Συνεντεύξεις

Ο Τσαγκάρης στο healthweb: Διαφορετική προσέγγιση ασθενών με οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια

Ο Τσαγκάρης στο healthweb: Διαφορετική προσέγγιση ασθενών με οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια

Ο Τσαγκάρης στο healthweb:Οι νέες τεχνολογίες βοηθούν στην αντιμετώπιση της οξείας βαριάς αναπνευστικής ανεπάρκειας.

Ύφεση παρατηρείται στον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται με κορωνοϊό στο νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ στο οποίο κάποιοι ασθενείς που εισήχθησαν με οξεία βαριά αναπνευστική ανεπάρκεια και κινδύνευσε η ζωή τους κατάφεραν να επιζήσουν με την βοήθεια μίας νέας τεχνολογίας η οποία υπάρχει  σε πολύ λίγα νοσοκομεία στην χώρα μας  , όπως λέει ο κ. Ηρακλής Τσαγκάρης-Καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ και Διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας  του Νοσοκομείου Αττικόν  στην συνέντευξη  που παραχώρησε στο www.healthweb.gr  και την Νικολέτα Ντάμπου. Πρόκειται για μια αντλία – οξυγονωτής που αποτελείται από ένα ολόκληρο κύκλωμα. Το προφίλ των νοσηλευόμενων ασθενών στις ΜΕΘ στο νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ είναι κυρίως άνω των  60 ετών ,μη εμβολιασμένοι και με συννοσηρότητες και υπάρχει και ένας μικρός αριθμός νέων από 30 έως και  40 ετών .

Κύριε Τσαγκάρη στο  νοσοκομείο Αττικόν έχετε βοηθήσει και βοηθάτε ασθενείς που εισέρχονται με βαριά αναπνευστική ανεπάρκεια, με την χρήση κάποιας νέας τεχνολογίας η οποία υπάρχει  σε πολύ λίγα νοσοκομεία στην χώρα μας  . Μπορείτε να μας πείτε τι ακριβώς είναι η τεχνολογία αυτή καθώς  το ακούμε και από ασθενείς που σώθηκαν.

Μια ομάδα  ασθενών που εισήχθησαν στο νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ με οξεία βαριά αναπνευστική ανεπάρκεια λόγω νόσησης από κορωνοϊό και κινδύνευσε η ζωή τους κατάφεραν να επιζήσουν με την βοήθεια μίας αντλίας- οξυγονωτή που αποτελείται από ένα ολόκληρο κύκλωμα το οποίο εφαρμόζεται στον ασθενή και επιτρέπει την οξυγόνωση του αίματός  όταν ο πνεύμονάς του δεν μπορεί να συμβάλλει καθόλου σε αυτή την οξυγόνωση.  

Γνωρίζουμε , ότι στο νοσοκομείο Αττικόν έχετε βοηθήσει και βοηθάτε ασθενείς που εισέρχονται με βαριά αναπνευστική ανεπάρκεια, με την χρήση κάποιας νέας τεχνολογίας η οποία υπάρχει  σε πολύ λίγα νοσοκομεία στην χώρα μας  . Μπορείτε να μας πείτε τι ακριβώς είναι η τεχνολογία αυτή καθώς  το ακούμε από ασθενείς που σώθηκαν ;

Η βαριά αναπνευστική ανεπάρκεια είτε στο πλαίσιο της νόσου Covid-19, είτε από άλλες αιτίες, είναι μία κατάσταση που έχει ένα πολύ συγκεκριμένο αλγόριθμο αντιμετώπισης. Αφού εξαντληθούν τα συμβατικά μέτρα αντιμετώπισης της οξείας βαριάς αναπνευστικής ανεπάρκειας στα οποία συμπεριλαμβάνεται ο μηχανικός αερισμός, η πρηνής θέση κλπ, τότε υπάρχουν εναλλακτικές μέθοδοι, οι οποίες περιλαμβάνουν την εξωσωματική οξυγόνωση.

