών κυττάρων. Για να χαρτογραφήσουν αυτές τις συνδέσεις και να δημιουργήσουν το connectome, το “διάγραμμα καλωδίωσης” ενός εγκεφάλου, οι νευροβιολόγοι συλλαμβάνουν εικόνες του εγκεφάλου με τη βοήθεια τρισδιάστατης ηλεκτρονικής μικροσκοπίας. Μέχρι τώρα, όμως, η χαρτογράφηση μεγαλύτερων περιοχών παρεμποδίστηκε από το γεγονός ότι, ακόμη και με σημαντική […]

Αλγόριθμος “δείχνει” πότε ο ασθενής χρειάζεται αντικαταθλιπτικά

Ερευνητές του McLean Hospital έχουν ολοκληρώσει μια μελέτη που προσπάθησε να καθορίσει ποια άτομα με κατάθλιψη είναι τα καλύτερα προσαρμοσμένα για αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύτηκαν στην Psychological Medicine οδήγησαν στην ανάπτυξη ενός στατιστικού αλγορίθμου που εντοπίζει τους ασθενείς που μπορεί να ανταποκριθούν καλύτερα στα αντικαταθλιπτικά φάρμακα πριν αρχίσουν τη θεραπεία. Ο Christian […]

Oι αλλεργικές αντιδράσεις “ασπίδα” για τον καρκίνο του δέρματος

Τα συστατικά του ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην προστασία του δέρματος από τον καρκίνο, υποδηλώνουν νέα ευρήματα. Η έρευνα, με επικεφαλής το Imperial College του Λονδίνου, αναδεικνύει προηγουμένως άγνωστη δερματική άμυνα – και θα μπορούσε να ανοίξει δρόμους για την ανάπτυξη νέων θεραπειών για τον καρκίνο του δέρματος. Η […]