Greek English French German Italian

ndd optim

      LIFE2DAY
Pin It

Της Νικολέτας Ντάμπου 


Για την καταπάτηση του Εθνικού Δικαίου από τους θεσμούς και την αγνόηση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, σχετικά με την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στα φαρμακεία, μίλησε ο Ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, κ. Νίκος Χουντής, έξω από τα δόντια στο www.LIFE2DAY.GR ενώ ανέδειξε την πλήρη αποδόμηση του κοινωνικού κράτους και της παράκαμψης θεμελιωδών αρχών και δικαιωμάτων, που εξυπηρετούν τα ισχυρά κράτη-μέλη και τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.


Για ποιο λόγο θεωρείται ότι δεν ελήφθησε υπόψιν από τους θεσμούς, η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που τάσσετε κατά της ίδρυσης των φαρμακείων από μη φαρμακοποιούς; 


Η πρακτική και εμπειρία και των 3 μνημονίων που εφαρμόστηκαν και εφαρμόζονται στην Ελλάδα, παραβίαζαν στην ουσία, τόσο τους κοινοτικούς κανονισμούς, όσο και το εθνικό δίκαιο.


Στη λογική αυτή, η αγνόηση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν μπορεί να προκαλεί έκπληξη. Στο όνομα της επιβολής και εφαρμογής νεοφιλελεύθερων πολιτικών και εξυπηρέτησης ολιγοπωλιακών, εγχώριων και ξένων, συμφερόντων, δεν υπάρχει καμία αναστολή στην παραβίαση της νομιμότητας.


Πιστεύετε ότι οι θεσμοί επιμένουν στην αλλαγή του ιδιοκτησιακού στην Ελλάδα, διότι εάν εφαρμοστεί εδώ, θα είναι υποχρεωμένες και οι άλλες χώρες της Ευρώπης να το ακολουθήσουν;


Έχουμε επανειλημμένως πει, και δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε καθημερινά, ότι η Ελλάδα αποτέλεσε και αποτελεί το πειραματόζωο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η απελευθέρωση των αγορών εις βάρος ακόμη και της δημόσιας υγείας, στο όνομα του κέρδους, δε θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση στη διαπίστωση αυτή.


Για ποιο λόγο πιστεύεται ότι παρουσιάζεται αυτή η διαφορά ανάμεσα σε ευρωπαϊκές χώρες; Το ευρωπαϊκό δίκαιο δεν θα έπρεπε να αφορά και να εφαρμόζεται χωρίς καμία εξαίρεση σε όλες τις χώρες της Ευρώπης;


Μέχρι και σήμερα, η λειτουργία των φαρμακείων αποτελούσε εθνική υπόθεση των κρατών μελών, με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας και τα οικονομικά της κάθε χώρας. Στη λογική αυτή κινήθηκε και η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Δυστυχώς, οι δανειστές, ακολουθώντας τη λογική εξυπηρέτησης των μεγάλων συμφερόντων, ανατρέπουν τόσο τα εθνικά δίκαια, όσο και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.


Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, πιστεύετε ότι έδωσε αμαχητί στους θεσμούς την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων;


Παραμένει αναπάντητο το οποίο και εγώ ο ίδιος έθεσα προς την Κομισιόν, με την πρόσφατη ερώτησή μου, αν η ελληνική κυβέρνηση έθεσε υπόψη των δανειστών την απόφαση αυτή. Είναι όμως η κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας προσωπικά, που οφείλουν να απαντήσουν άμεσα στο ερώτημα αυτό.


Πως βλέπεται την στάση του Υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού απέναντι στο ζήτημα;


Ο Υπουργός κινείται στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής, στις δεσμεύσεις του 3ου μνημονίου και η αναζήτηση ισοδύναμων και σ’ αυτό το θέμα, υπό την αίρεση πάντα της έγκρισης των δανειστών, δείχνει και τα όρια της ασκούμενης πολιτικής και στον τομέα της υγείας.


Πως πιστεύεται ότι κατάφεραν να παρακάμψουν αυτή τη δικαστική απόφαση;


Το 3ο μνημόνιο αποτελεί, όπως και όλα τα προηγούμενα, «ιδιοκτησία» της εκάστοτε κυβέρνησης, άρα και της χώρας. Στο πλαίσιο του δικαιώματος άσκησης εθνικής πολιτικής στο ζήτημα του τρόπου λειτουργίας των φαρμακείων, εμφανίζεται ως βούληση-πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης και όχι ως αναγκαστική επιβολή από τους «θεσμούς». Με αυτόν τον τρόπο «νομιμοποιείται» η παράκαμψη και η αγνόηση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.


Ποιοι στην Ευρώπη βρίσκονται υπέρ άνω του νόμου και έχουν την δύναμη να επιβάλλουν σε κράτη μέλη, μέτρα τα οποία αντίκειται σε δικαστικές αποφάσεις, αλλά και στο δικαίωμα ενός κράτους να προστατεύσει τους πολίτες του;


Δυστυχώς η Ευρωπαϊκή Ένωση, ολοένα και περισσότερο, κινείται έξω και πέρα από τις αρχές της ίδρυσής της, υιοθετώντας τις αξίες του νεοφιλελευθερισμού, της πλήρους αποδόμησης του κοινωνικού κράτους και της παράκαμψης θεμελιωδών αρχών και δικαιωμάτων, εξυπηρετώντας τα ισχυρά κράτη-μέλη και τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.


Σήμερα ο Ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, κ. Χουντής θα συνάντηση με αντιπροσωπεία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, με επικεφαλής τον κ. Κωνσταντίνο Λουράντο, στις 14.30 το μεσημέρι. Αντικείμενο της συνάντησης θα είναι η αμοιβαία ενημέρωση και ο συντονισμός των ενεργειών σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να αποτραπούν οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις για την ίδρυση φαρμακείων από μη φαρμακοποιούς, αλλά και άλλα θέματα, σχετικά με την πολιτική του φαρμάκου στην Ελλάδα. Η συνάντηση θα γίνει στο γραφείο του Ν. Χουντή, στο Πεδίον του Άρεως.

Pin It

Cook name