 Τι είναι η εξωσωματική οξυγόνωση; Η εξωσωματική οξυγόνωση είναι μία μέθοδος διαχείρισης της οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας, η αρχή της οποίας είναι η αποστολή του αίματος του ασθενούς σε ένα μηχάνημα με το οποίο συνδέεται, η οξυγόνωσή του έξω από το σώμα και η επιστροφή του οξυγονωμένου αίματος στο σώμα. Αυτό είναι με πολύ απλούς όρους η αρχή της μεθόδου. Είναι μία μέθοδος η οποία είναι αρκετά ακριβή, αρκετά απαιτητική από πλευράς πόρων, προϋποθέτει σημαντική εξειδίκευση από πλευράς προσωπικού και καινούριες μελέτες, της τελευταίας τριετίας δείχνουν ότι μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση της επιβίωσης σε ασθενείς με πολύ βαριά, οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια, στους οποίους βεβαίως έχουν εξαντληθεί όλες οι υπόλοιπες συμβατικές μέθοδοι.

 Η μέθοδος της εξωσωματικής οξυγόνωσης που μας περιγράψατε  γίνεται με τη βοήθεια ενός συγκεκριμένου μηχανήματος; Υπάρχουν κάποιες συσκευές, κάποιοι εξωσωματικοί οξυγονωτές με τους οποίους μπορεί να εφαρμοστεί η μέθοδος σε πολύ ειδικά κέντρα. Στην Ελλάδα ουσιαστικά, τώρα αρχίζει η εφαρμογή της μεθόδου, η εφαρμογή της οποίας στο εξωτερικό χρονολογείται τουλάχιστον από δεκαπενταετίας.  

Άρα γίνεται με ένα συγκεκριμένο μηχάνημα  ;

Ναι, αφορά ένα συγκεκριμένο μηχάνημα στο οποίο πηγαίνει το αίμα του ασθενούς και από το οποίο γυρίζει. Είναι μία αντλία, ένας οξυγονωτής, είναι ένα ολόκληρο κύκλωμα το οποίο εφαρμόζεται στον ασθενή και το οποίο επιτρέπει την οξυγόνωση του αίματός του, όταν ο πνεύμονάς του δεν μπορεί να συμβάλλει επαρκώς σε αυτή την οξυγόνωση.

Είναι κάποια νέα τεχνολογία ή υπήρχε και δεν χρησιμοποιείτο ;

Είναι μία εξελισσόμενη νέα τεχνολογία, είναι μία τεχνολογία που υπάρχει εδώ και το λιγότερο 20 χρόνια, φυσικά η εξέλιξή της είναι ραγδαία και ουσιαστικά γι’ αυτό υπάρχει και αυτή η ευρεία εφαρμογή της στο εξωτερικό. Περιμένουμε δε στο άμεσο μέλλον οι συσκευές αυτές να γίνουν ακόμα πιο φιλικές προς τους ασθενείς, ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε ακόμα περισσότερους ανθρώπους.

 Όταν λέτε φιλικές προς τους ασθενείς,τι εννοείτε;

Οι παλιότερες συσκευές της μεθόδου εξωσωματικής οξυγόνωσης συνεπάγονταν πολλές επιπλοκές κατά την εφαρμογή τους. Σκεφτείτε ότι πολύ μεγάλες ροές αίματος του ασθενούς, περίπου 4 ή 5 λίτρα το λεπτό, βγαίνουν από το σώμα, περνάνε από μία αντλία και έναν οξυγονωτή που το οξυγονώνει και γυρίζει πάλι πίσω. Αυτό όσο απλό και αν ακούγεται με τις παλιότερες τεχνολογίες συνεπαγόταν σημαντικές επιπλοκές, αιμόλυση, πολύ συχνές θρομβώσεις κ.λ.π., πράγμα το οποίο με τις καινούριες συσκευές φαίνεται σε μεγάλο βαθμό να προλαμβάνεται

. Η συγκεκριμένη αντλία οξυγονωτή σε τι φάσμα χρησιμοποιείται στην Ελλάδα; Πέρα από το νοσοκομείο Αττικόν που το διαθέτετε , υπάρχουν και σε άλλα δημόσια νοσοκομεία; Οι βασικές εφαρμογές της μεθόδου αφορούν σε ασθενείς με οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια που δεν ανταποκρίνεται στις συμβατικές μεθόδους αντιμετώπισης, όπως επίσης σε ασθενείς με οξεία καρδιακή ανεπάρκεια, ακόμα δε και μετά από καρδιακή ανακοπή. Στην Αθήνα υπάρχουν 4 νοσοκομεία στα οποία έχει εφαρμοστεί η μέθοδος.

  • Στο Ωνάσειο εφαρμόζεται αρκετά συχνά μετά από καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις και στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας σε ασθενείς με οξεία καρδιακή δυσλειτουργία.
  • Και στη διάρκεια των τελευταίων 3 ετών ήμασταν οι πρώτοι που το εισάγαμε στη Γενική Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, μαζί με τον Ευαγγελισμό και το Σωτηρία.

Πέρα από τους ασθενείς με COVID η αντλία οξυγονωτής χρησιμοποιείται  και για άλλες νόσους ; 

Ναι χρησιμοποιείται τόσο σε ασθενείς με COVID όσο και σε ασθενείς χωρίς COVID. Η πρώτη ασθενής που το χρησιμοποιήσαμε πριν από 3 χρόνια, ήταν μία νεαρή ασθενής που δεν είχε COVID, αλλά H1N1 γρίπη. Σε βαριές περιπτώσεις οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας, όπως για παράδειγμα στο πλαίσιο του H1N1, η μέθοδος χρησιμοποιήθηκε εκτεταμένα στο εξωτερικό την περασμένη δεκαετία.

Θέλετε να μας πείτε και λίγο πιο εξειδικευμένα για το πόσο έχει βοηθήσει στους ασθενείς με Covid; Λόγω της πανδημίας να εστιάσουμε ένα κομμάτι εκεί.  Έχουν όλοι οι γιατροί την γνώση να εφαρμόσουν την  μέθοδο  εξωσωματικής οξυγόνωσης;

Δεν είναι μέθοδος για κάθε νοσοκομείο, πρέπει να υπάρχει εξειδίκευση, να υπάρχει δυνατότητα να αντιμετωπιστούν οι πολλές δυσκολίες που συνεπάγεται η εφαρμογή της μεθόδου και βεβαίως να επιλεγεί πολύ σωστά ο πληθυσμός των ασθενών που θα υποστηριχθούν, να είναι νέοι σχετικοί άνθρωποι, χωρίς πολλές συννοσηρότητες.Υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις οι οποίες θα πρέπει να περιγραφούν και στη σχετική απόφαση των Αρχών, πρέπει να υπάρχουν καρδιοχειρουργοί, πρέπει να υπάρχει μία πολύ εξειδικευμένη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, πρέπει να υπάρχουν εξωσωματιστές, που είναι οι ειδικοί που διαχειρίζονται τη συσκευή αυτή. Γενικά είναι ένα set up, είναι ένα περιβάλλον το οποίο δεν είναι και το απλούστερο δυνατό, είναι ένα πολύ εξειδικευμένο περιβάλλον ενός τεταρτοβάθμιου νοσοκομείου που πρέπει να καλύπτει πάρα πολλές προϋποθέσεις.

Άρα μπορούμε να μιλάμε για θεραπεία;

Υπάρχουν άνθρωποι που σώζονται από αυτή τη μέθοδο, και αυτό φάνηκε και σε μία μεγάλη μελέτη που λέγεται Εοlia και δημοσιεύθηκε σε ένα πολύ έγκυρο περιοδικό, το New England Journal of Medicine. Εκεί φάνηκε που φάνηκε ότι ασθενείς με πολύ βαριά οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια οι οποίοι είτε τυχαιοποιήθηκαν στη μέθοδο από την αρχή είτε είτε δεν πήγαιναν καλά χωρίς τη μέθοδο και κατέφυγαν σε αυτή, είχαν πολύ μεγάλη διαφορά στη θνητότητα σε σχέση με αυτούς οι οποίοι παρέμειναν χωρίς αυτή την υποστήριξη. Κύριε Τσαγκάρη αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο Αττικόν πόσους ανθρώπους νοσηλεύετε με κορωνοϊό. Αυτή τη στιγμή περνάμε μία φάση ύφεσης στον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύουμε. Έχουμε περίπου 40 ασθενείς στους κοινούς θαλάμους και 8 ασθενείς στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όταν είχαμε φτάσει να έχουμε στην κορύφωση  της επιδημίας 300 ασθενείς σε κοινούς θαλάμους και 50 ασθενείς στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Ποιο είναι το προφίλ των ασθενών; Η μέση ηλικία των ασθενών που νοσηλεύουμε είναι περίπου 60 ετών, έχουμε νοσηλεύσει όμως και ασθενείς στη 3η και στην 4η δεκαετία της ζωής τους αλλά και  πολλούς υπερήλικους ασθενείς. Τους τελευταίους μήνες το 95% των ασθενών είναι μη εμβολιασμένοι ασθενείς και ένα σημαντικό μέρος από αυτούς, το 70% περίπου, είναι ασθενείς που έχουν συννοσηρότητες.

Γενικότερα, πόσοι είναι οι μη COVID ασθενείς στο νοσοκομείο σας;

Το νοσοκομείο έχει περίπου 650 κλίνες και  η πληρότητά του αγγίζει σχεδόν το 100%, σε μόνιμη βάση. Αυτή τη στιγμή τα κρεβάτια που δίνονται για τους Covid είναι περίπου 80, οπότε οι υπόλοιποι είναι non Covid ασθενείς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Όταν το αναπνευστικό σύστημα δεν μπορεί να εκτελέσει τις συνήθεις λειτουργίες του

Ασθενείς με κρίσεις ΧΑΠ κινδυνεύουν από πνευμονική εμβολή

Κοροναϊός και οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου: νέα επιστημονικά δεδομένα

Οι πιο συνηθισμένες ασθένειες του χειμώνα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

O Γιατρός που βοήθησε στην εξάλειψη της ευλογιάς αξιολογεί την ανταπόκριση της COVID

Όταν πρώτα ο Salk και στη συνέχεια ο Sabin και ο Tommy Francis στο Πανεπιστήμιο του Michigan απέδειξαν ότι το εμβόλιο της πολιομυελίτιδας δούλευε, ήταν πρωτοσέλιδο σε όλες τις εφημερίδες των Ηνωμένων Πολιτειών. Εκείνη τη στιγμή, ολόκληρη η χώρα εμπιστεύτηκε τη δημόσια υγεία.

Στ.Κυμπουρόπουλος στο healthweb: Έχουμε μία κρίσιμη ευκαιρία να διαμορφώσουμε το μέλλον της υγείας στην Ευρώπ

Ο κ. Στέλιος Κυμπουρόπουλος Ευρωβουλευτής και ψυχίατρος παραχώρησε συνέντευξη στο www.healthweb.gr και την δημοσιογράφο Νικολέτα Ντάμπου , μιλώντας για τις Σπάνιες παθήσεις και την νωτιαία μυϊκή ατροφία αναδεικνύοντας την ανάγκη να δημιουργηθεί μια ενιαία λίστα υποχρεωτικών νεογνικών ελέγχων στην Ε.Ε αλλά και για τις ελλείψεις φαρμάκων και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και συγκεκριμένα στην Ελλάδα .

Γ.Καπετανάκης ΕΛΛΟΚ: Τα Fake News για τον καρκίνο εντοπίζονται συχνά σε sites ποικίλης ύλης

Γ. Καπετανάκης ΕΛΛΟΚ:  Mε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου στις 4 Φεβρουαρίου 2023 , με μήνυμα «Ο άνθρωπος στο επίκεντρο» γύρω από την οποία διοργανώνεται κάθε χρόνο το Συνέδριο της ΕΛΛΟΚ, o  κύριος Γιώργος Καπετανάκης Γραμματέας του  Δ.Σ. της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου παραχώρησε συνέντευξη στο www.healthweb.gr

Η πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι επεσήμανε ότι η κατάσταση covid θα ήταν πολύ χειρότερη αν ο Πρόεδρος Μπάιντεν δεν ήταν στην εξουσία.

Ο Μπάιντεν και οι Δημοκρατικοί θέλουν τώρα περισσότερα χρήματα για την καταπολέμηση του κορωνοϊού, καθώς εξαπλώνονται εξαιρετικά μεταδοτικές παραλλαγές.

Αθ. Δημόπουλος στο healthweb:  Πώς θα αποφύγει η ανθρωπότητα νέες πανδημίες στο μέλλον

Τις επόμενες δύο εβδομάδες και κυρίως την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου για να καταγραφεί και η αποκλιμάκωση στην επιβάρυνση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αναμένεται να υπάρξει ουσιαστική αποκλιμάκωση της  πανδημίας, όπως είπε ο  Αθανάσιος- Δημόπουλος Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στη  συνέντευξη που παραχώρησε στο www.healthweb.gr. Ενώ, μας αποκάλυψε πως θα αποφύγει η […]

Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία: Δικαίωμα στην ελπίδα με έγκαιρη διάγνωση

Συνέντευξη στο healthweb.gr με τον κ. Χρήστο Δάκα. Για τις σπάνιες ασθένειες που απειλούν την ζωή των ασθενών και σε κάποιες περιπτώσεις  επιφέρουν χρόνια αναπηρία αλλά  κυρίως για την νωτιαία μυϊκή ατροφία , μίλησε στο healthweb.gr και την Νικολέτα Ντάμπου ο Δρ. Χρήστος Δάκας, Διευθύνων σύμβουλος της Novartis Gene Therapies για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα.

Λουκάς Στενός στο healthweb.gr : Ο καρκίνος του προστάτη εξακολουθεί να είναι θανατηφόρα νόσος

Για τον  καρκίνο του προστάτη μια νόσο που σήμερα  θεραπεύεται μίλησε ο κ. Λουκάς Στενός  MD,FEBU- Αν. Διευθυντής  Α Ουρολογικής Κλινικής -ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ HOSPITAL CENTER στο www.healthweb.gr ,τονίζοντας ότι ''Ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να είναι σοβαρή νόσος αλλά οι περισσότεροι που διαγιγνώσκονται δεν πεθαίνουν από αυτόν. Κρατάμε στο μυαλό μας όμως, ότι παρά την αισιοδοξία και την πρόοδο στην διάγνωση και θεραπεία του τα τελευταία 10 χρόνια, εξακολουθεί να είναι θανατηφόρα νόσος για κάποιους ανθρώπους. Στην Αμερική 94 άνδρες πεθαίνουν καθημερινά από τον καρκίνο του προστάτη.''.

Ο Χρήστος Δάκας στο healthweb : Γονιδιακή θεραπεία: Νέα θεραπευτική προσέγγιση για ασθενείς με SMA

Συνέντευξη παραχώρησε στην Νικολέτα Ντάμπου και το healthweb.gr ο Δρ. Χρήστος Δάκας, Διευθύνων σύμβουλος της Novartis Gene Therapies για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα , ο οποίος μεταξύ άλλων μίλησε για την θεραπεία της Νωτιαίας Μυϊκής Ατροφίας (SMA) και τις νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις αλλά και για την προληπτική εξέταση screening στα νεογνά και πόσο σημαντικό είναι να γίνεται η εξέταση αυτή.